Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ротари клуб – Балчик набира средства за учебните заведения

Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС

С лекция на тема „Как да засилим имунитета си преди зимата“Ротари клуб – Балчик даде старт на традиционната си благотворителна кампания преди Коледа. Първите дарители – ротарианци от Балчик, Каварна, Попово, Добрич, бяха участниците в лекцията този уикенд, водена от немския специалист по аюрведа Андреас Посур, който повече от година практикува у нас индийските практики за живота и здравето.

Целта е да се съберат колкото може повече средства, за да се помогне на учебните заведения в превенцията срещу разпространението на коронавируса, каза президентът на Ротари клуб – Балчик арх. Ваня Тодорова. Касата за дарения е открита и всеки може да дари според възможностите си.

„Заради обстановката няма да организираме благотворителен бал както друга година. Училище „Антим Първи“ се обърна към нас с молба да помогнем във внедряването на система за пречистване на въздуха, която се опитват да направят в цялото училище. В детските градини искаме да помогнем с още антибактериални и антивирусни лампи, както и с диспенсъри за дезинфекция на ръце, които са с фотоклетка“, сподели арх. Тодорова.

Директорът на ОУ „Антим Първи“ – Балчик Румяна Петрова, обобщи, че за сградата са нужни 14 апарата за фотохидройонизация или общо 54 хиляди лева. Единият струва 3864 лв., като пет вече са купени от делегирания бюджет на училището. „Системата е не само срещу коронавируса. Пречиства въздуха от всякакви замърсявания и го прави свеж, чист, здравословен. Изследвания показват, че 97 процента от вредителите се унищожават и че системата е безвредна“, допълни Петрова. 

Подробностите чуйте от репортажа на кореспондента ни Албена Иванова: 
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бюджетите на НЗОК и на ДОО са обнародвани

Бюджетите на Здравната каса и държавното обществено осигуряване за догодина са обнародвани в „Държавен вестник”. Текстовете на държавния бюджет обаче не са публикувани в днешния редовен брой на изданието, предаде БНР. Вероятната причина за отсъствието на бюджета за догодина от днешния редовен брой на „Държавен вестник” е фактът, че парламентът..

публикувано на 04.12.20 в 13:41

Кметът Иван Портних награди студенти за отлични резултати

Кметът Иван Портних връчи днес Годишните поименни награди на Община Варна за студенти, постигнали високи резултати в учебната дейност. „В навечерието на 8 декември, Ви пожелавам преди всичко здраве! Бъдете все така упорити, креативни, вдъхновени, за да продължавате напред и да се гордеем с Вашите успехи“, обърна се кметът към студентите. Тази година..

публикувано на 04.12.20 в 13:29
Снимката е илюстративна.

9 училища във Варна започват работа с Chromebook

Близо 270 деца и младежи в девет училища във Варна ще учат със свое персонално образователно устройство Chromebook, което ще ползват в класната стая и извън нея, а над 80 учители ще се обучат, за да повишат своите дигитални умения.    Над 138 000 лв. ще предостави Община Варна за въвеждане на иновативния образователен модел 1:1 („Едно към едно”)...

публикувано на 04.12.20 в 13:17

Раздават 300 коледни пакета на хора в нужда във Варна

300 коледни пакета с храна от първа необходимост ще получат социално слаби граждани във Варна за празниците. Инициативата се изпълнява от Община Варна, която осигурява 7000 лв. за осигуряване на продуктите, в партньорство с Българския Червен кръст и дирекция "Социално подпомагане". Във връзка с епидемичната обстановка пакетите ще бъдат предоставяни по..

публикувано на 04.12.20 в 12:57

Журналист на Радио Варна с номинация за наградата за журналистика на морска тематика "Тинко Трифонов"

Управителният съвет на фондация „Кор Кароли“ обявяви внесените кандидатури за наградата за най-добро българско ветроходно постижение „Златен глобус” на Фондация и за наградата за журналистика на морска тематика „Тинко Трифонов“ за 2020 година. Журналистът на Радио Варна - Олга Карова, е сред претендентите за наградата „Тинко Трифонов“, за..

публикувано на 04.12.20 в 12:33

Коледната елха във Варна грейва навръх Никулден

Варна посреща коледните празници с красива украса - сфера с разноцветни светлини грее в пространството между сцена „Филиал“ и сградата на Държавния архив, а на площад "Свят" край хотел "Черно море" има нова елха.  На пл. "Независимост" са поставени фигурата на Дядо Коледа, както и влакчето с подаръци. Общо над 600 тематични елемента – свещи, елхички,..

публикувано на 04.12.20 в 12:22

БНБ пуска в обращение златна възпоменателна монета „Рождество Христово“

От 7 декември 2020 г. Българската народна банка пуска в обращение златна възпоменателна монета на тема „Рождество Христово“ от серията „Българска иконография“. Цената на монетата е 1300 (хиляда и триста) лева, съобщиха от БНБ. Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център..

публикувано на 04.12.20 в 11:20