Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лични данни в пандемия

Работодателят има задължението да осигури безопасни и здравословни условия на труд. В ситуация на пандемия, обаче  няма конкретизация на това задължение, от което вече се оплакват контролните органи, коментира адвокат Андрей Александров. Той обясни длъжен ли е работодателят да оповести какво е здравословното състояние на хора от офиса или предприятието като цитира решение на Комисията за защита на личните данни:

"В българското трудово законодателство няма специални правила. От Комисията изхождат от практиката с обработка на медицински данни от работодателите. Изводът им е, че работодателят единствено трябва да уведоми за конкретния случай без да съобщава името на човека, който е дал положителна проба за COVID-19. "

Работодателят може да организира медицински тестове, но не може да ги провежда. Резултатите от пробите също съдържат лични данни, затова ако се установи служител с положителен резултат, работодателят трябва да уведоми хората в офиса или предприятието, за да могат те да приемат съответните мерки.  

"Има големи празноти в законодателството, свързани с коронавируса. Нещата, които се промениха са изключително малко и те не дават отговор на въпросите, които си поставят работодателите. За първи път се заговори за едностранно възлагане от работодателя на дистанционна работа. Даде се възможност да предоставят еднократно платен годишен отпуск. Промените засегнаха някои институти,  но далеч не засегнаха всички."

Чуйте повече в прикачения файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ
ОУ

Втора рисунка грейна на фасадата на ОУ "Васил Априлов" във Варна

Изображение на Св. Св. Кирил и Методий краси от днес фасадата на ОУ „Васил Априлов“ във Варна. След лика на патрона на училището, това е второто изображение, което   кварталното училище има отвън. Има и още едно – в една от класните стаи на първокласниците, където са изрисувани Хан Тервел и неговата войска. ОУ „Васил Априлов“ е на..

обновено на 21.01.21 в 18:15

Фентъзи романът на книжния пазар - настояще и перспективи

„Ехо на отминал свят“ – така се нарича ръкописът на варненеца Евгени Филипов. Фентъзи роман, един нов свят, който хората не са виждали досега. Авторът го описва като криминална история с елфи.  Разкази и новели на Евгени са включени в различни сборници. Решава да напише първия си роман. Това му отнема пет години – редактира, праща на приятели за..

публикувано на 21.01.21 в 16:16

Варненци се прегръщат напук на пандемията

Международният ден на прегръдката се ражда през 1986 година в САЩ по инициатива на протестантски пастор. Защо обаче точно 21 януари? Датата не е избрана случайно. Според пасторът, точно в този период хората се чувстват изтощени от емоциите покрай Коледните и новогодишните празници и имат нужда да се заредят положително. Учени са установили, че..

публикувано на 21.01.21 в 13:52

"Училища за пример" с кандидатури до 30 март

Училищата от Варна и региона вече могат да кандидатстват за втория випуск на програмата за професионално развитие “Училища за пример” на фондация “Заедно в час”. Програмата е двугодишна и подкрепя училищата да разработват и прилагат устойчиви и ефективни практики за преподаване и управление на училището, които допринасят за успеха на всеки ученик...

публикувано на 21.01.21 в 11:08

Отбелязваме Бабинден

На 21 януари по стар стил отбелязваме Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден. Датата се приема за професионален празник на родилната помощ, на акушерките и гинеколозите.  Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността..

публикувано на 21.01.21 в 07:51

С карвинг се занимават все по-малко майстори у нас

Заради коронавируса отпаднаха множество събития и фестивали.  Това е причината някои хобита и специални умения да останат скрити и показани единствено на снимка като карвинг изделията, изработени от видни кулинари.  Карвингът всъщност е древно изкуство, което придава разнообразен и привлекателен вид на храната, произлиза от Азия и е особено развит в..

публикувано на 20.01.21 в 10:38

Разнос по домовете на стоки в село Зорница

Навремето в селата съществуваха магазини, в които се продаваха най-различни стоки: на едно място-хранителни, строителни и най-различни други.  Миксът за някои може да е странен, но за тези, които нямат избор и заради едно кранче за чешма се налага да ходят до големия град, идеята е повече от удачна и адекватна.  Обратно към корените, близо до..

публикувано на 20.01.21 в 08:35