Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"На село" в Рояк

41
Снимка: Д.Дончева

Тази събота гостуваме на жителите на село Рояк. Стигнах до там през Провадия по пътя за Айтос. След 12 км. има отбивка вдясно, а след още километър се влиза в селото. То е част от община Дългопол и посреща с две табели. Наложило се да сложат нова - светлоотразителна, но не премахнали старата, защото и тя е в добър вид и не пречи на никого. Главният път се вие през селото, а първото впечатление е че в него цари ред и чистота.

Годината на основаване на селото се губи някъде в миналото. Прието е, че е основано през 18 век от жители на съседното село Чайка, за което разказахме вече в ефира на Радио Варна. То пък е вляво от пътя за Айтос и е точно срещу село Рояк.

Основното население в село Рояк е от турски произход. В момента там живеят 250 души по адресна регистрация, а постоянно живеещите са около 350. Има 4 български семейства и едно английско. Купуват се къщи предимно от варненци. Местните се прехранват със земеделие, отглеждат овце, работят в строителни фирми и в чужбина.  20 години кмет е Мехмед Кодран. Предстоят му още 4, защото той печели и на последните местни избори. Какво е да си кмет толкова дълго време?

Мехмед Кодран

Ято птици – това е едно от значенията на думата рояк. Дали и в село Рояк има толкова много птици и затова ли се казва така? Продължавам разговора с кмета Мехмед Кодран – за името и местните забележителности.


Заедно с кмета ме посрещна и Атидже Рафет. Тя е родом от селото. Работи като секретар на читалището, а от 7 месеца е назначена и на длъжността специалист в кметството. Местното читалище се помещава в къщата на неговия първи председател Фикри Хюсеинов, който около 1935 г. се изселва в Турция. Неговият син Айтач е ядрен физик, завършил в Кеймбридж, Великобритания. Читалището се казва "Светлина 1928". Предишното му име е било "гайрет", което означава "търпение".
Оказа се, че от Рояк има доста известни личности. И типични местни обичаи.

Непосредствено до сградата на кметството е тази на Пощата. Две идентични сгради и двете нуждаещи се от ремонт на фасадите, особено тази на Пощата. Олющените стени отвън обаче, нямат нищо общо с приветливите и прясно измазани стени отвътре. Защото за ремонта отвън пари трябва да даде общината, трябват и хора, които да свършат работата, а отвътре – местните могат сами да измажат, както и са направили. В деня на гостуването ми в Рояк Пощата беше заключена, но успях да се срещна с Велиха Исаева, която работи в нея.


Чистият въздух в селото е още по-чист  на Кулата – мястото над Рояк, където се открива панорамна гледка и където е пътят за Скалния манастир. Тръгваме за там, но с излизането от кметството, зад сградата видях местната атракция – комбайна, оставена преди години в тревните площи, на които е монтирана малка детска площадка. Кметът Мехмед Кодран, обясни защо селскостопанската машина е оставена там.


И накрая стигнах до най-високата точка на село Рояк – Кулата, от където се открива невероятно красива гледка. Местните много обичат това място и затова го пазят чисто. Често са там.Всяко село в България е уникално с нещо свое, нещо типично, нещо местно, нещо – което другаде не може да бъде видяно. Колкото и да разказваме, колкото и снимки да направим – никога не можем да разкажем или заснемем онова, което виждаме със сърцето си. Онова, което усещаме, когато сме там. Така е и в село Рояк. Трябва да си бил там, за да кажеш, че го познаваш. Да си седял в тишината на селското ежедневие, да си гледал отвисоко към хоризонта, да си видял рояка от лястовички и щъркели и да си чул веселата глъчка на другия рояк – децата, заради които селото днес се казва така. Спретнато, чисто и подредено. Няма боклуци по улиците, но така и не попитах защо. Някак става ясно, че местните хора сами чистят и в селото и около него. А доказателство, че не оставят боклук след себе си е пътят за Скалния манастир, където няма нито хартийка, нито торбичка, нито пластмасови бутилки – все неща, които за съжаление оставаме след себе си, когато сме сред природата. Е, тук не е така. Подслаждам с локума, с който местните ме почерпиха, а преди да се кача в колата за Варна,  възрастен мъж ми даде шепа хинап – от дървото в двора му. Този път не можах да видя Скалния манастир на Рояк. Но обещах да се върна. В някоя слънчева събота.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Пчели „учат” дронове да преминават през процепи

Учени от Университета на Нов Южен Уелс, Австралия, са изследвали поведението на пчелите и са установили, че пространствената им ориентация може да помогне за създаването на миниатюрни летящи роботи и дронове с подобни умения, пише сп. „Протоколи на Американската академия на науките”. Притежавайки относително малък мозък, тези насекоми..

публикувано на 28.11.20 в 13:17
Луда Камчия в понастоящем

Да "прескочиш" Камчия

Месец и половина след като  Луда Камчия в района на Чудните скали беше с ширина за "прекрачване" , реката вече е  малко по-голяма и  става за "прескачане" - все пак малко поваля, а на места достига до метър и половина - два.  Като за скок от място  в часовете по физическо възпитание и спорт в училище. Въпреки това "порастване"  на реката..

обновено на 28.11.20 в 08:46

Лекарство срещу подагра ще бъде тествано срещу Ковид-19

Противовъзпалителното лекарство Колхицин ще бъде тествано срещу Ковид-19 във Великобритания , съобщи Ройтерс. Това е поредният опит съществуващи медикаменти да бъдат проверени дали могат да помогнат срещу новия коронавирус. Изпитанията ще бъдат направени в рамките на проекта RECOVERY. Това е най-голямото клинично изпитание в света за лечения за..

публикувано на 27.11.20 в 15:51

Кметът на Каварна отличи 106 деца, пресъздали доброто в рисунки и снимки

Кметът на Каварна отличи с грамоти 106 деца, пресъздали достойни човешки постъпки в рисунки и фотографии, съобщиха от пресцентъра на общината за призьорите в конкурса "Доброто в моите очи". Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни посвети творческата надпревара на Световния ден на добротата и Световния ден на..

публикувано на 27.11.20 в 15:35

Родители от Добрич стават експерти от опит, ще помагат на семейства на деца с увреждания

Проект „Родители, експерти от опит“ реализира в Добрич Фондацията „Николай Чудотворец“. Идеята на проекта е родители на деца с увреждания да минат през обучение от различни експерти, за да бъдат подготвени да бъдат полезни на други, които тепърва се сблъскват с някаква диагноза при децата си. Осъществяването на проекта е било планирано да се случи..

публикувано на 27.11.20 в 10:05

Недостиг на авирон, азитромицин и на термометри във Варна

Ще стигнат ли лекарствата за домашно лечение?  От Асоциацията на собствениците на аптеки сигнализират, че вече има дефицити. Засега обаче държавата не е засякла проблем.  Аптечната мрежа отразява като в огледало случващото се в последните няколко седмици.  Колкото повече се увеличават новозаразените с COVID-19, толкова по-празни остават чекмеджетата..

публикувано на 27.11.20 в 08:41

Пагубно ли е спирането на спорта за подрастващите?

Треньори на деца от спортни школи в страната недоумяват защо да нямат право на тренировки всички картотекирани под 18 - годишна възраст, след като така бе посочено в Заповед на министъра на здравеопазването. Заповедта влиза в сила от 23.30ч. тази вечер, мерки, които целят намаляване разпространението на ковид - 19.  След първата вълна, при която..

публикувано на 27.11.20 в 07:34