Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арменският премиер поиска подкрепа от Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Арменският министър-председател Никол Пашинян изпрати писмо до руския президент Владимир Путин с подробно описание на ситуацията в Нагорни Карабах и предвид съюзническия характер на отношенията между двете страни, поиска форма на подкрепа за запазване сигурността на Армения. Това съобщи пресслужбата на арменското министерство на външните работи.
„Предвид факта, че бойните действия се приближават до арменската граница и навлизат на територията на Република Армения, министър-председателят се обърна към президента на Руската федерация с искане за започване на спешни консултации за определяне на формата и нивото на подкрепа, която Руската федерация може да предостави. Те са основани на съюзническите отношения и член 2 от Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ от 29 август 1997 г. ”, се казва в изявлението.
В писмото Пашинян изтъква обстоятелствата около прехвърлянето на въоръжени терористи от Близкия Изток и участието им в боевете в Нагорни Карабах./ БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Консултативният съвет за национална сигурност се събира утре да обсъди конфликтите в Близкия Изток

На 4 октомври, петък, държавният глава Румен Радев свиква в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на заседанието е „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“. Припомняме, че кризата в Близкия Изток..

публикувано на 03.10.24 в 19:34

Административният съд прекрати делото срещу референдума за ветропарк в община Добричка

Административният съд в Добрич прекрати дело по жалба срещу подготовката на референдум в община Добричка за изглаждането на ветроенергийни паркове на територията ѝ. Делото в съда е заведено след жалба на сдружението "Българска ветроенергийна асоциация", в която се настоява да бъдат прекратени всички действия на Общинската избирателна комисия –..

публикувано на 03.10.24 в 18:48

РУО-Варна за казуса с ОУ "Константин Арабаджиев": Освободената директорка е пенсионер от две години

Назначеният директор на ОУ "Константин Арабаджиев" Силвия Филева е с функциите на временно изпълняващ длъжността до провеждане на нов конкурс. Освободената от поста Нели Касабова е пенсионер от две години. Така коментира казуса с варненското училище, в което назря недоволство от назначението и се стигна до протест на родители, началникът на Регионалното..

публикувано на 03.10.24 в 17:00

Учени от пет страни ще изследват с подводни роботи поляните от морски треви в Черно море

Наши учени, заедно със свои колеги от още четири страни, започват наблюдение на морските треви с подводни роботи. Те ще бъдат обследвани обстойно. В проекта за изследване на състоянието на поляните от морски треви в Черно море с подводни роботизирани апарати се включват учени от България, Грузия, Турция, Румъния и Гърция.  П артньори по проекта..

публикувано на 03.10.24 в 15:24

От 8 октомври затварят част от пътя Варна - Златни пясъци

От следващия вторник, 8 октомври, затварят част от  бул. „Княз Борис I“ - от входа на Университетска ботаническа градина до Евксиноград.  Ограничението се налага заради втория етап от проекта за водния цикъл на ВиК-Варна. Той е за реконструкция и доизграждане на магистрални водопроводи по трасето "Варна – КК „Златни пясъци". По време на..

публикувано на 03.10.24 в 14:56

От вторник започва ремонтът до Двете кули, има обходни маршрути

От 8 октомври започва работата по изграждането на канализационен колектор с голям диаметър и две канализационни шахти, част от мащабния проект на ВиК. За съоръжението ще бъдат инвестирани 138 372 410,80 лв., от които: 82 246 182,48 лв. от кохезионния фонд; 14 514 032,18 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет  и 18 774 369,99 лв. собствен..

публикувано на 03.10.24 в 14:44

Обжалват решение на ОИК за отказана регистрация на независим кандидат за частичния вот

Дело по жалба на Инициативен комитет, издигащ независим кандидат за кмет на район "Приморски", е образувано в Административния съд във Варна. Жалбата е заради отказана регистрация на независим районен кмет от страна на Общинската избирателна комисия.  Жалбоподателят претендира съдът да отмени обжалвания акт като  незаконосъобразен и Общинската..

публикувано на 03.10.24 в 14:37