Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“

„Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“ е традиционен проект на Фондация Българска Памет, провеждащ се два пъти в годината под формата на пролетни и есенни обучителни семинари, свързани с разпространението на европейските ценности, личностното и социално-образователно развитие на млади хора от България, Сърбия, Република Северна Македония, Албания, Молдова и Украйна. Проектът стартира през 2007г., а за неговата успешна реализация д-р Милен Врабевски, председател на Фондацията, е удостоен с наградата на Европейския парламент - Европейски гражданин за 2013 г.

Основната цел на проекта е чрез трансгранично и транснационално сътрудничество да допринесе за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между младите в Европа, идващи от страни-членки на ЕС, кандидат-членки и потенциални кандидатки за членство в ЕС. Форумът е пример за реална и ефективна европейска интеграция. По време на събитията младите хора общуват на български език, който е основа за създаването на посланици на евроинтеграцията в страните от Западните Балкани и Източното партньорство.

Проектът e свързан с изграждането на европейска идентичност в младите, изхождайки от разбирането, че силната национална идентичност е просперираща, когато се основава на ценности и единство, както и на откритост и сътрудничество с другите, виждайки ползите от диалог и споделена солидарна отговорност. Целта му е да допринесе за изграждането на европейско самосъзнание и за укрепване на европейските принципи и ценности в младите - като солидарност, демокрация, приятелство, толерантност, отговорност, свобода и справедливост, залегнали в основата на европейския проект.

Събитията се реализират и с подкрепата на Община Варна, Представителството на Европейската комисия в България и Фондация „Ханс Зайдел“, като до момента са дали възможност за участие на близо 5 000 младежи, които се превръщат в своеобразни посланици на европейската идея и избират България като подходяща образователна дестинация.

В контекста на предизвикателствата на глобализацията и новите реалности пред Европа, свързани с измененията на климата, индустриална революция 4.0 и трансформацията в икономиката към цифрова, ниско-въглеродна и кръгова, проектът „Силна национална-силна европейска идентичност“ еволюира през годините чрез тематично профилиране и насочване вниманието на младите хора към небходимостта от по-зелена, по-свързана и по-иновативна Европа.

Изданието през 2020г. е посветено на Зелената икономика и дигиталното бъдеще, като чрез настоящата изложба по случай 1 ноември и арт инсталацията, участниците от шестте държави отправят своите послания за уважение и обич към България и мечта за заедност в Европа, към гражданите и гостите на Варна – град на младите, иновациите и културно-историческото наследство!


ВИЖТЕ ОЩЕ

Облачно, с валежи от дъжд и сняг в понеделник

През нощта ще бъде облачно с превалявания от дъжд – преди полунощ главно на места над източните райони, а след полунощ валежите постепенно ще обхванат по-голямата част от района, като призори от запад ще преминават в сняг. Ще духа слаб до умерен север-североизточен вятър, който постепенно ще се ориентира от север. Минимални температури – от 0 до 5..

публикувано на 29.11.20 в 17:04

Деница Сачева: Бюджет 2021 е правен с готовност да го изпълняваме след изборите

Безработицата намалява от 9% през май до 6,9% през октомври, заяви в интервю за БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и прогнозира известно покачване през декември, тъй като затворените бизнеси може да освободят хора, които да отидат в бюрото по труда въпреки предложените икономически мерки. „Очакваме известен ръст на..

публикувано на 29.11.20 в 16:42

Адреси без вода на 30 ноември

Планов ремонт на уличен водопровод ще остави без вода частта от местност Сотира над „Нов хлебозавод” в понеделник (30 ноември). Ремонтът ще продължи от 9 до 21 ч., съобщават от ВиК – Варна. 

публикувано на 29.11.20 в 16:26

Проверките на поставени под карантина продължават

Във Варна и областта са проверени 781 лица за спазване на наложената им задължителна домашна карантина За днешния ден, служители на ОД на МВР – Варна са извършили 781 проверки по адреси на лица, поставени под задължителна домашна карантина, тъй като са били в контакт със заразени с коронавирус граждани или са пристигнали от рискови дестинации...

публикувано на 29.11.20 в 16:18

Гърция призова Германия да наложи оръжейно ембарго на Турция

Гръцкият външен министър Никос Дендиас призова Германия да даде пример в Европейския съюз, като спре планираните продажби на оръжия на Турция на фона на нарастващото напрежение в Егейско и Източно Средиземно море във връзка с енергийни ресурси и териториални претенции, съобщава в. „Катимерини”. „Наистина не мога да разбера нежеланието на Германия..

публикувано на 29.11.20 в 15:29

Сондажни проучвания за злато предизвикаха протести в Болярово

Започнаха сондажни проучвания за наличие на метални изкопаеми, включително злато, в находище „Иглика” в землището на елховското село Лалково. От фирмата уверяват, че проучванията няма да нарушат екоравновесието, но част от местното население е против. И докато в елховската община протестите срещу сондажите бяха единични, то в община Болярово..

публикувано на 29.11.20 в 14:51

Басейнова дирекция проверява незаконен добив на инертни материали

Басейнова дирекция „Черноморски район” проверява случай на изгребване на наноси в района на река Двойница, община Несебър. В събота следобед е получен сигнал до басейновата дирекция, след който незабавно започва проверка на място. Служителите установяват багер, който изгребва наноси от река Двойница, в местност „Мегдан терла”, която се намира на 3 км от..

публикувано на 29.11.20 в 14:39