Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внесоха петиция срещу масовото използване на пластмаса у нас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Граждани и представители на „За Земята“ и „Грийнпийс“ – България внесоха петиция, подкрепена от над 19 000 души с искане държавата да предприеме мерки за ограничаването на използването на пластмаса у нас. Евгения Ташева от „За Земята“ каза за БГНЕС, че петицията им съдържа 6 искания.
„Във всички учебни заведения, предимно в детските градини и училищата все повече се използва пластмаса в момента. Настояваме те да се върнат към модела за използване на съдове за многократна употреба, които могат да бъдат дезинфекцирани и стерилизирани, и са доста по-безопасни от еднократната пластмаса“, посочва Ташева. Тя настоява да се повиши цената на пластмасовите торбички, за да се откажат хората от тях и да преминат към използването на торбички за многократна употреба, тъй като все още у нас те се използват масово и по този показател сме на първо място по употребата им в Европейския съюз. Също така настоява да няма пластмасова торба, която да не се заплаща.
„Дори настояваме за тяхната забрана към 2025 г.“, заявява тя.
Дават решение и как да се намали замърсяването на околната среда и градинките с пластмасови бутилки.
„Това може да спре много лесно, когато се наложи депозит върху всички тези бутилки, така че човек, който си купи, да може да я върне във всеки един магазин, където се продават напитки и да получи този депозит. Този стимул работи перфектно в скандинавските страни, в Германия и в още над 40 държави по целия свят“, посочва още тя.
Ташева настоява да се наложи данък върху всички изделия за еднократна употреба от пластмаса, който държавата да използва за решаването на проблема със замърсяването с този материал и намаляването на производството и употребата му.
„Производителите да поемат пълната финансова отговорност и за почистването на това, което са пуснали на пазара и бързо се е превърнало в отпадък“, посочва тя и подчертава, че към момента данъкоплатците плащат за почистването, което трябва да се промени и настоява изискванията на европейската директива за ограничение на щетите от използването на еднократната пластмасата да важат и за т.нар. биоразградими и биопластмаси, тъй като те предлагат един продукт за еднократна употреба с друг.
По думите й решаването на проблема е в това да се върнем към материалите за многократна употреба.
Ташева припомня, че държавата ни има време до юли 2021 г., за да пренесе всички изисквания на европейската директива и да ги приложи у нас и настоя да участват в работния процес по транспониране на директивата.
Актрисата Лили Гелева се включи в кампанията и лично предаде подписите в Министерството на околната среда и водите.
„Заявяваме готовността на българите да направят една следваща крачка към здравето и към бъдещето си, а именно внасянето на тази петиция, която е подписана от хиляди хора и вече е време държавата и бизнесът да вземат отговорността, за да може заедно да се справим с този проблем“, обяснява тя.
Според нея проблемът с пластмаса не приключва с изхвърлянето й дори и да се рециклира, а в повечето случаи еднократната пластмаса не се рециклира, а тя навлиза в храната, във водите и във въздуха и създава изключително сериозен проблем./БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненската библиотека с нова услуга - велоразнос на книги до отдалечени зони

Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна ще разполага с товарен велосипед за разнос на книги в отдалечени от центъра зони на града. Тази услуга ще бъде сезонна, от април до ноември, и ще пътува в зависимост от метеорологичните условия. С поред предварителния график в началото ВелоБиблиотеката ще има по едно посещение веднъж седмично само до..

публикувано на 18.03.24 в 16:05

Лесна работа: Като в приказките

Радвам се, че сме заедно в началото на щастливата седмица! В сряда ще отбележим международния ден на щастието и този - на приказките: все хубави неща, които правят живота цветен, пълноценен и забележителен. Щастието Като специалист по радостта не веднъж съм разяснявала колко важна и същевременно лесна работа е щастието. Достатъчно е да са..

публикувано на 18.03.24 в 14:59

Стогодишен юбилей отбеляза Минка Коджабашева от Соколово

100 години отпразнува сред своите четири дъщери и техните деца и внуци Минка Коджабашева от балчишкото село Соколово. На празника тя бе поздравена от кмета на селото Исмаил Исмаил и получи подарък от Община Балчик. Минка Коджабашева е родена на 17 март 1924 година в румънското село Касапкьой, откъдето е и съпругът и Велико Коджабашев, напуснал този..

публикувано на 18.03.24 в 11:42

Само 5 проекта ще влязат в третото издание на PARA Robotics Incubator за най-добрите идеи в роботиката

Започва отсяването за третия сезон на  PARA Robotics Incubator , насочен към младежи с проекти в сферите на роботика и автоматизация, дронове, IоТ (интернет на нещата), машинно зрение и AI (изкуствен интелект), съобщи за Радио Варна Кристиян Михайлов - един от съоснователите на  Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА) . Програмата..

публикувано на 18.03.24 в 11:37

Започва Великият пост

За православните християни започва Великият пост. В следващите 40 дни до Страстната седмица вярващите са призовани да се въздържат не само от определена храна, но преди всичко в мислите и делата си. "Пробуждане на съвестта" нарича този период патриарх Неофит в своето послание за началото на поста през 2018 г. Определя го и като "чудно духовно..

публикувано на 18.03.24 в 08:14

Faladdin-турско приложение за гледане на кафе има повече от 5 милиона потребители в света

Турското изкуство да се гадае по утайка от кафе датира от поне 500 години и напоследък е любимо на представителите на поколението Z в страната. Всеки ден милиони хора разчитат на кофеина, за да станат сутрин от леглото, да повишат концентрацията си на работното място или да повишат енергийните си нива. Макар да се смята, че кафените зърна са..

публикувано на 17.03.24 в 14:13

Настояват за промяна в нормативната уредба за забрана на отглеждането на телета в клетки

С петицията, събрала  над 1000 подписа в първите 12 часа от пускането си, организаторите от „Невидими животни“ отправят политическа заявка към народните представители и министъра на земеделието и храните с искане за промяна в нормативната уредба за забрана на отглеждането на телета в клетки . Подробности от разговора на Ваня Славова със Стефан..

публикувано на 17.03.24 в 11:41