Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Внесоха петиция срещу масовото използване на пластмаса у нас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Граждани и представители на „За Земята“ и „Грийнпийс“ – България внесоха петиция, подкрепена от над 19 000 души с искане държавата да предприеме мерки за ограничаването на използването на пластмаса у нас. Евгения Ташева от „За Земята“ каза за БГНЕС, че петицията им съдържа 6 искания.
„Във всички учебни заведения, предимно в детските градини и училищата все повече се използва пластмаса в момента. Настояваме те да се върнат към модела за използване на съдове за многократна употреба, които могат да бъдат дезинфекцирани и стерилизирани, и са доста по-безопасни от еднократната пластмаса“, посочва Ташева. Тя настоява да се повиши цената на пластмасовите торбички, за да се откажат хората от тях и да преминат към използването на торбички за многократна употреба, тъй като все още у нас те се използват масово и по този показател сме на първо място по употребата им в Европейския съюз. Също така настоява да няма пластмасова торба, която да не се заплаща.
„Дори настояваме за тяхната забрана към 2025 г.“, заявява тя.
Дават решение и как да се намали замърсяването на околната среда и градинките с пластмасови бутилки.
„Това може да спре много лесно, когато се наложи депозит върху всички тези бутилки, така че човек, който си купи, да може да я върне във всеки един магазин, където се продават напитки и да получи този депозит. Този стимул работи перфектно в скандинавските страни, в Германия и в още над 40 държави по целия свят“, посочва още тя.
Ташева настоява да се наложи данък върху всички изделия за еднократна употреба от пластмаса, който държавата да използва за решаването на проблема със замърсяването с този материал и намаляването на производството и употребата му.
„Производителите да поемат пълната финансова отговорност и за почистването на това, което са пуснали на пазара и бързо се е превърнало в отпадък“, посочва тя и подчертава, че към момента данъкоплатците плащат за почистването, което трябва да се промени и настоява изискванията на европейската директива за ограничение на щетите от използването на еднократната пластмасата да важат и за т.нар. биоразградими и биопластмаси, тъй като те предлагат един продукт за еднократна употреба с друг.
По думите й решаването на проблема е в това да се върнем към материалите за многократна употреба.
Ташева припомня, че държавата ни има време до юли 2021 г., за да пренесе всички изисквания на европейската директива и да ги приложи у нас и настоя да участват в работния процес по транспониране на директивата.
Актрисата Лили Гелева се включи в кампанията и лично предаде подписите в Министерството на околната среда и водите.
„Заявяваме готовността на българите да направят една следваща крачка към здравето и към бъдещето си, а именно внасянето на тази петиция, която е подписана от хиляди хора и вече е време държавата и бизнесът да вземат отговорността, за да може заедно да се справим с този проблем“, обяснява тя.
Според нея проблемът с пластмаса не приключва с изхвърлянето й дори и да се рециклира, а в повечето случаи еднократната пластмаса не се рециклира, а тя навлиза в храната, във водите и във въздуха и създава изключително сериозен проблем./БГНЕС

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бяла приказка край Варна /СНИМКИ/

Бяла пелена покри полета и пътища край Варна, видя фоторепортерът на Радио Варна Румен Сарандев. Кадрита са от пътя за село Долище. Снегът вече не е мираж и за морската столица. Някои от кварталите, разположени на по-голяма надмо рска височина, също осъмнаха със снежна покривка.

публикувано на 01.12.20 в 16:18

Четирима от 10 родители са небрежни при превозване на децата си в кола

Всеки четвърти родител проявява небрежност при превозване на децата си в автомобил , сочат данните от приключилото в края на октомври 2020 г. национално проучване за нагласите и поведението на родителите по отношение на детската безопасност в колата. Проучването обхваща 1127 родители на деца до 12-годишна възраст, като 70% от тях не са склонни да..

публикувано на 01.12.20 в 14:55

ХИВ дейностите са прекратени от половин година

24 граждански организации, работещи с уязвими общности, предлагат промени в Закона за здравето, с които да се гарантира устойчиво държавно финансиране на дейностите по превенция и грижи за ХИВ, туберкулоза и вирусни хепатити в България. "А ко законодателна реформа не бъде проведена, то обществените поръчки ще  останат единствената форма за разпределяне на..

публикувано на 01.12.20 в 10:41

"Делфините" започват традиционната си Коледна кампания

От 1 декември започва коледната благотворителна кампания на доброволческата организация PTPI „Делфините“. В нея младежи изработват и продават в различни търговски центрове и магазини във Варна коледни картички. Заради пандемията тази година кампанията ще премине основно онлайн. „Делфините“ този път ще помагат за обзавеждането на кабинети в..

публикувано на 01.12.20 в 08:46

"Галъп": Новите мерки по-скоро се приемат добре

Новите мерки срещу коронавируса по-скоро се приемат добре и може би ще подействат за намаляване на страховете. Обществото обаче продължава да изглежда объркано. Не е малка популярността и на алтернативните прочити на ситуацията. Неяснотата за перспективата води и до сериозни дялове на свидетелства за психични проблеми и травми. Не е ясна и картината..

публикувано на 30.11.20 в 15:23

С тържествена литургия бе отбелязан Андреевден във Варна

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи тържествена света архиерейска литургия в катедрални храм "Свето Успение Богородично" в морската столица по повод деня на Св. апостол Андрей Първозвани. Той припомни ,че св.апостол Андрей обиколил всички градове край Черно море, включително и Одесос, днешна Варна. След службата Даниела Стойнова..

публикувано на 30.11.20 в 14:38

Страхът от изкуствения интелект е ирационален

Екзоскелети превръщат работниците в автомобилните заводи в човеко-роботи; Роботи ще заменят сезонните работници в брането на зеленчуци в Англия и Франция;  Роботи опрашват растения и заменят пчелите;  Руски робот преподава физика, химия, биология и роботика на деца в Норвегия;  Учени създадоха система от изкуствен интелект, която може да..

публикувано на 01.12.20 в 09:00