Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Само 34% от тинейджърите с лаптоп, Facebook е предпочитана медиа

Три четвърти от децата и младежите у нас влизат в социалните мрежи всеки ден. Близо 70 на сто от тях използват Facebook, а близо 90% разполагат с мобилно устройство за достъп до интернет. В същото време обаче, едва 34% от тях разполагат със собствен лаптоп или настолен компютър.

Това са само част от резултатите на първото национално представително проучване на UNICEF - България.

Това е един от най-притеснителните изводи, защото макар и със сериозно присъствие в мрежата, що се касае до образователния процес, ситуацията не е "розова". Тя се усложнява особено в по-малките населени места, сред младежите и тинейджърите от уязвимите групи или етнически малцинства. Свързаността към интернет е голяма, присъствието в социалните мрежи е значително, но когато говорим за качествена обратна връзка що се касае образователен процес, положението е притеснително. На практика, голяма част от децата и младежите у нас не разполагат с нужните устройства, за да се включат качествено в образованието, особено в ситуацията на пандемия и дистанционно обучение.

Въпреки всекидневният престой в интернет, за децата и младежите, реалният свят - противно на предположенията на повечето възрастни, е далеч по-вълнуващ, разказва за Радио Варна един от авторите на изследването и експерт комуникации в детския фонд на ООН - Ивайло Спасов.

Проучването включва анкети и дискусии с близо 1800 деца, тинейджъри и младежи на възраст между 10 и 24 г., разделени в три възрастови групи, от 10 до 14 годишни, от 15 до 19-годишни и между 20 и 24 годишни. Идеята за него се заражда по време на пандемията, посочва Спасов.Традиционните форми на информираност сред медиите, като вестници и списание, не намират мястото си в живота на младите хора. Телевизията и радиото се радват все още на известна популярност, при все че аз бях на мнение, че младите не употребяват традиционните медии, пояснява още Ивайло Спасов.

Разнопосочните тенденции зависят от възрастовата група и от интересите. Най-предпочитан формат за младите хора от трите анкетирани групи са кратките видеа.
Изненадващо, проучването показва, че представителите на най-малката възрастова група - тези между 10 и 14-годишни, потребяват телевизия - макар и като фон, но също и Facebook, макар че тенденциите по света са към насочване към Instagram, Tik Tok и други подобни платформи. Всеки пети използва Instagram, около 7 % - Tik Tok, още по-малко са използващите Snap chat.

Макар да прекарват продължително време пред екрана, децата и младежите не смятат, че не са пристрастени към дигиталните медии. Те говорят за ежедневие, изпълнено с общуване на живо, като много от тях споделят с недоволство, че заради пандемията и онлайн обучението се е наложило да прекарват дълги часове пред екрана, вместо навън с приятели.
Най-предпочитани са забавните видеа, музикалните клипове, видео дневниците за красота, здраве и фитнес. Около една трета от любителите на онлайн видеосъдържание все пак гледат и материали с образователна насоченост. Чувствително по-слаб е интересът към по-сериозното медийно съдържание, например към научнопопулярни или новинарско-аналитични материали.

Ивайло Спасов допълва как децата и тинейджърите във възрастта между 10 и 14-годишни консумират социалните медии у нас.Сред другите любопитни и изненадващи резултати от проучването е факта, че макар и да се вдъхновяват от влогъри и инфлуенсъри, младежите - особено по-големите, които са на прага на официалната законова зрелост, между 15 и 19-годишни, не са склонни да ги следват сляпо, имат собствено мнение и позиции и не се притесняват да ги отстояват.
Склонни са и да помагат и са доста съпричастни, допълва още Ивайло Спасов.Още за самото проучване и резултатите от него в инфографики може да откриете тук.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пчели „учат” дронове да преминават през процепи

Учени от Университета на Нов Южен Уелс, Австралия, са изследвали поведението на пчелите и са установили, че пространствената им ориентация може да помогне за създаването на миниатюрни летящи роботи и дронове с подобни умения, пише сп. „Протоколи на Американската академия на науките”. Притежавайки относително малък мозък, тези насекоми..

публикувано на 28.11.20 в 13:17
Луда Камчия в понастоящем

Да "прескочиш" Камчия

Месец и половина след като  Луда Камчия в района на Чудните скали беше с ширина за "прекрачване" , реката вече е  малко по-голяма и  става за "прескачане" - все пак малко поваля, а на места достига до метър и половина - два.  Като за скок от място  в часовете по физическо възпитание и спорт в училище. Въпреки това "порастване"  на реката..

обновено на 28.11.20 в 08:46

Лекарство срещу подагра ще бъде тествано срещу Ковид-19

Противовъзпалителното лекарство Колхицин ще бъде тествано срещу Ковид-19 във Великобритания , съобщи Ройтерс. Това е поредният опит съществуващи медикаменти да бъдат проверени дали могат да помогнат срещу новия коронавирус. Изпитанията ще бъдат направени в рамките на проекта RECOVERY. Това е най-голямото клинично изпитание в света за лечения за..

публикувано на 27.11.20 в 15:51

Кметът на Каварна отличи 106 деца, пресъздали доброто в рисунки и снимки

Кметът на Каварна отличи с грамоти 106 деца, пресъздали достойни човешки постъпки в рисунки и фотографии, съобщиха от пресцентъра на общината за призьорите в конкурса "Доброто в моите очи". Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни посвети творческата надпревара на Световния ден на добротата и Световния ден на..

публикувано на 27.11.20 в 15:35

Родители от Добрич стават експерти от опит, ще помагат на семейства на деца с увреждания

Проект „Родители, експерти от опит“ реализира в Добрич Фондацията „Николай Чудотворец“. Идеята на проекта е родители на деца с увреждания да минат през обучение от различни експерти, за да бъдат подготвени да бъдат полезни на други, които тепърва се сблъскват с някаква диагноза при децата си. Осъществяването на проекта е било планирано да се случи..

публикувано на 27.11.20 в 10:05

Недостиг на авирон, азитромицин и на термометри във Варна

Ще стигнат ли лекарствата за домашно лечение?  От Асоциацията на собствениците на аптеки сигнализират, че вече има дефицити. Засега обаче държавата не е засякла проблем.  Аптечната мрежа отразява като в огледало случващото се в последните няколко седмици.  Колкото повече се увеличават новозаразените с COVID-19, толкова по-празни остават чекмеджетата..

публикувано на 27.11.20 в 08:41

Пагубно ли е спирането на спорта за подрастващите?

Треньори на деца от спортни школи в страната недоумяват защо да нямат право на тренировки всички картотекирани под 18 - годишна възраст, след като така бе посочено в Заповед на министъра на здравеопазването. Заповедта влиза в сила от 23.30ч. тази вечер, мерки, които целят намаляване разпространението на ковид - 19.  След първата вълна, при която..

публикувано на 27.11.20 в 07:34