Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Необходимост от хижи и заслони в източната част на Стара планина

Стара планина

Туризмът не е само хотели и спа. Всяка година хиляди българи предпочитат да обуят туристическите обувки, да нарамят раниците и да тръгнат по туристическите пътеки в планината. Един от най-предизвикателните маршрути е този от връх Ком до нос Емине. Бихме отбелязали блян за всеки, който обича планината. За съжаление с годините много от хижите и заслоните вече не посрещат туристи, оставени на произвола на времето. Което много затруднява пътешествениците по билото на Стара планина. Най-голям проблем те срещат в последната част от маршрута в източната част на Балкана, където за да се стигне от едно място за нощуване до друго, понякога се изминават близо 60 километра на ден. За решението на проблема поговорихме с Ивайло Мирчев от туристическо дружество „Устремени”, Асеновград.

"Това, което е било като условия преди години - имало е работещи хижи на всяка точка от маршрута Ком - Емине. Имало е възможност за изхранване на туристите. Имало е възможност - да не кажа удобства, но за всички удобни варианти човек да премине нормално като пешеходен турист този 650-километров участък."

Какво е решението, чуйте в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

188 са новите случаи на ковид във Варна и областта

Почти двойно повече са излекуваните през последното денонощие от новозаразените с коронавирус, съгласно данните на Единния информационен портал.  2002 са новите случаи. Това са 14% от направените 14 215 теста. Новозаразените във Варненско са 188, което нарежда областта на второ място в страната. В Добричка област новодиагностицираните са 62, а в..

публикувано на 22.04.21 в 04:28

Природният газ поскъпва с 16% със задна дата

Природният газ поскъпва с 15,88 % от 1 април. Това реши на закрито заседание днес Комисията за енергийно и водно регулиране. Така със задна дата, синьото гориво вече ще струва 33,19 лева за мегаватчас. Цената е по-ниска от първоначално поисканите от държавната компания "Булгаргаз" - 34,44 лева. Основната причина за новото поскъпване е увеличение на..

публикувано на 21.04.21 в 17:43

Великденски базар подредиха в училището за деца с нарушено зрение в "Аспарухово"

Традиционият базар с изработени сувенири и картички от възпитаниците на специалното училище за ученици с нарушено зрение „Проф.д-р Иван Шишманов” във Варна се състоя в невечерието на Цветница и Възкресение Христово. Обичайно той се провежда на Благовещение, но заради ограниченията и обучението онлайн, цветните емоции завладяха тази сутрин..

публикувано на 21.04.21 в 15:41

Във Варна продължават записванията за прегледи за преболедувалите Covid-19

Над 100 варненци, преболедували Covid-19 , вече са се записали за новата програма „Комплексно  постковид проследяване“, която се реализира от ДКЦ V – „Св. Екатерина.  Това съобщи д-р Галина Павлова - управител на здравното заведение.  Тя информира, че интересът е голям и близо 250 души ще бъдат прегледани и изследвани. Записванията стават..

публикувано на 21.04.21 в 15:11

Митов: Демократична България проявяват политическа незрялост

Отказът от разговор от страна на Демократична България е проява на политическа незрялост. Сега, ако искат могат да отидат да преговарят с БСП, с ДПС - сами влизат в ситуация, която не е в тяхна полза. Това заяви излъченият от ГЕРБ-СДС за кандидат за министър-председател Даниел Митов в парламента, предаде репортер на БГНЕС. Час по-рано от..

публикувано на 21.04.21 в 14:29

Започва изграждането на приют за безстопанствени кучета в Балчик

Из­граж­да­не­то на прию­та за без­сто­пан­стве­ни ку­че­та ще за­поч­не та­зи го­ди­на, за не­го са за­ло­же­ни 200 хи­ля­ди ле­ва, съоб­щи кме­тът на Бал­чик Ни­ко­лай Ан­ге­лов.  За­вър­шва­не­то му най-ве­роят­но ще про­дъл­жи и до­го­ди­на, смя­та той. Оп­ре­де­ле­но­то мяс­то е в мес­тност­та Ку­ла­ка, в бли­зост до шко­ла­та за мит­ни­чес­ки..

публикувано на 21.04.21 в 13:49
Атанас Атанасов

Демократична България: Отказахме среща на ГЕРБ

Отказахме среща с кандидата за министър-председател, излъчен от ГЕРБ. Идеологията на ГЕРБ е корупция, нагласени обществени поръчки, обръчи от фирми. Така, че нямаме никаква допирна точка с тях. Българският народ не иска повече управление на ГЕРБ. Няма за какво да си говорим. Това съобщи Атанас Атанасов от парламентарната група на ДБ, предаде  БГНЕС...

публикувано на 21.04.21 в 12:36