Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дефицит на плазма от кръвна група А

Снимка: архив

Най-търсена е плазмата от кръвна група А, което потвърждава факта, че хора с тази кръвна група са застрашени да преболедуват по-тежко от COVID-19. Това каза за Радио Варна д-р Николай Николов, директор на Националния център по трансфузионна хематология. Той призова за повече дарители на  реконвалесцентна плазма, преболедували COVID-19. Плазмата се прилага за лечение на тежко болни пациенти с коронавирус.  Дарители могат да бъдат хора между 18 и 65-годишна възраст, след като горната граница бе вдигната с 10 години. Желаещите трябва да са дали положителен PCR тест за коронавирус преди поне 40 дни. Те не трябва да приемат медикаменти.

Директорът на центъра д-р Николай Николов уточни пред Радио Варна, че вече не се изисква отрицателен тест.  ВМА прави изследвания за антитела  след взимането на плазмата. Процедурата трае около час и половина.

Дежурни екипи работят в събота и неделя. Необходимо е предварително записване - д-р Стефановски 0888 328 176 и д-р Павлов 0886 772 249.

Подробности чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12

Зов за помощ за Димитър Стоев от село Оброчище

Свещеник Филип Ки­ри­лов от Об­ро­чи­ще апелира за помощ към един млад мъж - Ди­ми­тър Стоев, който е на ре­ха­би­ли­та­ция в Со­фия. След десетгодишно лечение са пос­тиг­на­ти доб­ри ре­зул­та­ти и за да се из­пра­ви сам на кра­ка, прес­тоят тряб­ва да е про­дъл­жи­те­лен, за което са нужни сред­ства. В храм "Св. Ус­пе­ние Бо­го­ро­дич­но" в..

публикувано на 26.04.24 в 13:50

Набират се средства за първата църква на село Рогачево

Църковното настоятелство при новостроящия се храм в балчишкото село Рогачево, "Св вмчк. Димитър", открива отново своята кампания за набиране на средства по повод довършване на църквата. Припомняме, че през април 2018 година бяха положени основите на първия православен  храм в Рогачево. Грубият строеж е приключен. В момента се работи по външната и..

публикувано на 26.04.24 в 13:46