Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕС все още е зависим от външни производители за вноса на лекарства

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС беше зависим от вноса на предпазни маски в началото на пандемията от Ковид-19 и все още е зависим при вноса на някои лекарства. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешното видеозаседание на европейските министри на отбраната.

Той отбеляза, че целта за постигане на европейска стратегическа самостоятелност е широка и засяга военното оборудване, технологиите, суровините, средствата за здравна защита. По неговите думи за постигането на целта за създаване на независими способности за противодействие на различните заплахи ще бъде необходимо време.

Борел добави, че в ЕС напредва сътрудничеството в развитието на общи проекти в областта на отбраната с подготовката на екипи, които да бъдат изпратени в държава от Общността, подложена на кибер нападение или засегната от здравна криза. По неговите думи напредва работата по разработването на ракети за нанасяне на точни удари.

Европейската отбрана е разпокъсана, оперативното сътрудничество не е достатъчно, има припокриване на способности, заяви върховният представител. Той даде за пример САЩ, които са взели на въоръжение само един танк, докато в Европа държавите са въоръжени с над 30 различни вида танкове. По неговите думи САЩ са въоръжени с четири вида бойни кораби, докато в Европа се използва много по-голямо разнообразие и това води до увеличени разходи за поддръжка. 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: Фалшива е новината за разкол в БСП-Варна

Фалшива е новината за разкол в БСП-Варна ,  каза председателят на Областния съвет на БСП -Борислав Гуцанов, и напълно опроверга информацията от отворено писмо, изпратено до медиите, че 100 от редовите членове на столетницата са напуснали редиците й. Радвам се, че се изясни ситуацията за поредната фалшива новина, която наши опоненти успяха да..

публикувано на 04.03.21 в 19:42

Голямо задръстване на пътя Златни пясъци - Варна /СНИМКИ/

Задръстване в района на Евксиноград се е образувало в посока Варна заради ремонтни дейности на мантинели преди бензиностанцията. Движението е еднопосочно от Траката до Евксиноград и се осъществява в едното платно, съобщава репортер на Радио Варна.

публикувано на 04.03.21 в 17:14
архив

Експерт: Над 100 стари сгради във Варна чакат да бъдат реставрирани

През 2015г. беше актуализиран списъкът от Община Варна с паметниците на културата в града. Тогава бяха добавени още около 120 сгради. В този момент общо сградите са 550 , каза архитект Йордан Павлов,член на Камарата на архитектите в България. Той допълни, че те все още стоят в Минстерството на културата и чакат одобрение, защото процесът е труден и..

публикувано на 04.03.21 в 16:59

Без промяна в датите за пролетната ваканция на учениците

Министерството на образованието и науката няма да променя утвърдения график на ваканциите за учениците. Пролетната ваканция за учениците от 1 до 11 клас ще бъде от 3 до 11 април (включително), съобщиха от МОН. За дванадесетокласниците ваканцията ще е от 8 до 11 април (включително).

обновено на 04.03.21 в 16:33
Нови електронни услуги в Агенцията по заетостта

От днес запазваме час за ваксиниране онлайн

От 17 часа днес вече може да си запазим час за ваксиниране. Това обяви на пресконференция здравният министър проф. Костадин Ангелов, който заедно с представители на „Информационно обслужване“ показа електронния регистър за ваксинация. Платформата ще работи с една седмица напред, затова може да се запази час най-рано на 11-и март. Системата обхваща..

публикувано на 04.03.21 в 16:31

Увеличават се болните от COVID-19 във Варна

Броят на заболелите и хоспитализираните във Варна се увеличава плавно. Няма регистрирани случаи на новия щам на вируса от Великобритания. Ваксинацията се провежда по график, съобразно възможностите.Това каза д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ-Варна, по време на редовния брифинг, на който бяха съобщени актуалнии данни за разпространението на..

публикувано на 04.03.21 в 15:29

Главният прокурор награди магистрати от Варна за разследването на контрабандата на 400 кг хероин

Наградиха магистрати от Окръжна прокуратура – Варна за участието им в разследването на контрабанда на 400 кг хероин. Заместник – окръжният прокурор на Варна Дияна Иванова и прокурор Димитър Кайряков от Окръжната прокуратура в града бяха наградени днес за проявен висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните задължения лично от главния..

публикувано на 04.03.21 в 14:56