Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Недостигът на кадри е сред основните предизвикателства пред болниците

Снимка: Мая Щърбанова

Недостигът на кадри е едно от основните предизвикателства пред болниците, особено в условията на COVID-19 - около това твърдение се обединяват голяма част от държавни, общински и частни болници, участвали в допитване, направено в рамките на проекта „Индекс на болниците”, съвместно с Медицинския университет във Варна. Проучването е извършено в периода август-септември сред 55 болници. Резултатите бяха представени по време на дискусия в петък.
Управителят на НЗОК Петко Салчев каза, че проучването е направено преди решенията на НЗОК да се повишат цените на клиничните пътеки и подчерта, че институцията е подкрепяла лечебните заведения. Той заяви, че няма да се съгласи директори на регионални здравни инспекции или на болници да създават нови структури, наречени „COVID отделение”, за да търсят финансиране от НЗОК. Няма да сключваме договор. по която и да е клинична пътека, ако за нея няма осигурени специалисти, каза той.
Друг сериозен проблем е недостигът на финансиране на болниците, показват данните.
От запитаните мениджъри на болници 62 на сто отговарят, че болницата, която ръководят, страда от липса на достатъчно персонал. Дефицит на персонал изпитват 71 на сто от общинските и областните болници, както и 62 на сто от държавните. Кадри липсват в 44 на сто от частните болници. Най-голям е дефицитът на медицински сестри, като проблемът се посочва в 100 процента от общинските болници.
Близо 90 на сто посочват, че нямат нито един или имат до двама лекари инфекционисти в лечебното заведение, а 27 на сто нямат нито един или имат до двама реаниматори. Най-силна нужда от реаниматори има в държавните и в областните болници. Нямат резерви сред медицинския персонал 71 на сто от болниците, а 64 на сто нямат резерв от отделения, които да трансформират за пациенти с COVID-19.
След настъпването на пандемията 91 на сто от болниците изпитват финансови затруднения, като това се отнася за 100 процента от общинските и областните болници. От директорите на болниците 43 на сто казват, че финансовото състояние на лечебното заведение в бъдеще ще се влоши.
Близо 80 на сто от запитаните директори посочват, че разполагат с достатъчно дезинфектанти и лични предпазни средства, както и че се чувстват спокойни за осигуреността си с апаратура и медикаменти по отношение на предстоящия период есен-зима.
Не биха се съгласили да лекуват пациенти с COVID-19 в 24 на сто от болниците, ако ситуацията през есента и зимата се усложни. Изцяло без негативна нагласа за прием и лекуване на такива пациенти са областните болници. В две трети от болниците може да се очаква съпротива от персонала, ако се наложи да приемат или да приемат още пациенти, заразени с коронавирус.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще носим ли маски и на открито?

Носенето на маски на открито ще бъде обсъдено на заседание на експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести, съобщи д-р Ангел Кунчев. По думите на здравния министър, предложението за носене на маски на открито се отправя все повече през последната седмица. "Нямаше лечебно заведение, в което да съм отишъл и лекарите и сестрите да..

публикувано на 20.10.20 в 06:48

До 19 градуса на 20 октомври

Във вътрешността на района ще е предимно слънчево, със слаб северен вятър, сутринта студено с минимални температури 3-8 градуса. По крайбрежието ще има разкъсана ниска облачност и минималните температури тук ще са по-високи - 9-12 градуса. По-късно през деня от изток облачността временно ще се увеличава и главно над Южното Черноморие е възможно..

публикувано на 20.10.20 в 05:52

Ден 102 на протести срещу кабинета във Варна

За 102 ден недоволни от управлението на страната варненци се събраха пред сградата на общината, за да призоват за оставки. Исканията им си остават непроменени - оставка на кабинета и оттегляне на Иван Гешев от поста му на главен прокурор на България. И тази вечер демонстрантите преместиха импровизираната трибуна на стълбите под прозорците на местната..

публикувано на 19.10.20 в 18:44

400 пациенти са били хоспитализирани в УМБАЛ "Св. Марина" от началото на пандемията

400 пациенти с COVID-19 са били настанени за лечение в инфекциозното отделение на университетската болница „Св. Марина“ от началото на пандемията. Това каза нейният директор проф. д-р Валентин Игнатов. Той посочи, че на този етап лечебното заведение е обезпечено с достатъчно медици и легла. На въпрос за ефикасността на лекарството Ремдесивир,..

обновено на 19.10.20 в 17:43

Обмислят карантината да се намали на 10 дни

Предстоят експертни съвети, на които да се прецени дали карантината заради COVID-19 да бъде намалена от 14 на 10 дни . Това обяви здравният министър Костадин Ангелов в Сандански, предаде кореспондентът на БГНЕС. В Сандански ситуацията в болницата засега е спокойна, обясни Ангелов. Попитан за препоръката, която даде да не се пътува към Благоевград, той..

публикувано на 19.10.20 в 17:43

140 нападения срещу базови станции на 5G мрежи в ЕС за шест месеца

Сто и четиридесет базови станции за мобилна комуникация в ЕС са били нападнати за шест месеца, съобщава информационният портал „Евроактив”. Причината е разпространеното мнение, че 5G-мрежата има връзка с пандемията от коронавирус. Петнадесет държави от ЕС са настояли Брюксел да предприеме конкретни мерки за борба с дезинформацията относно..

публикувано на 19.10.20 в 17:34

Захариева: Работим по Балкански поток, важен е и интерконекторът с Гърция

Говорихме за двустранните отношения. Радвам се, че и двамата с теб сме изключително икономически насочени и си прав, че отношенията между две държави се определят и по това какъв стокообмен и колко инвестиции има между тях. Това заяви външният министър Екатерина Захариева на съвместен брифинг с унгарския си колега Петер Сиярто в Будапеща, предаде..

публикувано на 19.10.20 в 16:55