Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

КЗК: Законодателството в областта на аптечната дейност влошава достъпа до платени от НЗОК лекарства

Снимка: Ани Петрова

За последните осем години законодателството в областта на аптечната дейност е влошило достъпа на населението до напълно заплатените от НЗОК лекарства. Това посочват от Българския фармацевтичен съюз (БФС), цитирайки две решения от 1 октомври на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Общият извод на КЗК за дейността на аптеките по отпускане на напълно платени от бюджета на НЗОК лекарства е, че нормативната уредба следва да бъде изменена, за да се внесе баланс в интересите на търговците на дребно, държавата в лицето на НЗОК и останалите участници във веригата на лекарствоснабдяването.

Държавата не осигурява качествен достъп на пациентите до напълно платени от бюджета на НЗОК лекарства, тъй като аптеките нямат стимули да ги отпускат, констатира КЗК. На аптеките, като търговци на дребно, се възлага да осъществяват социална дейност, която не е стопанска по своя характер. Констатирано е, че има неравнопоставеност и дискриминация по стопански критерии между аптеките и търговците на едро, производителите и вносителите, които не са лишени от нормалните приходи от дейността им, като по този начин аптеките се явяват посредници, работещи в полза на търговците на едро. Държавата създава целенасочено предпоставки за окрупняване на пазара на търговия на дребно с лекарствени продукти и елиминирането на микро- и малките предприятия на магистър-фармацевти от него, констатира още КЗК.

КЗК препоръчва държавата да измени нормативната уредба и по този начин да осъществи ефективно целта на правната уредба да гарантира достъп на здравноосигурените лица до лекарствени продукти.

От БФС ще поискат да се създаде в кратък срок работна група с участието на представители на съсловната организация, на Министерството на здравеопазването и на КЗК по привеждане на уредбата на ценообразуването на аптеките в съответствие с правилата на конкуренцията./БТА


ВИЖТЕ ОЩЕ

1,57% от БВП на РС Македония – за подмладяване и оптимизиране на армията

Бюджетът за отбрана на РС Македония за 2021 г. възлиза на 11,97 млрд. денара или 1,57% от БВП. Предложеният бюджет, според министъра на отбраната Радмила Шекеринска, осигурява непрекъснато увеличаване на бюджета на Министерството на отбраната с 0,2 процентни пункта, пълна военна интеграция в структурите на НАТО, подмладяване на армейския персонал и..

публикувано на 28.11.20 в 16:43

МВР продължава проверките на поставени под карантина

Служители на ОД на МВР – Варна са извършили 579 проверки по адреси на лица, поставени под задължителна домашна карантина, заради рискови дестинации, от които са пристигнали, или контакт със заразени с коронавирус. Установено е едно нарушение, има образувана една проверка по чл. 355, ал. 2 от НК.  Разследванията, започнати по време на обявеното..

публикувано на 28.11.20 в 16:10

Проф. Балтов: Прекалено рано е за масово тестване

Програма и план за ваксинация ще има в началото на декември Случаите на новозаразените ще намалеят наполовина в рамките на две седмици, прогнозира директорът на „Пирогов" проф. Асен Балтов в интервю за БНТ. По думите му повишаването на индекса на строгост на мерките от 48 до над 70% е достатъчно за понижаване на случаите и намаляване на..

публикувано на 28.11.20 в 15:48

Аспаруховци залесяваха квартала с дарени дръвчета. Залесяване имаше и в район "Владиславово"

Инициативата "Залеси Варна", организирана от община Варна и екипа на сайта "Гората.бг", която осигурява безплатно 4000 дървета за първия етап, започна в отделните райони на града и населените места. В район "Аспарухово" общински служители, съветници и кмета на района Ивайло Маринов се включиха в залесяването в района на улица "Моряшка", където..

публикувано на 28.11.20 в 15:45

Дарения за кв. Аспаруховоще облагородят различни локации в района

Международна неправителствена организация, която след наводнението в район "Аспарухово" във Варна осигури безвъзмездно осем жилища за пострадали семейства, е отпуснала средства за квартала за обновяване на съоръжения и пространства по преценка на районното кметство- това съобщи Ивайло Маринов -кмет на района. Той обясни, че със средствата е..

публикувано на 28.11.20 в 15:29

Румънският президент приветства завършването на първата фаза от газопровода БРУА

Румънският президент Клаус Йоханис поздрави днес компанията Трансгаз за приключването на първата фаза от газопровода БРУА, определяйки го като „най-амбициозния проект от сферата на енергетиката”, съобщи в. „Адевърул”. „Поздравявам компанията Трансгаз и ръководството й за финализирането на първата фаза на най-амбициозния проект от областта на..

публикувано на 28.11.20 в 14:50

Вучич: Сръбският участък от „Турски поток” е пред завършване

Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че работите по изграждането на сръбския участък на газопровода Турски поток” ще приключат в най-скоро време, предаде ТАСС. Вучич каза това пред журналисти, отговаряйки на въпрос дали проектът „Турски поток” е застрашен от отказа на правителството да разреши кредит за компанията „Сърбиягаз”. „Що се..

публикувано на 28.11.20 в 14:44