Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ иска регламент за професиите на първа линия

| обновено на 19.10.20 в 14:21
Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

Да бъде изготвен регламент за професиите на първа линия. За това се обяви председателят на КНСБ Пламен Димитров. Според него трябва да има по-широк обществен дебат, защото засега няма ясна дефиниция кои професионални направления попадат в списъка, а това поражда полемика.

Трябва да има и увеличение на пенсиите, но най-вече да има вдигане на базата на минималната пенсия, на принципа на адекватност, тоест да е над  „прага на бедност” за страната. Това коментира още при посещението си във Варна председателят на КНСБ Пламен Димитров. Той нарече „компромис” идеята на пенсионерите да бъдат раздавани ваучери за храна, при запазване на базата на минималната пенсия. Затова ще настояваме за 350 лв. минимална пенсия от 1 януари 2022 г. 

Синдикатът ще преговаря с правителството също увеличения срок от 4 на 7 месеца на изплащане на обезщетение за безработица, да бъде валидна и догодина. Тя беше приета като "временна" заради пандемията и е в сила до края на тази година, припомни Пламен Димитров.  Нетният ефект на пандемията върху безработицата в България е 85 хил.безработни, регистрирани от февруари до октомври.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голям клон счупи бронираното стъкло на Шишковата градинка (СНИМКИ)

Бронираното стъкло, което покрива археологическите находки в Шишковата градинка във Варна, отново е счупено.  Причината за инцидента е паднал голям клон от дървото в близост до покритите със стъкло артефакти, разказа за Радио Варна Иван Киров, който е седял на пейка точно срещу дървото и е успял да отскочи встрани, има и леки охлузвания...

публикувано на 14.08.24 в 09:46

25 чужденци от Узбекистан чистят улиците на Варна

25 чужденци от Узбекистан са ангажирани със сметопочистването във Варна. Техните договори са за срок от три години, настанени са в квартири и работят главно като метачи. Служителите са всяка сутрин по улиците на морската столица. Все повече кадри и в този бранш, и в туризма, идват от Индия, Шри Ланка, Непал, и това е световна тенденция, съобщи Николай..

публикувано на 14.08.24 в 09:40

Инвеститор иска да постави 20 ВЕИ турбини в землищата Соколово и Тригорци

Продължителен дебат „За“ и „Против“ изграждането на вятърни централи в землищата на балчишките села Соколово и Тригорци се проведе в самото начало на август, по време на заседание на Общинския съвет в Балчик . Съветниците оттеглиха проекторешението за одобряване на подробните устройствени планове (ПУП) за разполагане на перките, защото..

публикувано на 14.08.24 в 08:25

BREEZE BY EXIT ще е безплатен през всички дни

Фестивалът BREEZE BY EXIT ще е безплатен за жителите и гостите на Варна не само на 15 август, а във всичките му дни. Това съобщи кметът Благомир Коцев. Договорката с организаторите е за сметка на скъсяване на програмата с един ден. Така фестивалът ще се проведе от 15 до 18 август. И двете сцени ще са разположени в района на Пантеона, като..

публикувано на 14.08.24 в 06:23

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна : ·   На  14.08.2024  г. В периода  09:00  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна -..

публикувано на 14.08.24 в 05:55

Слънчево с високи температури и в сряда

Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър, по Черноморието от източна четвърт, следобед подсилен от бриза. Максимални температури от 33° до 38°,  по Черноморието между 28° и 33°, за Варна около 32°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 26° до 28°. Температурите, измерени в 6..

публикувано на 14.08.24 в 05:51
Аркади Шарков

Аркади Шарков: Таван в цената на частните медицински прегледи ще създаде повече проблеми

Като лоша определя здравният икономист Аркади Шарков идеята за таван в цената на частните медицински прегледи. Според него това ще доведе до още по-голям отлив на медицински специалисти от страната, но също ще създаде риск от укриване на данъци. „Когато медицинският специалист не работи с НЗОК, може да определя цена по своя преценка, но е задължен да..

публикувано на 13.08.24 в 17:29