Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Масови тестове в Австрия от 5 декември

Снимка: БГНЕС

Правителството на Австрия взе решение от 5 декември да започне масово тестване на гражданите за коронавирус, пише „Дер Щандарт“.
Според разпратената до медиите информация, вече са поръчани 7 млн. теста, като се планират допълнителни поръчки. На помощ за организацията и логистиката ще бъдат мобилизирани войската и граждански структури.
Ще бъдат използвани тестове за антигени на фирмите „Роше“ и „Сименс“, които са оценени като най-надеждните в момента на пазара.
Предварителните разходи за тях са на стойност 50 млн. евро.
Според графика, на 5 и 6 декември ще бъдат тествани всички учители и възпитатели в детските градини, като за целта ще бъдат създадени над 100 центъра за тестиране в окръжните градове на Австрия.
Второ тестиране на учителите ще бъде направено седмица по-късно и ще обхване 200 хиляди души в цяла Австрия, става ясно от разпространения график.
За 7 и 8 декември е планирано тестването на 40 хиляди полицаи.
През първата седмица на декември ще бъдат направени тестове на граждани, живеещи в общини с най-голям ръст на заболели.
Въвеждат се задължителни тестове всяка седмица на персонала в клиниките и на домове за възрастни хора.
Предвижда се седмицата преди Коледа да се проведе масово тестване на всички останали граждани на територията на цялата страна, а до началото на следващата година да се направи второ масово тестиране. /БГНЕС

ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна няма данни за употреба на ивермектин

Във Варна няма данни за употреба на ивермектин, съобщи за Радио Варна  проф. Николай Пенков , изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение по кардиология /СБАЛК/ в морската столица.   В България опитът с този медикамент е изключително малък - предимно в "Пирогов": " Няма нито едно клинично изследване, което да доказва..

публикувано на 19.01.21 в 14:37
Община Добрич

Предлагат публичното обсъждане на проектобюджета на Добрич да се проведе онлайн

Публичното обсъждане на проекта за бюджет на община Добрич за 2021 година да се проведе онлайн предлага кметът Йордан Йорданов. Неприсъствено ще бъде разгледана и Програмата за капиталовите разходи. Предложението на кмета на община Добрич ще бъде разгледано на следващото заседание на Общинския съвет, което ще се проведе на 26 януари. Причина за онлайн..

публикувано на 19.01.21 в 14:16

Борисов: Платеното оборудване от "Белене" отива за 7 реактор на АЕЦ "Козлодуй"

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов. Министър-председателят поздрави екипа на атомната ни централа с днешното присъединяване на България към Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. „След извеждането на старите реактори, много важно е, че получихме..

публикувано на 19.01.21 в 14:12

Получаваме електронен сертификат за ваксинация от личните лекари

Електронният сертификат, за който говорим, вече е факт. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Ангелов представи сертификатът за ваксинация срещу COVID-19, както и функционалността на електронното здравно досие. Министърът посочи, че всеки един ваксиниран български гражданин може да си получи електронния сертификат по два..

публикувано на 19.01.21 в 13:20

Първият в България библиомат беше открит във Варна

 Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна предоставя нова услуга на своите читатели с първия в страната библиомат. Той е монтиран пред входа на библиотеката, която се помещава в сградата на община Варна. Библиоматът дава възможност на хората да вземат заявените книги по всяко време на денонощието, в почивни и празнични дни, без дори да..

публикувано на 19.01.21 в 13:04

Висок процент на бедност в област Добрич

Малко над 25% от населението на област Добрич живее под линията на бедност сочат данните на Националния статистически институт за 2019 година. Изчисленията показват, че броя на лицата, живеещи в бедност в областта са повече от средния за страната. В сравнение с предходната година в област Добрич размерът на линията на бедност нараства с 27.6%, а..

публикувано на 19.01.21 в 12:51

Проблеми с тока в Близнаци, заради свръхпотребление

Затварянето на хората в домовете, заради пандемията доведе до свръхпотребление на ток. Това е особено видимо във варненското село Близнаци, където постоянно живеещи са около 850-т човека, но покрай пандемията са се регистрирали нови 250-т, а новопостроените къщи само последната година са 20-тина. По неофициални данни, населяващите Близнаци са около..

публикувано на 19.01.21 в 12:25