Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"На село" във Въглен

Село Въглен е част от община Аксаково. Намира се на 14 км. от областния град Варна и на 13 км. от Аксаково.

Във Въглен живеят близо1300 души.

Старото име на селото е Кюмюрлък. Местни етнографи предполагат, че преди столетия в околностите са се произвеждали дървени въглища - кюмюр, от където идва и името. Съвременното име на селото има същото значение. 

Намирам се в кметството в уютната компания на красиви местни дами.

Давам думата на Кристина Костадинова за етноса копанари:

Кристина Костадинова за традициите и обичаитепри копанарите в село Въглен.


В селото има основно училище, детска градина, читалище, лекарски кабинет, стоматологичен кабинет, хранителни магазини, кафенета, поддържан парк с детска площадка.

Там е красивата църква „Св. Пророк Илия“, строена през 1884 година.

Чуйте още:


В църквата във Въглен има икони, дарени от местни жители, които живеят в Йерусалим и в Гърция. Може да ги видите и вие, ако посетите храма.


 На територията на селото работят няколко малки частни предприятия - два модерни цеха за производство на мебели, цех за обработка на риба и занаятчийски работилници. Близо до селото се намира и регионално депо за твърди и битови отпадъци.

Има работа за местните, но някои от тях търсят своя по-голям късмет в чужбина.

Още от секретарката на кмета:


На село гостуваме във Въглен.

Срещам ви с Мария Тодорова, която заедно със семейството си доскоро е била в Западна Европа, но отново се е върнала в родното гнездо.

Нека чуем къде са били семейство Тодорови:

Да. Немците са дисциплинирани и уважителни спрямо работещите хора без значение какъв е техния произход.


Останете с нас, защото е време за нещо вкусно. След мъничко ще пробваме кекс и баница.

Във Въглен ме посрещнаха в кметството сърдечно и с изобилие на масата. Докато провеждай разговорите над микрофона се разнасяше ароматът на огромен кекс. Понякога слюнката има способността да прекъсне думите.

Затова потърсихме дамата, която бе приготвила вкусните ястия.

Тя се казва Мария, остави тортата, която правеше и дойде в кметството:На добър час на Мария и до нови срещи на всички във Въглен!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почина Матей Тодоров

Този свят напусна нашият колега журналистът Матей Тодоров.  Работил като директор на РТВЦ-Варна и главен редактор на Радио Варна. Голям човек, с благородна душа, естет за красивото в живота, ерудит, с устрем към морската и военноморската тематика;  сценарист и автор на филми... Припомняме фрагмент от книгата на Виолета Тончева,..

публикувано на 05.12.20 в 10:36

Почитаме Св. Сава

Днес православната църква отбелязва паметта на преподобни Сава Освещени. Историята на светеца тръгва от аристократичен род от Кападокия (Мала Азия). На 18 години Сава става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до град..

обновено на 05.12.20 в 09:22
Инженерна мисъл в стил Хонг Конг (фотограф: Момчил Михайлов)

Хонконг ще създава изкуствени острови за решаване на жилищния проблем

Правителството на Хонконг ще похарчи 550 милиона хонконгски долара (71 милиона щатски долара) за проучване от техническо-икономически характер в проект за създаване на изкуствени острови за решаване на жилищния проблем. Това съобщава "South China Morning Post". В..

публикувано на 05.12.20 в 09:06

Капсула с пръст от астероида Ryugu вече лети към Земята

От японската сонда Hayabusa-2 се отдели капсула с пръст, събрана на астероида Ryugu за доставка на Земята. Това съобщи японската авиокосмическа агенция JAXA, излъчваща на живо от контролния център. Очаква се капсулата да достигне Земята и да падне в Австралия в..

публикувано на 05.12.20 в 09:04

Тур "Странджа" е маршрут за цялата година

Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа" е създател и водач в туристическия маршрут "Тур Странджа". Той гостува на предаването "Хоризонти" и представи сравнително ново и все още не толкова популярно, но доста впечатляващо преживяване. Този маршрут преминава през цялата географска територия на една от нашите планини. Амбицията на Владо е  "Тур..

обновено на 05.12.20 в 07:29

Кулинарни шедьоври по време на пандемията

Светът е завладян от коронавируса. Ресторантите са затворени и все повече хора започват да усъвършенстват своите умения в кухнята. Мнозина обичат и да се хвалят със своите творения в социалните мрежи. Срещаме Ви с един такъв шеф-готвач у дома, който споделя своите съвети за изкусителни гозби. Иван Барбов е журналист. Друга голяма страст му..

публикувано на 04.12.20 в 11:34

Образователна общност Варна с различна концепция за образованието

Деница Стефанова е педагог и доброволец, част от Образователна общност Варна.  В образованието покрай коронавируса така или иначе настъпиха много промени.  Какво правят, за да учат различно децата днес, педагозите от Образователна общност Варна, ще чуем от разговора на Ваня Славова с началния педагог Деница Стефанова: „Бащата на новата..

публикувано на 04.12.20 в 09:37