Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Рояк

41
Снимка: Д.Дончева

Тази събота гостуваме на жителите на село Рояк. Стигнах до там през Провадия по пътя за Айтос. След 12 км. има отбивка вдясно, а след още километър се влиза в селото. То е част от община Дългопол и посреща с две табели. Наложило се да сложат нова - светлоотразителна, но не премахнали старата, защото и тя е в добър вид и не пречи на никого. Главният път се вие през селото, а първото впечатление е че в него цари ред и чистота.

Годината на основаване на селото се губи някъде в миналото. Прието е, че е основано през 18 век от жители на съседното село Чайка, за което разказахме вече в ефира на Радио Варна. То пък е вляво от пътя за Айтос и е точно срещу село Рояк.

Основното население в село Рояк е от турски произход. В момента там живеят 250 души по адресна регистрация, а постоянно живеещите са около 350. Има 4 български семейства и едно английско. Купуват се къщи предимно от варненци. Местните се прехранват със земеделие, отглеждат овце, работят в строителни фирми и в чужбина.  20 години кмет е Мехмед Кодран. Предстоят му още 4, защото той печели и на последните местни избори. Какво е да си кмет толкова дълго време?

Мехмед Кодран

Ято птици – това е едно от значенията на думата рояк. Дали и в село Рояк има толкова много птици и затова ли се казва така? Продължавам разговора с кмета Мехмед Кодран – за името и местните забележителности.


Заедно с кмета ме посрещна и Атидже Рафет. Тя е родом от селото. Работи като секретар на читалището, а от 7 месеца е назначена и на длъжността специалист в кметството. Местното читалище се помещава в къщата на неговия първи председател Фикри Хюсеинов, който около 1935 г. се изселва в Турция. Неговият син Айтач е ядрен физик, завършил в Кеймбридж, Великобритания. Читалището се казва "Светлина 1928". Предишното му име е било "гайрет", което означава "търпение".
Оказа се, че от Рояк има доста известни личности. И типични местни обичаи.

Непосредствено до сградата на кметството е тази на Пощата. Две идентични сгради и двете нуждаещи се от ремонт на фасадите, особено тази на Пощата. Олющените стени отвън обаче, нямат нищо общо с приветливите и прясно измазани стени отвътре. Защото за ремонта отвън пари трябва да даде общината, трябват и хора, които да свършат работата, а отвътре – местните могат сами да измажат, както и са направили. В деня на гостуването ми в Рояк Пощата беше заключена, но успях да се срещна с Велиха Исаева, която работи в нея.


Чистият въздух в селото е още по-чист  на Кулата – мястото над Рояк, където се открива панорамна гледка и където е пътят за Скалния манастир. Тръгваме за там, но с излизането от кметството, зад сградата видях местната атракция – комбайна, оставена преди години в тревните площи, на които е монтирана малка детска площадка. Кметът Мехмед Кодран, обясни защо селскостопанската машина е оставена там.


И накрая стигнах до най-високата точка на село Рояк – Кулата, от където се открива невероятно красива гледка. Местните много обичат това място и затова го пазят чисто. Често са там.



Всяко село в България е уникално с нещо свое, нещо типично, нещо местно, нещо – което другаде не може да бъде видяно. Колкото и да разказваме, колкото и снимки да направим – никога не можем да разкажем или заснемем онова, което виждаме със сърцето си. Онова, което усещаме, когато сме там. Така е и в село Рояк. Трябва да си бил там, за да кажеш, че го познаваш. Да си седял в тишината на селското ежедневие, да си гледал отвисоко към хоризонта, да си видял рояка от лястовички и щъркели и да си чул веселата глъчка на другия рояк – децата, заради които селото днес се казва така. Спретнато, чисто и подредено. Няма боклуци по улиците, но така и не попитах защо. Някак става ясно, че местните хора сами чистят и в селото и около него. А доказателство, че не оставят боклук след себе си е пътят за Скалния манастир, където няма нито хартийка, нито торбичка, нито пластмасови бутилки – все неща, които за съжаление оставаме след себе си, когато сме сред природата. Е, тук не е така. Подслаждам с локума, с който местните ме почерпиха, а преди да се кача в колата за Варна,  възрастен мъж ми даде шепа хинап – от дървото в двора му. Този път не можах да видя Скалния манастир на Рояк. Но обещах да се върна. В някоя слънчева събота.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Реновация и разруха – една бяла емблема на брега в Балчик още дълго ще буди недоумение с визията си

