Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вдигат се на протест срещу проектозакон за облекчен режим за застрояване на общински зони

Снимка: БТА

Протест пред централата на "Обединените патриоти" е обявен във фейсбук събитие за тази вечер. Причината е проектозаконът на партията, предвиждащ "приоритетни зони за въздействие", за застрояването на които да не важат ограниченията, налагани от задължителните в момента общи устройствени планове на общините и от специалния статут за защита на близките до морето земи. 

Протестът е  организиран от Владо Руменов - един от активните граждани от групата "Свободен Камен бряг", благодарение на чиято инициатива незаконна сграда на брега край Камен бряг беше разрушена.

"На практика се отваря една голяма врата въз основа на която ще могат да се прокарват строежи и обекти, които са замразени отдавна, а някои от тях, които въобще не би трябвало да се строят според новите Общите устройствени планове на съответните общини". Това каза за Радио Варна Люба Батембергска, също от организаторите на протеста: 

Протестът срещу този облекчен режим за застрояване на зони, приоритизирани от местните кметове, е насрочен за 18:30ч. пред централата на "Патриотите" на ул. Раковски 134.


ВИЖТЕ ОЩЕ

79 са новите случаи на ковид-19 във Варна за последното денонощие, над 1200 ваксинирани

1733 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 14,4% от направените 12 066 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал. 79 са новозаразените във Варна и областта с което общият им брой от началото на пандемията достигна 17 404. 30 са новите случаи в Добричка област, а в Бургаска..

публикувано на 25.02.21 в 04:32

COVID-19 оцелява върху тъканите до 3 дни

Тревожно ново проучване разкрива, че вирусът, който причинява COVID-19, може да оцелее върху тъкани, като дрехи, завеси, килими или тапицерия, до три дни, онформира "Ню Йорк пост". Между полиестер, полупамучните тъкани и 100% памучните тъкани, полиестерът..

публикувано на 24.02.21 в 17:06

Отложиха делото за плажа на „Росенец” заради липса на експерти -

Административният съд в Бургас отложи делото за плажа в парк Росенец за 21 април , предаде кореспондентът на БГНЕС. Причината е липсата на експерти, които да извършат назначените от съда две експертизи- геодезическа и техническа. Те трябва да установят дали има плаж пред лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган или това е..

публикувано на 24.02.21 в 16:47

Радио Варна кани на среща участниците в парламентарните избори

Предизборният щаб на Радио Варна кани представителите на регистрираните в Районните избирателни комисии /РИК/ политически партии, коалиции и инициативни комитети във Варна, Добрич и Бургас на среща за запознаване с възможностите и тарифите за отразяване на предизборните прояви на кандидатите за народни представители. На срещата ще бъде..

публикувано на 24.02.21 в 16:47

Още 10 години удължаване на забраната за такса роуминг иска ЕК

Тази сряда Еврокомисията предложи удължаване на забраната за такси за роуминг на мобилни телефони в ЕС за допълнителни 10 години, съобщи АФП. Блокът през 2017 г. се отърва от таксите, които бяха голямо главоболие за потребителите на мобилни телефони, пътуващи..

публикувано на 24.02.21 в 16:45

Ботаническата градина във Варна си върна заградените парцели

Варненският окръжен съд отмени със свое решение въвода във владение на частни лица на поземлен имот на площ от 18 декара  в рамките на Ботаническата градина във Варна , постановен на  26 август миналата година. По този начин от Ботаническата градина нямаха достъп до уникални растителни видове на територията на оранжерията им, което доведе до..

публикувано на 24.02.21 в 16:37

Започна дългоочакваният ремонт на Зоопарка във Варна

Започна ремонт и модернизация на Зоопарка във Варна, съобщи директорът Иванка Стоянова. Реализацията на проекта се ще се осъществи на два етапа – първият включва ремонт и благоустрояване в сектор „Хищници“, зона „Големи котки“. Вторият - обновяване на входа за посетители, на зоната за отдих и рекреация, ремонт на клетките и пространствата на сектор..

публикувано на 24.02.21 в 16:25