Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕС отчита нужда от 38 млрд. долара за подкрепа на бедните страни в пандемията

Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За оказване на помощ на слаборазвитите и бедните страни по света за справяне с пандемията от Ковид-19 ще бъдат необходими около 38 млрд. долара. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в навечерието на срещата на Г-20 под председателството на Саудитска Арабия.
Тя отбеляза, че от тази сума четири милиарда долара вече са осигурени. От насочените към осигуряване на лекарства и защитни средства 1,8 млрд. долара ЕС е допринесъл с 800 млн. евро, добави Фон дер Лайен.
По нейните думи на предстоящата виртуална среща на Г-20 ще бъдат обсъдени въпросите за пандемията, отражението за икономиката, опазването на околната среда и помощта за бедните в борбата с новата болест. Фон дер Лайен съобщи, че догодина Г-20 под председателството на Италия се очаква да одобри свикване на международен здравен форум, към който САЩ да се присъединят, въпреки първоначалния отказ.
Председателят на ЕК изрази задоволство от намерението на бъдещото ръководство във Вашингтон САЩ да се върнат към изпълнение на Парижкото споразумение. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел допълни, че на срещата на Г-20 в следващите дни ще бъде обсъдено сключването на международен договор за пандемиите, който да предвижда по-добра и бърза съгласуваност на действията за пресичане на разпространението на зарази.
Фон дер Лайен заяви в отговор на въпрос на пресконференция, че властите в ЕС тепърва ще преценят дали да последват становището на Световната здравна организация да не се прилага лекарството ремдесивир при лечение на COVID-19. Няма да влизам в научен спор, добави тя, без да отговори дали осигурените от ЕС количества от лекарството може да бъдат върнати на производителя от САЩ Gilead.

ВИЖТЕ ОЩЕ
bsp

Кои са кандидатите в листата на БСП – Варна

Единственото сигурно име в листата на БСП – Варна за предстоящия парламентарен вот на 4 април е на председателя на Градския съвет на Българската социалистическа партия Борислав Гуцанов. Гуцанов ще бъде водачът й. Останалите личности в листата ще станат ясни на 28.02.2021 г. В 14.30 часа в неделя председателят на ГС на БСП – Варна..

публикувано на 27.02.21 в 20:49

В неделя предсрочни избори за кмет в Слънчево

Предсрочни избори за кмет на село Слънчево, община Аксаково, Варненска област, ще се проведат на 28 февруари, неделя. 765 са жителите на селото с право на глас, които ще избират между трима кандидати – Георги Михалев от ГЕРБ, Мария Данкова от БСП и Добринка Йорданова от Републиканци за България. В селото има две секционни избирателни..

обновено на 27.02.21 в 19:40

Референдум за отделянето на Обзор от община Несебър ще се проведе утре

На 28 февруари 2021 г. в Обзор ще се проведе референдум за отделянето на града и шест села от Община Несебър. Той се свиква със заповед на областния управител на Бургас по искане на Инициативен комитет "Зa отделянето на Обзор от Несебър". Допитването ще се проведе при строги противоепидемични мерки и е един вид генерална репетиция за..

публикувано на 27.02.21 в 19:35

НАП с указания за подкрепата с капитал за засегнати от мерките фирми

Подкрепата с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси..

публикувано на 27.02.21 в 18:00

Повечето германци искат ваксинационни паспорти по модела на Израел

Повечето германци биха искали въвеждане на ваксинационен паспорт, който би им позволил да посещават театри, фитнесзали, спортни събития и дори да улесни пътуването, предаде ДПА. Според проучване, извършено от ЮГов по поръчка на ДПА, 16 на сто подкрепят въвеждането на подобен "зелен паспорт" незабавно, по примера на Израел. Други 44 на сто смятат, че с..

публикувано на 27.02.21 в 17:40

Една доза от ваксината на Pfizer/BioNTech срещу COVID-19 намалява предаването на вируса

Една доза от ваксината на Pfizer и BioNTech намалява броя на асимптоматичните случаи и може значително да снижи риска от предаване на вируса, установиха британски изследователи, цитирани от Ройтерс. Учените са анализирали резултатите от хиляди тестове за COVID-19, правени всяка седмица в рамките на скрининговите програми за болничния персонал в Кембридж,..

публикувано на 27.02.21 в 17:19

Турция ще обяви търг за мегапроекта "Канал Истанбул" още тази година

Турция ще организира още тази година търга за мегапроекта за изкуствен канал през Истанбул, съобщи турският министър на околната среда и градоустройството Мурат Курум, предаде Анадолската агенция. "Канал Истанбул" е наистина визионерски проект", каза Курум. "Това е проект, който ще превърне Турция във водеща страна в света и ще добави..

публикувано на 27.02.21 в 16:30