Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Въвеждат обучение по японски език във варненски училища?

Програми за подкрепа при изучаване на японски език и култура на фондация „Япония“ бяха представени по време на среща между Ясуюки Ебата, съветник и зам.-ръководител на мисия в Посолство на Япония, Такахаши Томоя, представител на Фондация „Япония“ (Japan Foundation) и преподавател в СУ “Климент Охридски“, и Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна. Гостите направиха кратко резюме на възможностите, които предлагат програмите на Фондация „Япония“. Лилия Христова ги информира, че във Варна вече се изучават източни езици в две училища - в Първа езикова гимназия - корейски, а в Математическата гимназия се провеждат курсове по китайски език.

По-късно гостите имаха възможност да представят японските програми и пред директорите на основните и средни училища и гимназии във Варна, като част от форума "Дигитализация на управлението в образователните институции". Такахаши Томоя даде подробности по отношение на безвъзмездната помощ, която програмите осигуряват за организиране на обучение по японски език - като наем на зали, техническо оборудване, заплати за преподаватели, средства за провеждане на инициативи за разпространение на японската култура и др. Училищата, които проявяват интерес към въвеждане на обучение по японски език, могат да кандидатстват за подкрепа по програмите на Фондация "Япония“ до 1 декември 2020 г. От посолството поясниха, че ще предоставят необходимата информация за кандидатстване в дирекция "Образование и младежки дейности", откъдето ще я изпратят до всички училища, които проявяват интерес. В условията на коронавирус от фондацията организират и онлайн обучение по японски език.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Учител по математика и компютърен специалист са нужни във варненските Центрове за деца от семеен тип

Учител по математика, компютърен специалист и компютри са само част от нуждите в Центровете за настанявене от семеен тип във Варна. Това каза за Радио Варна директорът на центровете Дияна Дянкова. В момента там живеят 90 деца и младежи изоставени от родителите си, като голяма част от тях са с множествени увреждания. Обучението им се..

публикувано на 30.11.20 в 11:05

Затворен е пътят Разград-Попово

Пътят от Разград към Попово е затворен временно за движение заради аварирал автобус, съобщиха от областната дирекция на МВР. Няма пострадали пътници. Автобусът, пътуващ по линията Разград - София, се е хлъзнал на заледения път в района на бившия военен лагер и е попаднал в канавката. До изтеглянето му и освобождаването на платното за движение е..

публикувано на 30.11.20 в 09:50

Започва приемът на документи по новата мярка "Запази ме"

От днес Агенцията по заетостта стартира прием на заявления по проекта "Запази ме", финансиран чрез оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" /2014-2020/ и финансовия механизъм REACT-EU. С тази мярка ще се изплаща по 24 лв. на ден за периода на неплатен отпуск на всяко лице, осигурено на пълно работно време или пропорционално на..

публикувано на 30.11.20 в 08:55

Топъл обяд за ковид лекарите в Добрич

Ресторант в Добрич ще предоставя топъл обяд за всички лекари и медицински персонал, работещи в Ковид отделението на многопрофилната областна болница. Здравното заведение в Добрич е едно от двете в областта, заедно с болницата в Балчик, в които с решение на РЗИ се лекуват пациенти с Ковид-19. Инициативата за безплатното изхранване на персонала..

публикувано на 30.11.20 в 07:16

Залесяват в село Тополи днес

Инициативата "Залеси Варна" , организирана от община Варна и екипа на сайта "Гората.бг" продължава и през тази седмица. Днес ще бъдат засадени дръвчета в района на село Тополи , а утре предстои засаждане в Казашко и в Каменар. Общо 4000 фиданки ще бъдат засадени, 1000 от които в кв. Аспарухово. Залесяването там беше в района на улица..

публикувано на 30.11.20 в 07:09

Зимата идва! Потегляйте на път само с подготвен автомобил

В Северна и Западна България метеорологичната прогноза е за понижение на температурите, силен вятър и дъжд, който преминава в сняг. АПИ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри...

публикувано на 30.11.20 в 06:58

Без ток в Провадия и Шкорпиловци

В периода 30.11.2020 - 04.12.2020 от 08:30 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Провадия - ул. Георги Димитров, ул. Васил Коларов, ул. Велико Търново, ул. Дунав. В периода 30.11.2020 - 04.12.2020 от 08:30..

публикувано на 30.11.20 в 06:52