Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Четири минути след инцидента - от АПИ: Аспаруховият мост е в добро състояние според пътни експерти

Аспарухов мост във Варна
Снимка: Румен Сарандев

Четири минити след тежкия инцидент, при който тежкотоварен автомобил падна от Аспаруховия мост,  от АПИ публикува доклад за състоянието му.

Аспаруховият мост във Варна е в добро общо състояние. Заключението е на независими пътни експерти от научноизследователската общност - преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия и Висшето строително училище "Любен Каравелов", както и експерти от "Научноизследователски строителен институт - НИСИ", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Изводите са в доклад, възложен от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, след като в края на септември Агенция "Пътна инфраструктура" инициира извършването на независима експертиза за здравината и експлоатационната годност на съоръжението. В края на 2019 г. експерти от Института по пътища и мостове към АПИ също бяха извършили обследване на съоръжението и заключението е, че конструкцията на съоръжението е здрава и преминаването по него е безопасно, се напомня в прессъобщението.


Становището в доклада на независимите пътни експерти е, че след направеното обследване и извършените изпитвания на Аспаруховия мост е установено, че носещата конструкция, предвид 44-годишната й експлоатация, е в добро общо състояния, а в значителната си част регистрираните дефекти и повреди влошават външния вид, без това да има пряко отношение към носещата способност на конструкциите.
Експертите препоръчват и мерки в краткосрочен план. Като мярка за подобряване на експлоатационното състояние на моста се препоръчва изработване на проект за ремонтно-възстановителни дейности, включващ пълна рехабилитация на пътното платно, ремонт на фуги и лагери, както и извършване на необходимите ремонтни дейности на стоманената връхна и стоманобетонните връхни конструкции.

Припомняме, преди по-малкйо от час камион падна от Аспаруховия мост.  Товарният автомобил е паднал през мантинелата на сухата част под моста. 

Текстът от доклада на независимите пътни експерти е публикуван на страницата на АПИ минити след инцидента.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спад в заразените от COVID-19

209 новодиагностицирани във Варна с COVID-19, отчитат данните на Единния информационен портал към полунощ. 133 са случаите в Бургас, а в Добрич - 68. Общо в страната, броят на случаите, както всяка неделя и понеделник е по-нисък. За 29 ноември, те са общо 1792.

обновено на 29.11.20 в 09:52

Васил Велев: Спадът в БВП е сравним само с този от `90-те години

Видяхме какво се случи през второто тримесечие, в резултат на първата вълна и затварянето на много бизнеси. Налице е спад от 8.5% на БВП. Такъв не сме имали през това столетие. По-голям имаше само през `90-те години. Подобен срив не би следвало да се допусне отново”. Това заяви пред Нова телевизия председателят на УС на АИКБ Васил Велев. Велев..

публикувано на 29.11.20 в 09:51

Великобритания и Франция договориха мерки срещу незаконната миграция през Ламанша

Великобритания обяви в събота, че е постигнала споразумение с Франция за удвояване на френските полицейски патрули по плажовете в Северна Франция в опит да се спре незаконното преминаване на мигранти през Ламанша с малки лодки, предаде Асошиейтед прес. Британският министър на вътрешните работи Прити Пател и френският й колега Жералд Дарманен са..

публикувано на 29.11.20 в 09:45

Швейцария гласува в референдум за забрана на инвестициите в оръжия

Швейцарските гласоподаватели ще решат в неделя дали да бъде наложена забрана за финансиране на компании, които произвеждат оръжия и други военни материали, което може да блокира инвестиции за милиарди долари, предаде AFP. Швейцария вече наложи забрана за производство на ядрени, биологични и химически оръжия, както и на противопехотни мини и..

публикувано на 29.11.20 в 09:35

Франция смекчава условията на карантината

Франция смекчи ограниченията, въведени заради коронавируса, предаде ДПА. От вчера на магазините, които не са от първостепенно значение, е разрешено да отворят, а на гражданите – да напускат домовете си за до три часа дневно за спорт и отдих. Смекчаването идва след близо месец строга карантина, при която дневния брой на новозаразените намаля до 12..

публикувано на 29.11.20 в 09:22

Турция осъди убийството на иранския ядрен физик

Турция осъди убийството на водещия ирански ядрен физик Мохсен Фахризаде и призова извършителите да бъдат наказани, предаде агенция „Ройтерс”. В публикувано вчера изявление турското Министерство на външните работи призова  всички страни да действат, проявявайки „здрав разум и сдържаност” след убийството. Името на Фахризаде е свързвано..

публикувано на 29.11.20 в 09:19
Маймуни

COVID-19 е сериозна заплаха за изчезващи видове примати

Тъй като пандемията от коронавирус продължава да шества по целия свят, голяма част от вниманието е насочено към нарастването на човешките жертви, които вече са преминали милион. И все пак, експертите предупреждават, че SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, също представлява заплаха за някои от най-близките..

публикувано на 29.11.20 в 06:51