Това е Голямата мелница, построена в първоначалния си вид от Анонимното индустриално дружество през 1909 година. За една година е построена най-модерно оборудваната мелница на Балканите, която съдържа и първите стоманобетонови силози в България . Имала е капацитет 75 тона брашно на денонощие. Произвеждала е също грис и макаронени изделия (за пръв път в..

обновено на 11.07.24 в 17:48

Модели с женствени форми вместо слаби красавици се налагат според новите тенденции

Концепцията за красотата на жената се променя през годините. От много слаби момичета преди години към модели плюс сайз, тоест близки до нормалните мерки на реалната жена.                         Кастингът за най-грандиозния конкурс за красота Мис Варна 2024 ще бъде на 14 юли Светското модно събитие е от 16:00 часа в комплекс Морско..

публикувано на 11.07.24 в 16:27
Венета Тодорова, ръководител

Сахарска жега настъпва от неделя

Още по-горещо време ни очаква през следващата седмица. Причина е сухата и гореща въздушна маса, която идва от Тунис и Мароко. Жегите ще започнат още в неделя. Това съобщи за Радио Варна Венета Тодорова, ръководител "Прогнози" в НИМХ-Варна. Тя уточни, че няма нищо необичайно в морското вълнение, което задържа за дълго червения флаг по спасителните..

публикувано на 11.07.24 в 13:45
Жълтокрака чайка, познатa още като Гларус

Жител на "Чайка": Улиците – мръсни, а служителките по чистотата - постоянно в почивка

Жители на ж.к. Чайка недоволстват от лошата поддръжка на чистотата по улиците. Служителите по чистотата не си вършат работата, а от озеленяването дори не са минавали от тук, оплака се Димитър Димитров. Жените, които трябва да чистят улиците, замитат листата под храстите и сядат да пушат цигари. Изпращани са сигнали до управителя им, но..

публикувано на 11.07.24 в 12:31
Бенджи Грегъри

Отиде си Бенджи Грегъри, изиграл ролята на Брайън Танер в "Алф"

Американският актьор Бенджи Грегъри е починал на 46-годишна възраст. Актьорът, който изигра ролята на Брайън Танер в популярния ситком "Алф", е починал на 13 юни, но информацията за смъртта му излиза почти месец по-късно, предават БГНЕС, "Ню Йорк таймс" и USA Today. Към момента не е ясна причината за трагичния край на актьора. Намерен е мъртъв в..

публикувано на 11.07.24 в 10:03

Бутан - страната с министерство на щастието

Бутан, малкото кралство в Хималаите, е страна, в която щастието е основно право, което е гарантирано от конституцията. Грижа за това всички да бъдат щастливи задача има Министерството на щастието. Това припомни пътешественикът Пламен Узунов. Щастието се крепи на четири основни стълба. Водещо е житейското правило да живееш природосъобразно, да опазваш..

публикувано на 10.07.24 в 15:57

През април 2024 г. вносът на стоки на България от ЕС се увеличава с 11.9%

През периода януари - април 2024 г. износът на стоки от България за ЕС намалява с 6.4% спрямо същия период на 2023 г. и е на стойност 17 680.1 млн. лева, съобщиха от НСИ. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Франция, които формират 62.0% от износа за държавите - членки на ЕС .При износа, разпределен според..

публикувано на 10.07.24 в 13:38