Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС отчита нужда от 38 млрд. долара за подкрепа на бедните страни в пандемията

Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За оказване на помощ на слаборазвитите и бедните страни по света за справяне с пандемията от Ковид-19 ще бъдат необходими около 38 млрд. долара. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в навечерието на срещата на Г-20 под председателството на Саудитска Арабия.
Тя отбеляза, че от тази сума четири милиарда долара вече са осигурени. От насочените към осигуряване на лекарства и защитни средства 1,8 млрд. долара ЕС е допринесъл с 800 млн. евро, добави Фон дер Лайен.
По нейните думи на предстоящата виртуална среща на Г-20 ще бъдат обсъдени въпросите за пандемията, отражението за икономиката, опазването на околната среда и помощта за бедните в борбата с новата болест. Фон дер Лайен съобщи, че догодина Г-20 под председателството на Италия се очаква да одобри свикване на международен здравен форум, към който САЩ да се присъединят, въпреки първоначалния отказ.
Председателят на ЕК изрази задоволство от намерението на бъдещото ръководство във Вашингтон САЩ да се върнат към изпълнение на Парижкото споразумение. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел допълни, че на срещата на Г-20 в следващите дни ще бъде обсъдено сключването на международен договор за пандемиите, който да предвижда по-добра и бърза съгласуваност на действията за пресичане на разпространението на зарази.
Фон дер Лайен заяви в отговор на въпрос на пресконференция, че властите в ЕС тепърва ще преценят дали да последват становището на Световната здравна организация да не се прилага лекарството ремдесивир при лечение на COVID-19. Няма да влизам в научен спор, добави тя, без да отговори дали осигурените от ЕС количества от лекарството може да бъдат върнати на производителя от САЩ Gilead.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Свилен Шитов

Предстоят мащабни ВиК-ремонти в Девня

Подмяна на водопроводите в Девня е приоритет в работата на общинската администрация в града. Това съобщи за Радио Варна кметът на Девня Свилен Шитов. Ремонтите ще започнат веднага след празника на Девня, който е днес – 27 август. Близо 18 милиона лева ще бъдат вложени в подмяната на вик-тръби, обясни Шитов и допълни, че се надява след тези..

публикувано на 27.08.24 в 09:25

20-годишен подпали къща в с. Бозвелийско

20-годишен - добре познат на служителите на реда, е задържан в резултат на предприети незабавни полицейски действия. Според събраните до момента данни мъжът – жител на с. Бозвелийско, е установен като извършител на палеж на къща в родното му село, вследствие на което престъпно действие имотът е напълно изгорял.  Извършителят е заловен от служителите на..

публикувано на 27.08.24 в 09:22

Румен Радев подписа указите за служебния кабинет и вота на 27 октомври

Държавният глава Румен Радев подписа днес указ за назначаване на служебно правителство на Република България в състава, предложен от определения за министър-председател Димитър Главчев. С друг свой указ президентът насрочи за 27 октомври 2024 г. предсрочните парламентарни избори. Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще..

публикувано на 27.08.24 в 08:22

Парламентът заседава извънредно днес

Очаква се извънредното заседание трябва на народното събрание да започне в 11 часа. Това ще се случи веднага след издаване на указите на държавния глава – за новото правителство и за назначаване на предсрочни парламентарни избори. Те са седми поред за последните три години и ще се проведат на 27 октомври. Очаква се президентът и..

публикувано на 27.08.24 в 07:54

Части от три квартала във Варна без вода

Поради авария без вода от 7.00 .часа тази сутрин са абонатите на част от жк.Младост, жк.Трошево и жк.Победа във Варна. Нормалното водоподаване ще бъде възстановено около 17.00 часа днес, съобщават от ВиК-Варна.

публикувано на 27.08.24 в 07:10

Вторият служебен кабинет на Димитър Главчев полага клетва днес

Новият стар служебен премиер представи своя кабинет на 26 август на „Дондуков 2“ и получи одобрението на държавния глава, който само преди седмица отказа да приеме предложеното от Горица Грънчарова правителство заради участието в него на Калин Стоянов като вътрешен министър. Този път  мястото на Стоянов ще бъде заето от Атанас Илков, който е..

публикувано на 27.08.24 в 06:25