Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Семейство на пакистанец и българка в съдебна борба да живеят заедно в България

Снимка: Архив

Историята на една българка и един пакистанец, борещи се за правото да живеят заедно с детето си в България, е обект на съдебни спорове от години. След многократни откази от българското посолство в Пакистан да издаде виза на мъжа, той е принуден да предприеме дълго и опасно пътуване извън закона до страната ни. Успява да стигне до Гърция, където е заловен, с пасаван влиза в България, но битката му за статут продължава и до днес. 

Гергана и Акил се запознават и влюбват в Норвегия през 2013 година. Малко по-късно те заминават за Пакистан, където сключват брак. Съгласно визата си, Гергана може да остане само един месец. След това, през 2015 година тя, вече бременна, се прибира в България и оттук започва тяхната многогодишна борба да се съберат да живеят заедно, без страха, че миграционните служби, съдилищата, законите на държавата ни и сляпото взиране само в буквите от страна на чиновниците могат да ги разделят отново. Гергана Акил разказва за многократните й опити да получат виза за Акил, следвайки стриктно законите на България.

Притежаването на имот и доходи на поне единия от двамата дава сигурност на нашата страна, че Акил ще може да издържа сам семейството си тук, а няма да разчита на социални помощи от България. И понеже беднотата често е смятана за грях, те са наказвани нееднократно с поредния отказ за издаване на виза. Как Гергана се е справяла тук сама, без родители и с новородено е съвсем логичният въпрос, който си задаваме.

След две години на безуспешна борба с институциите Акил, решен да види съпругата и детето си, предприема изключително рисковото си пътуване – от Пакистан до България. Гергана знае, че той тръгва и за нея, дните, в които тя няма никаква вест от съпруга си, са дни на мъка, страх и безкрайна тревога.

Все пак, напук на всичко, Акил Сървър успява да стигне до България, до Балчик, до дома на своята съпруга, до своето дете. Вероятно тогава си е мислел, че най-трудното е зад гърба му, но три години по-късно вече му е ясно, че това е било само началото.

Невъзможността да пробият системата в България отвежда преди две години семейството до дружество, занимаващо се с консултантски услуги в сферата на миграцията. Тяхното единствено желание е било да узаконят статута на Акил, за да може той да живее заедно със своята съпруга и общото им дете в България, да има елементарните човешки права като това да работи, да може да излиза без придружител и когато се почука на вратата, да не се страхува, че идват да го депортират. За съдебната им борба разказва юрис-консултът от дружеството Петя Казакова.

Отдел миграция към ОД на МВР Добрич отказва право за продължително пребиваване на Акил, тъй като той няма издадена виза от посолството ни в Пакистан. Такава виза Акил не може и да получи вече, тъй като заради пандемията посолството ни там не работи. Завежда дело в Административния съд в Добрич, който уважава искането му за продължително пребиваване, но Върховния административен съд в София отменя решението на съда в Добрич. Така се стига до сегашната искова молба в Административния съд в Добрич от страна на Акил, в която той съди началника на ОД на МВР в Добрич, както и Върховния административен съд и иска обезщетение от 20 000 лв. заради нарушените му права.

Петя Казакова е категорична, че ако съдът в България отново откаже да му даде разрешение за продължително пребиваване, ще заведат дело срещу България в Страсбург. И всичко това, за да признае една държава, че нейна поданичка има правото не само да се влюби в пакистанец, но и да живее с него в родината си.

Повече по темата чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулинарни шедьоври по време на пандемията

Светът е завладян от коронавируса. Ресторантите са затворени и все повече хора започват да усъвършенстват своите умения в кухнята. Мнозина обичат и да се хвалят със своите творения в социалните мрежи. Срещаме Ви с един такъв шеф-готвач у дома, който споделя своите съвети за изкусителни гозби. Иван Барбов е журналист. Друга голяма страст му..

публикувано на 04.12.20 в 11:34

Образователна общност Варна с различна концепция за образованието

Деница Стефанова е педагог и доброволец, част от Образователна общност Варна.  В образованието покрай коронавируса така или иначе настъпиха много промени.  Какво правят, за да учат различно децата днес, педагозите от Образователна общност Варна, ще чуем от разговора на Ваня Славова с началния педагог Деница Стефанова: „Бащата на новата..

публикувано на 04.12.20 в 09:37

Тур "Странджа" е маршрут за цялата година

Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа" е създател и водач в туристическия маршрут "Тур Странджа". Той гостува на предаването "Хоризонти" и представи сравнително ново и все още не толкова популярно, но доста впечатляващо преживяване. Този маршрут преминава през цялата географска територия на една от нашите планини. Амбицията на Владо е  "Тур..

обновено на 04.12.20 в 08:25

Община Бяла с традиционен конкурс за коледни картички

За поредна година община Бяла ще проведе конкурс за коледна картичка.  В конкурса могат да участват всички деца от 3 до 15-годишна възраст, разпределени  в 4 възрастови групи. Картичките трябва да бъдат във формат А5 (или прегънат на 2 лист А4) .  Срокът за участие е до 15 декември.   Жури ще разглежда творбите на претендентите. Ще бъдат..

публикувано на 03.12.20 в 17:49

Коледно настроение с коледните конкурси в Балчик

В двете пощенски станции в Балчик са поставени специални кутии, в които да се пускат писмата до Дядо Коледа. Освен това децата от Белия град могат да участват в три коледни конкурса. Центърът за социална рехабилитация и интеграция в Балчик провокира креативността на всички деца с обявяването на творчески конкурс „Вълшебна Коледа!“. Покана за..

обновено на 03.12.20 в 15:41

За "Чудната градина" в Добрич и сбъднатите мечти

Международният ден на хората с увреждания отбелязаха днес работещите в „Чудната градина“ в Добрич. Това е мястото, което от две години доказва на практика, че онези, които са смятани за нетрудоспособни и дълги години отхвърляни от обществото, могат да имат работа, да са отговорни и да се чувстват пълноценни. В „Чудната градина“ в Добрич, реализирана от..

публикувано на 03.12.20 в 14:37

С любов от Варна към Южна Корея

Във Варна съществува корейски образователен център, а в него своя интерес към огромната азиатска държава споделят нашенци, запленени от екзотичната култура. Уредеността, чистотата, достъпът до всякакви възможности за развитие, начинът на организация на Южна Корея впечатляват  Надежда Цанева. И въпреки че  живее във Варна, тя е в постоянна връзка с една..

публикувано на 03.12.20 в 12:08