Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Играли ли са шах Хитлер и Ленин ?

Автор:

Игра на шах между Хитлер и Ленин. Големият въпрос е имало ли е такава среща ?. Отговорът е категорично-Да. Това се случва през 1909 г. Дори има гравюра на тази тема на художничката Ема Левенштам, която е от еврейски произход. Картината била изложена на аукцион през 2009 г, като началната цена била 40 000 брлитански лири.
Шахматната дъска от този мач също била обявена на търг, но нямало желаещи и за нея. Никой не знае каква е съдбата на тази картина. Повечето обаче се питат имало ли е такава среща между двамата.
Левенщам пристига във Вена в края на 19 век и напуска града не задълго преди началото на Втората световна война.



Ева Левенштам

Тя умира в Прага през 1941 г. Обичала да рисува известни личности. Има портрети на Лев Толстой, Сократ, Бетховен и др. Всъщност по това време /1909 г/ Ленин не е вожд тна революцията, а Хитлер въобще не се занимавал с политическа дейност. Твърди се, че двамата са играли въпросната партия шах в дома на художничката. Когато тя напуска дома си във Виена, остава всичко на икономката Феликс Ендхофер. Всъщност нейният правнук открива тази картина и я дава на аукцион.


Хотлер на младини

През 1909 г Хитлер е само на 20 години. Той два пъти се проваля на изпитите за влизане във Виенската художествена академия, но рисувал и с това се издържал.


Ленин

Хитлер постоянно живеел във Виена от 1909 г до 1913 г. За Ленин обаче няма информация да е бил в австрийската столица. Той е живял в Париж по това време, като често посещавал Лиеж/Бел/ за да чете доклади на социалдемократическата партия.

Ландонският историк Хелън Раппорт твърди, че и по това време Ленин е бил доста плешив. „Той е бил без коса, като бухалка. От 1894 г е имал коса само отстрани на главата“, коментира специалистът. Снимката обаче показва дрлуго. Появяват се съмнения дали въобще това е Ленин. Той носи перука едва от 1917 година. Ленин обожавал шаха.

Министърът на земеделието в Царска Русия Александър Наумов казва: „Единственото нещо, което признаваше за развлечение беше шахът. Много често ставаше победител, дори в партии срещу няколко противници“. Има документирана снимка как Ленин играе с Горки, 1908 г., но за партия с Хитлер……доказателство няма.



Мачът между Ленин и Горки



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Черно море - Апоел Беер Шева 0-0 (ВИДЕО)

Черно море не успя да спечели срещу Апоел Беер Шева първата среща от Лигата на конференциите, но идва втори мач реванш в Разград на 1 август.

публикувано на 25.07.24 в 23:37

"Черно море" и "Апоел Беер Шева" не си отбелязаха гол

Футболният тим на Ч.море направи 0-0 срещу Апоел Беер Шева в мач от втория квалификационен кръг на Лигата на Конференциите. Мачът се игра в Ловеч.   "Моряците" изиграха сковано първо полувреме, но през втората част играха собствената си игра и нещата се получиха. Иса направи голям пропуск, дори два. Идва реванш на 1 август в Разград.

публикувано на 25.07.24 в 23:12

Красимир Димитров: Гордеем се с нашите спортисти

Варненското основно училище „Васил Друмев“ може да се определи, като училище в което обичат и развиват спорта. Една част от учителите са бивши състезатели и спортни специалисти, а голяма част от учениците се занимават активно с определен вид спорт. Директорът Красимир Димитров е изключително щастлив от този факт и това е причината за срещата ни с..

публикувано на 25.07.24 в 11:50

Предстои Европейско по бокс за ученици

Националният ни отбор за ученици продължава усилено подготовката си за Европейското първенство. Шампионатът на Стария континент в тази възраст ще се проведе от 1 до 11 август в Баня Лука (Босна и Херцеговина). Под наставленията на Михаил Таков родни таланти цяла България имаха възможност да проведат няколко спаринг сесии с връстниците си от..

публикувано на 25.07.24 в 08:07

Сребърни медали за варненските тенисистки

Състезателките по тенис на маса на СКТМ ”Комфорт” Мария Йовкова и Мирослава Андронова станаха вицеевропейски шампиони на Европейското студентско първенство в Дебрецен(Унгария), със своите съотборнички Калина Христова и Кръстина Иванова. В групата спечелиха първо място след победи над Чехия 3:0, Литва 3:0 и Хърватия 3:2..Четвъртфинал срещу Турция 3:0...

публикувано на 25.07.24 в 08:05

Групата на Черно море за мача с Беер Шева

Треньорът на Черно море Илиан Илиев определи групата за предстоящия мач от II предварителен кръг на Лигата на Конференциите между Апоел Беер Шева и Черно море, който ще се играе на 25 юли от 20,00 ч. на стадион „Градски“ в Ловеч. От избраниците на наставника на „моряците“ отпадна Уеслен Жуниор, който е с контузия. В групата попадна Брено..

публикувано на 25.07.24 в 08:04

Клечков поема Берое

Баскетболът в Ст.Загора отваря нова страница в исторлята си.След разговори и постигната договорка с досегашното ръководство на мъжкия отбор на "Берое", считано от днес: - мениджмънтът, администрирането и съпътстващите процеси, нужни за функционирането на мъжкия БК "Берое" и всички формации от школата - мъжко направление, се поемат от екипа на..

публикувано на 25.07.24 в 08:03