Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отбелязваме 31 октомври под наслов „Заедно за по-синьо Черно море“

Снимка: БГНЕС

В навечерието на 31 октомври – Международен ден на Черно море, България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна препотвърдиха ангажимента за възстановяване и опазване на морската околна среда с форум под наслов „Заедно за по-синьо Черно море“. Събитието беше открито от заместник-министъра на околната среда и водите Атанаска Николова и се проведе онлайн.

„Опазването и възстановяването на морската околна среда е наш морален дълг. Въпреки големите предизвикателства, все още имаме шанс да възстановим нашите морски екосистеми, ако действаме решително и последователно и постигнем устойчив баланс между начина, по който използваме моретата, и влиянието ни върху морската среда. Там, където е установено регионално сътрудничество и такова се осъществява последователно, негативните тенденции при определени видове натиск започват да се обръщат“, каза Николова при откриването. Тя добави, че през последните три години тенденцията за подобрение на състоянието на морската среда се запазва и това е мотив за още по-усилена и целенасочена работа.

Зам.-министър Николова допълни, че доброто състоянието на Черно море и устойчивото развитие на крайбрежието му е сред приоритетите на българското правителство. Тя акцентира върху развитието на Черноморския регион и инфраструктурните инвестиции, осъществени чрез подкрепата на различни финансови инструменти. С приветствия към участниците се включиха кметът на община Бургас Димитър Николов и изпълнителният директор на Постоянния секретариат на Комисията за опазване на Черно море от замърсяване Халил Ибрахим Сюр.

Ивелина Василева, председател на парламентарната Комисия по околната среда и водите, даде старт на дискусията „Черно море – грижата днес за по-добро утре“. „България работи активно в контекста на международното законодателство като активен член на конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване. Като страна членка на Европейския съюз България изпълнява ангажиментите си по прилагане на националното законодателство с цел постигане на по-добро екологично състояние на морските води“, каза Ивелина Василева. Тя допълни, че страната ни въвежда и прилага принципите на синята икономика, както и на дългосрочната европейска стратегия „Син растеж“, които са ключ към устойчивото развитие на морските дейности, корабоплаването, туризма и устойчивата заетост.

В дискусията взеха участие Ирина Ставчук, Наталия Третякова и Мая Джавакишвили, комисари на Украйна, Русия и Грузия в Комисията за опазване на Черно море от замърсявания, които споделиха добри практики и решения за опазването на морската среда. Във форума се включи и изпълнителният директор на Националния център за териториално развитие проф. д-р арх. Веселина Троева.

В рамките на събитието беше подчертана значимостта и успешната реализация на редица проекти, финансирани от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство в подкрепа на политиката за подобряване и опазване на морската околна среда.

Бяха отличени шест общини от Черноморския регион, които ще получат безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на своите проекти по „Малка грантова схема за мерки за намаляване на морските отпадъци“ на Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ 2014 – 2021 г. Общините Поморие, Бургас, Приморско, Белослав, Несебър и Шабла ще реализират своите иновативни идеи с партньорски организации от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Тазгодишният онлайн формат на събитието, посветено на Международния ден на Черно море, събра представители на различни държави, институции, академични среди и експерти – всички, обединени от грижата за Черно море. /БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ

Облачно, с валежи от дъжд и сняг в понеделник

През нощта ще бъде облачно с превалявания от дъжд – преди полунощ главно на места над източните райони, а след полунощ валежите постепенно ще обхванат по-голямата част от района, като призори от запад ще преминават в сняг. Ще духа слаб до умерен север-североизточен вятър, който постепенно ще се ориентира от север. Минимални температури – от 0 до 5..

публикувано на 29.11.20 в 17:04

Деница Сачева: Бюджет 2021 е правен с готовност да го изпълняваме след изборите

Безработицата намалява от 9% през май до 6,9% през октомври, заяви в интервю за БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и прогнозира известно покачване през декември, тъй като затворените бизнеси може да освободят хора, които да отидат в бюрото по труда въпреки предложените икономически мерки. „Очакваме известен ръст на..

публикувано на 29.11.20 в 16:42

Адреси без вода на 30 ноември

Планов ремонт на уличен водопровод ще остави без вода частта от местност Сотира над „Нов хлебозавод” в понеделник (30 ноември). Ремонтът ще продължи от 9 до 21 ч., съобщават от ВиК – Варна. 

публикувано на 29.11.20 в 16:26

Проверките на поставени под карантина продължават

Във Варна и областта са проверени 781 лица за спазване на наложената им задължителна домашна карантина За днешния ден, служители на ОД на МВР – Варна са извършили 781 проверки по адреси на лица, поставени под задължителна домашна карантина, тъй като са били в контакт със заразени с коронавирус граждани или са пристигнали от рискови дестинации...

публикувано на 29.11.20 в 16:18

Гърция призова Германия да наложи оръжейно ембарго на Турция

Гръцкият външен министър Никос Дендиас призова Германия да даде пример в Европейския съюз, като спре планираните продажби на оръжия на Турция на фона на нарастващото напрежение в Егейско и Източно Средиземно море във връзка с енергийни ресурси и териториални претенции, съобщава в. „Катимерини”. „Наистина не мога да разбера нежеланието на Германия..

публикувано на 29.11.20 в 15:29

Сондажни проучвания за злато предизвикаха протести в Болярово

Започнаха сондажни проучвания за наличие на метални изкопаеми, включително злато, в находище „Иглика” в землището на елховското село Лалково. От фирмата уверяват, че проучванията няма да нарушат екоравновесието, но част от местното население е против. И докато в елховската община протестите срещу сондажите бяха единични, то в община Болярово..

публикувано на 29.11.20 в 14:51

Басейнова дирекция проверява незаконен добив на инертни материали

Басейнова дирекция „Черноморски район” проверява случай на изгребване на наноси в района на река Двойница, община Несебър. В събота следобед е получен сигнал до басейновата дирекция, след който незабавно започва проверка на място. Служителите установяват багер, който изгребва наноси от река Двойница, в местност Мегдан терла, която се намира на 3 км от..

публикувано на 29.11.20 в 14:39