Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ресторантьори: Готови сме да ни затворят

Готови сме да ни затворят, но сме твърдо против взимането на половинчати мерки, коментира Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружението на заведенията в България /СЗБ/. Браншът очаква да разбере как ще бъде компенсиран при евентуалното затваряне от 27 ноември, каза Сотиров и припомни, че през двата месеца /март-април/, когато заведенията не работиха, не са получили помощ от държавата. 

"10 % от заведенията, които затвориха по време на първия локдаун, повече не са отворили. Една десета от бранша вече не съществува. В 9 от 10 случая спадът на оборота е над  80%. Такъв спад на оборот води до фалити." 

Според проведена анкета сред собствениците на заведения 22% са се възползвали от мярката 60/40. Същият процент са използвали грантовите схеми.  "Намаляването на ДДС на 9 % беше огромна помощ. Благодарение на това голяма част от бранша успя да се съхрани".

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов във връзка с обявените мерки за ограничаване разпространението на Covid-19 у нас, които се очаква да влязат в сила в петък, 27 ноември. В писмото са посочени шест основни искания, сред които осигуряване на 80% от заплатите на служителите на заведенията; разсрочване на задълженията към бюджета, натрупани след 13 март тази година; налагане на мораториум върху кредитите на юридическите лица, наетите и самонаетите за още година; да се спрат или опростят лихвите върху задълженията към бюджета, които са натрупани в периода от март до декември 2020 г. ; както и да се компенсира  20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в който бизнесът е затворен със заповед. За новооткритите заведения за база ще се използва октомври 2020 година. Разсрочване на такси смет или преизчисляване, както и опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна собственост за периода, в който са затворени са сред останалите искания в писмото. 

Дали заведенията ще затворят, ще стане ясно на заседанието на Министерски съвет утре. 

Подробности чуйте в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравният министър подписа три заповеди за мерките срещу коронавируса

Със своя заповед министърът на здравеопазването удължава срока на въведените в страната временни противоепидемични мерки, считано от 1 февруари до 30 април. Със заповедта се допускат присъствените учебни занятия и за учениците от 5-и до 12-и клас при спазването на следния график: от 4.02.2021 г. до 17.02.2021 г. – присъствено се обучават..

публикувано на 26.01.21 в 20:21
Ерден, ресторант в центъра

Организации на заведенията не са съгласни с отваряне на 1 март, готвят се за протест

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България не са взели участие днес в преговори относно дата за отваряне. Това се казва в разпространена до медиите позиция на двете организации. "Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г. На среща с министъра..

публикувано на 26.01.21 в 17:51
Община Каварна

В Каварна премахват преместваеми обекти, загрозяващи градската среда

В Каварна със заповед на кмета Елена Балтаджиева се премахват преместваеми обекти, които загрозяват градската среда , съобщиха от пресцентъра на общината. Администрацията направи пълна проверка на преместваемите обекти в морската зона на града и в местността "Икантълъка". Там ще бъдат премахнати всички установени фургони. Договорите с търговците за..

публикувано на 26.01.21 в 17:01

Лек спад на регистрираните кражби от коли във Варна

447 са кражбите на вещи и части от моторни превозни средства през изминалата година, броят им е намалял в сравнение с 2019-а, когато са били 529. Това съобщи главен инспектор Красен Торимацов, началник на сектор "Престъпления против МПС" към отдел "Криминална полиция" в областната дирекция на МВР във Варна. Главен инспектор Торимацов посочи, че..

обновено на 26.01.21 в 16:11

Възстановиха движението и в двете платна на Аспаруховия мост

Движението по Аспаруховия мост вече е напълно възстановено. Фугата, заради която превозните средства се движеха двупосочно в платното за Бургас, вече е ремонтирана.Трафикът е нормален, но започна да вали и се очаква влошаване на времето и поледици през нощта.

публикувано на 26.01.21 в 15:31

Отварят ресторантите на 1 март?

Ресторантьорите ще отворят затворените заради мерките срещу коронавируса заведения на 1 март. Това стана ясно след среща на собствениците на заведения с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предаде БНТ. По-рано на извънредно правителствено заседание премиерът Бойко Борисов изиска от здравния министър да проведе среща с..

публикувано на 26.01.21 в 14:41

Времето във Варна се влошава, идва сняг

Валежи от дъжд, които от запад на изток постепенно до вечерта ще преминат в сняг се очакват днес. По Черноморието ще се примесват мокър сняг и дъжд. Още през нощта навсякъде ще завали сняг, постепенно усилвайки се като интензивност. Видимостта ще бъде намалена. Най-късно, след полунощ, дъждът и в крайните югоизточни райони ще премине в сняг...

публикувано на 26.01.21 в 14:07