Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Играли ли са шах Хитлер и Ленин ?

Автор:

Игра на шах между Хитлер и Ленин. Големият въпрос е имало ли е такава среща ?. Отговорът е категорично-Да. Това се случва през 1909 г. Дори има гравюра на тази тема на художничката Ема Левенштам, която е от еврейски произход. Картината била изложена на аукцион през 2009 г, като началната цена била 40 000 брлитански лири.
Шахматната дъска от този мач също била обявена на търг, но нямало желаещи и за нея. Никой не знае каква е съдбата на тази картина. Повечето обаче се питат имало ли е такава среща между двамата.
Левенщам пристига във Вена в края на 19 век и напуска града не задълго преди началото на Втората световна война.



Ева Левенштам

Тя умира в Прага през 1941 г. Обичала да рисува известни личности. Има портрети на Лев Толстой, Сократ, Бетховен и др. Всъщност по това време /1909 г/ Ленин не е вожд тна революцията, а Хитлер въобще не се занимавал с политическа дейност. Твърди се, че двамата са играли въпросната партия шах в дома на художничката. Когато тя напуска дома си във Виена, остава всичко на икономката Феликс Ендхофер. Всъщност нейният правнук открива тази картина и я дава на аукцион.


Хотлер на младини

През 1909 г Хитлер е само на 20 години. Той два пъти се проваля на изпитите за влизане във Виенската художествена академия, но рисувал и с това се издържал.


Ленин

Хитлер постоянно живеел във Виена от 1909 г до 1913 г. За Ленин обаче няма информация да е бил в австрийската столица. Той е живял в Париж по това време, като често посещавал Лиеж/Бел/ за да чете доклади на социалдемократическата партия.

Ландонският историк Хелън Раппорт твърди, че и по това време Ленин е бил доста плешив. „Той е бил без коса, като бухалка. От 1894 г е имал коса само отстрани на главата“, коментира специалистът. Снимката обаче показва дрлуго. Появяват се съмнения дали въобще това е Ленин. Той носи перука едва от 1917 година. Ленин обожавал шаха.

Министърът на земеделието в Царска Русия Александър Наумов казва: „Единственото нещо, което признаваше за развлечение беше шахът. Много често ставаше победител, дори в партии срещу няколко противници“. Има документирана снимка как Ленин играе с Горки, 1908 г., но за партия с Хитлер……доказателство няма.



Мачът между Ленин и Горки



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВИДЕО: Рея Кирчева и Габи Джолева донесоха сребърни медали във Варна

Две млади и чаровни дами от Варна спечелиха сребърни медали от държавното първенство по бадминтон. Шампионатът се проведе в Ст. Загора, а Рея Кирчева и Габриела Джолева станаха вицешампионки до 17 години на България. Щастливи и емоционални двете ни разказват за участието си. Габриела Джолева Рая Кирчева

публикувано на 24.04.24 в 11:50

Петър Колев пое Монтана

Петър Колев е новият старши треньор на ПФК Монтана. Договорът му с клуба е за година и половина. 49-годишният специалист заменя на поста Николай Митов, който разтрогна по взаимно съгласие. Дебютът на бившия наставник на Берое ще бъде в събота срещу лидера в класирането Спартак (Варна). .

публикувано на 24.04.24 в 10:36

Боксьорките на България перфектни в Белград

Женският ни национален отбор продължава с перфектното си представяне на Европейското първенство в Белград. Светлана Каменова донесе нова, впечатляваща победа на ринга в сръбската столица. В категория до 57 килограма европейската вицешампионка и трета в света българка се класира по безапелационен начин на полуфинал. Под наставленията на Борислав..

публикувано на 24.04.24 в 10:35

"Левски" на победа от титлата

Волейболистите на Левски София поведоха във финалната серия с 2-0 победи. Те се наложиха над ЦСКА с 3:1 (25:20, 30:28, 19:25, 25:22) във втората среща.В първия мач "сините" спечелиха с 3:2 гейма. Третата среща е на 26 април (петък) от 19:00 часа в зала "Левски София".

публикувано на 24.04.24 в 10:34

Равен резултат за 15-годишните национали

Юношеският национален отбор на България до 15 г. завърши наравно 1:1 с връстниците си от Косово в приятелски мач, игран в Прищина. Двата отбора ще се срещнат отново в четвъртък, 25 април, от 16:00 ч. Първата проверка помежду им се изигра на изключително тежък терен заради силния дъжд, изсипал се над косовската столица. И двете попадения паднаха..

публикувано на 24.04.24 в 10:33

Една легенда в тениса на маса отбеляза 90 години

Иван Василев е легендарна фигура в спорта тенис на маса за Варна и България. Остава непобедим в годините в градските първенства. Национален състезател в продължение на пет години, с участия на много турнири и спечелени много награди. Само преди 48 часа Иван Василев отпразнува своя 90-годишен юбилей. Заедно с вас се връщаме в спомените му..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Дончич напусна Локомотив /София/, Балъков го наследява

Локомотив София освободи Данило Дончич.Ръководството на клуба взе решение да се раздели с досегашния старши треньор на клуба. С него си тръгват още помощник-треньорът и главен анализатор на тима Ивайло Захариев, треньорът на вратарите Владимир Манолков, както и кондиционният специалист Николай Георгиев.Начело на тима застава легендата на българския..

публикувано на 23.04.24 в 10:24