Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сачева: Служители от затворени бизнеси ще получават по 24 лв. на ден

Деница Сачева
Снимка: БГНЕС

Ще направим така, че да помогнем на всички с мерките. Продължаваме с патронажната грижа, мерките 60 на 40, 80 на 20. За родителите, които ще гледат децата си в този период, помощта може да се ползва, като средният доход на член от семейството трябва да е 915 лв. Ако родителите са в неплатен отпуск могат да ползват 610лв. минимална работна заплата. Условията за помощите са публикувани на сайта на Агенцията за социално подпомагане. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Схемата за детегледачки продължава. Родителите в заетост могат да кандидатстват за детегледачки също. При училищата ще продължат мерките по-дълго. Вероятно детските градини ще отворят след Нова година. Приехме нова помощ, мярка за затворените бизнеси, изплащане на компенсации. Ще могат да разчитат на 24 лева на ден работещите по 8 часа на ден. За тази помощ ще може да се кандидатства още от понеделник. Помощта ще се изплаща директно на работниците и служителите, те ще трябва да са в неплатен отпуск. Работодателите трябва да приготвят списък на тези работещи. Тези мерки засягат общо 356 000 души, добави Сачева.

Обезпечаването на всички мерки ще ни струва общо около 300-400 млн. лева.

Продължава мярката за плащане на 1000 лева на всички медици, до момента са изплатени над 89 000 възнаграждения. Ще продължи подкрепата за общопрактикуващите лекари.

Увеличението на средствата за лекари става 240 млн. лева, каза още Сачева. /БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ

Йонко Мермерски за клетвата на Джо Байдън: Човек, който разделя столицата с бодлива тел, не може да бъде обединител на нацията

Встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън ще се случи на церемония без публика. За инаугурацията са мобилизирани над 20 000 войници от Националната гвардия.   Досега събитието по приемане на властта от новоизбрания президент е събирало над милион американци на церемонията, този път празненствата ще са по-скромни, както..

обновено на 20.01.21 в 19:47

Няма да е все така – варненци коментират смяната на властта в САЩ

Прорицатели, скептици, ентусиасти – фигурата на американския президент фокусира цяла палитра от настроения. Часове преди иногурацията на Джо Байдън, продавачи и клиенти на един от пазарите в центъра на Варна споделят своите очаквания за новия и оценка за отиващия си президент на САЩ. Експресна социология или Ганковото кафене – чуйте в анкетата на Таня..

публикувано на 20.01.21 в 18:17
Д-р Антония Григорова

Д-р Антония Григорова: Ефектът на ваксините трябва да се обяснява разбираемо

Ефектът на ваксините трябва да се обеснява на разбираем език, буквално в такава ситиуация нещата трябва да се рисуват, ако трябва в картинки, да се обясняват за да могат хората да повярват, да знаят какви са рисковете и какви са ползите, за да вземат едно информирано решение. Тов а смята  д-р Антония Григорова, магистър по психология, сертифициран..

обновено на 20.01.21 в 17:36
Снимка: Архив

Огромно парче скала се е срутило в Провадия

Огромно парче скала се е срутило в Провадия в неделя и е засегнало ограда на къща. За щастие няма жертви и пострадали хора, съобщи за Радио Варна кметът на града инж. Жоро Илчев. Още в същия ден, скалната отломка е била отстранена, а до края на тази седмица ще бъдат възстановени и материалните щети. Кметът припомни, че това не е първият случай на..

публикувано на 20.01.21 в 17:14

Следващата седмица решават за връщането на големите ученици в клас

Следващата седмица вероятно във вторник ще потвърдим думите на министъра на здравеопазването, че ще започнем връщането в клас на три от осемте класа, които в момента са на обучение в електронна среда. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев. „Ако е на повече седмици, повече време ще трябва да стоят останалите в електронна среда. Ако пък..

публикувано на 20.01.21 в 16:50
Костадин Ангелов

Ангелов: МЗ не подкрепя искането ресторантите да отворят на 1 февруари

Министерството на здравеопазването не подкрепя искането на заведенията да подновят работа от 1 февруари. Това заяви във Велико Търново министър Костадин Ангелов и уточни , че отпадат ограниченията за спорта, предаде БНР. Здравният министър потвърди, че от 4 февруари част от големите ученици се връщат присъствено в клас, но паралелките няма да са в..

публикувано на 20.01.21 в 16:36

Експерт: Субсидирането на посещенията на автобусните туристи ще помогне на туризма

Субсидирането на посещенията на автобусните туристи и въвеждане на "зелени кородори" за тях ще помогнат на летния туристически сезон. Това мнение изрази ръководителят на факултет "Управление" в  Икономически я университет във Варна и преподавател по туризъм проф.Стоян Маринов. Той коментира, че помощта за всяка заета седлка ще е от значение за..

обновено на 20.01.21 в 16:26