Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

КЗК: Законодателството в областта на аптечната дейност влошава достъпа до платени от НЗОК лекарства

Снимка: Ани Петрова

За последните осем години законодателството в областта на аптечната дейност е влошило достъпа на населението до напълно заплатените от НЗОК лекарства. Това посочват от Българския фармацевтичен съюз (БФС), цитирайки две решения от 1 октомври на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Общият извод на КЗК за дейността на аптеките по отпускане на напълно платени от бюджета на НЗОК лекарства е, че нормативната уредба следва да бъде изменена, за да се внесе баланс в интересите на търговците на дребно, държавата в лицето на НЗОК и останалите участници във веригата на лекарствоснабдяването.

Държавата не осигурява качествен достъп на пациентите до напълно платени от бюджета на НЗОК лекарства, тъй като аптеките нямат стимули да ги отпускат, констатира КЗК. На аптеките, като търговци на дребно, се възлага да осъществяват социална дейност, която не е стопанска по своя характер. Констатирано е, че има неравнопоставеност и дискриминация по стопански критерии между аптеките и търговците на едро, производителите и вносителите, които не са лишени от нормалните приходи от дейността им, като по този начин аптеките се явяват посредници, работещи в полза на търговците на едро. Държавата създава целенасочено предпоставки за окрупняване на пазара на търговия на дребно с лекарствени продукти и елиминирането на микро- и малките предприятия на магистър-фармацевти от него, констатира още КЗК.

КЗК препоръчва държавата да измени нормативната уредба и по този начин да осъществи ефективно целта на правната уредба да гарантира достъп на здравноосигурените лица до лекарствени продукти.

От БФС ще поискат да се създаде в кратък срок работна група с участието на представители на съсловната организация, на Министерството на здравеопазването и на КЗК по привеждане на уредбата на ценообразуването на аптеките в съответствие с правилата на конкуренцията./БТА


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кунчев очаква след 2-3 седмици да спре пикът на заразата

През следващите 2-3 седмици ще бъде последният пик на заразата от Covid-19 у нас. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му след това - през пролетта и лятото - се очаква да имаме дълъг период с малко заразени: "Прогнозата на учените е, че в началото на 2022 година би трябвало проблемът Covid не да..

публикувано на 06.03.21 в 13:50

ЦИК определи колко пари ще получават членовете на изборни комисии

Членовете на секционните избирателни комисии извън България също ще получават допълнително възнаграждение - 50 на сто от заплатата,за времето на работа в извънредна епидемична обстановка, свързана с COVID-19. Това реши Централната избирателна комисия. Съгласно решението на Централната избирателна комисия възнагражденията се определят по..

публикувано на 06.03.21 в 13:45
Коджа тепе

Четвърта събота протест в местността Коджа тепе

Десетки жители в местността Коджа тепе край квартал „Виница” във Врана излязоха на пореден протест в центъра на квартала срещу изсичането на гората в района заради изграждането на комплекс от еднофамилни къщи. Хората казаха,че излизат всяка седмица, тъй като институциите не им обръщат внимание. Диана Димитрова и Мария Николова обясниха,че..

публикувано на 06.03.21 в 13:05
Федералният канцлер Ангела Меркел

Меркел:Пандемията увеличи неравенството между половете

Германският канцлер Ангела Меркел, в навечерието на Международния ден на жената, увери, че германското правителство ще продължи усилията си да гарантира равенството между половете. Тя съобщи за това в седмичния си подкаст, публикуван на уебсайта на федералното правителство в събота . Меркел посочи,..

публикувано на 06.03.21 в 13:02

Румъния иска PCR тест за българи, ваксинираните с 2 дози са освободени от карантина

От 21:00 часа тази вечер при влизане в Румъния ще бъдат в сила ограничителни мерки, защото България е включена в списък с държави от т.нар. жълта зона. По информация на посолството ни в Букурещ пристигащите от нашата страна, които представят отрицателен PCR-тест, направен до 72 часа преди качване в..

публикувано на 06.03.21 в 13:00

АПИ: Шофьорите да карат внимателно и с автомобили, подготвени за зимни условия

Шофьорите да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания, призовават от Агенция „Пътна инфраструктура“. В планинските райони дъждът преминава в сняг. Областните пътни управления..

публикувано на 06.03.21 в 12:24
Папа Франциск

Папата се срещна с висшия шиитски духовник в Ирак

Папа Франциск се срещна днес с висшия шиитски духовник в Ирак, великия аятолах Али ас Систани, съобщи Ройтерс. Това е първата среща между глава на Римокатолическата църква и толкова високопоставен представител на шиитския ислям - историческо събитие, тълкувано като призив за мирно съжителство между хората от различни вероизповедания в страна,..

публикувано на 06.03.21 в 11:08