Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В девет варненски училища ще учат с chromebook

Снимка: pixabay.com

Технологии в училищата и не само, виртуална реалност, изкуствен интелект, работа в облака, STEM обучения и още, и още, както и разбира се въвеждането на устройство номер 1 в страните, които заемат водещи позиции в образователните класации в света – chromebook, набират скорост у нас. 

Устройствата вече са неизменна част от образователния процес във все повече български училища. В София,  Пловдив и Бургас вече има училища с над 100 chromebook лаптопа. Той замества интерактивните дъски, сложни софтуери и не изисква поддръжка от компютърен техник или специалист. Всеки chromebook има официална поддръжка от Google за срок от минимум 7 години.

Обучението с chromebook позволява и въвеждането на обучението по модела 1:1. Освен това отговаря на всички изисквания на МОН.

И още.

От началото на втория учебен срок около 250 ученици и 80 учители от девет училища във Варна ще започнат да се обучават с chromebook. Има поне 10 причини, които обясняват защо с него работят не само в образованието, но и от бизнеса. Държеливата батерия, бързото включване, здравината, липсата на допълнителни ъпдейти, липсата на вируси, отваря се като таблет и се върти на 360 градуса, работа в облака...

Освен това, оказва се, че и достатъчно достъпен и във финансово отношение.

Елисавета Якимова – директор на Център за творческо обучение във Варна и Венелин Добрев - специалист бизнес развитие разказват повече.

Какво обаче е chromebook и какви са предимствата му? Чуйте в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Ябълките подобряват паметта

Консумацията на ябълки помага за развитие на паметта. Изследването е публикувано в списание "Stem Cell Reports". Експерти от Университета в Куинсланд и Германския център за невродегенеративни заболявания са провели проучване върху мишки. Те култивирали стволови клетки от мозъка на възрастни мишки и..

публикувано на 27.02.21 в 14:44

В очакване на Баба Марта

Варна отново ще посрещне един от най-обичаните български празници – Баба Марта, с двуметровите Пижо и Пенда, които бяха монтирани на входа на Морската градина. Композицията е дело на Венцислав Марков и Христина Цонкова, възпитаници на Националната художествена академия. Те са изработени от метал - желязо, арматура и ламарина, и са..

публикувано на 27.02.21 в 11:04

Март до 1 градус над нормата и по-малко валежи

Облаците ще се разкъсват на националния празник С близки до нормата температури или до градус над нея се очаква да бъде март тази година. В източната половина на страната обаче ще е относително по-хладно. Средните климатични максимални температури за март са между 9 и 13 градуса, а средните минимални - между -1 и 4 градуса. Във валежно..

публикувано на 27.02.21 в 08:12

Италианско изследване: Ултравиолетовите лъчи убиват заряда на вируса

Ултравиолетовите лъчи могат да угасят до 99,9 на сто от заряда на Sars-CoV-2. Това съобщи в.”Кориере дела сера”, цитирайки изследване на екип италиански учени по медицина и физика от Университета на Милано. То трябва да бъде публикувано тези дни. Екипът е стигнал до извода, че в различни капки, съдържащи вируса, неговият заряд се деактивира..

публикувано на 27.02.21 в 07:52

Да останеш на улицата

Изгонена от квартирата, сама, с багажа.  Това се случва на жена, която е живяла 15 години под наем в блок 23 във варненския квартал "Възраждане".  Случайно я забелязва Вартан Сетракян, който работи в известна куриерска фирма. Вчера сутринта й носи пратка, а по обяд тя е пред входа с целия си багаж.   Чуйте още какво се случва от разказа на Вартан пред..

публикувано на 26.02.21 в 12:19

Счетоводството, съчетано с бродиране "ражда" мартенички

Какво е общото между счетоводството и шиенето на мартеници? Отговорът е много лесен - цифрите помагат да се шие, подобно на гоблените. Още повече, че това хоби помага на човек като Антоанета Сърбова да си почине от тежкия ден, прекаран сред документи и изчисления. Антоанета превръща всяко нещо, до което се докосне в интересно бижу, практичен..

публикувано на 26.02.21 в 06:53
Снимката е с илюстративна цел.

Цените на билетите за крайградските линии с промяна след 6 месеца

Шест месечен срок за анализ определиха съветниците от комисията "Транспорт" преди да бъдат променени евентуално цените за билети и карти за пътуване в крайградските зони. Те разгледаха предложението на кмета на село Тополи Благовест Георгиев за изравняване на цените на картите, които към момента са различни за градските и крайградските зони. Според него..

публикувано на 25.02.21 в 14:47