Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепремиерът Николова: Имаме готовност да осигурим над 3 хил. хотелски легла като буферна зона

2
Снимка: Министерство на туризма

Хотелиерският бранш подкрепя идеята на правителството за осигуряване на леглова база като буферна зона с цел превенция на населението. Бизнесът вече има готовност да предостави над 3 хил. легла в цялата страна, където да се настаняват карантинирани лица, хора в изолация и близки на болни от COVID-19. Това стана ясно от днешната среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с представители на Националния борд по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Изчисления показват, че карантинирането на човек в хотел намалява сумата, която държавата би отделила за неговото хоспитализиране минимум два пъти. По този начин се избягва прегряване на здравната система и разпространението на болестта у нас, каза още министърът.

От своя страна представителите на двете организации заявиха пълна готовност да се отзоват в помощ на държавата, така че да не блокира здравната система. В момента, в който здравното министерство ни предостави ясни изисквания ще има още повече хотелиери, които ще отворят вратите си, уточниха от бранша. Това се Казва още в прессъобщението на Министерството на туризма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Голям клон счупи бронираното стъкло на Шишковата градинка (СНИМКИ)

Бронираното стъкло, което покрива археологическите находки в Шишковата градинка във Варна, отново е счупено.  Причината за инцидента е паднал голям клон от дървото в близост до покритите със стъкло артефакти, разказа за Радио Варна Иван Киров, който е седял на пейка точно срещу дървото и е успял да отскочи встрани, има и леки охлузвания...

публикувано на 14.08.24 в 09:46

25 чужденци от Узбекистан чистят улиците на Варна

25 чужденци от Узбекистан са ангажирани със сметопочистването във Варна. Техните договори са за срок от три години, настанени са в квартири и работят главно като метачи. Служителите са всяка сутрин по улиците на морската столица. Все повече кадри и в този бранш, и в туризма, идват от Индия, Шри Ланка, Непал, и това е световна тенденция, съобщи Николай..

публикувано на 14.08.24 в 09:40

Инвеститор иска да постави 20 ВЕИ турбини в землищата Соколово и Тригорци

Продължителен дебат „За“ и „Против“ изграждането на вятърни централи в землищата на балчишките села Соколово и Тригорци се проведе в самото начало на август, по време на заседание на Общинския съвет в Балчик . Съветниците оттеглиха проекторешението за одобряване на подробните устройствени планове (ПУП) за разполагане на перките, защото..

публикувано на 14.08.24 в 08:25

BREEZE BY EXIT ще е безплатен през всички дни

Фестивалът BREEZE BY EXIT ще е безплатен за жителите и гостите на Варна не само на 15 август, а във всичките му дни. Това съобщи кметът Благомир Коцев. Договорката с организаторите е за сметка на скъсяване на програмата с един ден. Така фестивалът ще се проведе от 15 до 18 август. И двете сцени ще са разположени в района на Пантеона, като..

публикувано на 14.08.24 в 06:23

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна : ·   На  14.08.2024  г. В периода  09:00  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна -..

публикувано на 14.08.24 в 05:55

Слънчево с високи температури и в сряда

Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър, по Черноморието от източна четвърт, следобед подсилен от бриза. Максимални температури от 33° до 38°,  по Черноморието между 28° и 33°, за Варна около 32°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 26° до 28°. Температурите, измерени в 6..

публикувано на 14.08.24 в 05:51
Аркади Шарков

Аркади Шарков: Таван в цената на частните медицински прегледи ще създаде повече проблеми

Като лоша определя здравният икономист Аркади Шарков идеята за таван в цената на частните медицински прегледи. Според него това ще доведе до още по-голям отлив на медицински специалисти от страната, но също ще създаде риск от укриване на данъци. „Когато медицинският специалист не работи с НЗОК, може да определя цена по своя преценка, но е задължен да..

публикувано на 13.08.24 в 17:29