Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Актьорът Свилен Стоянов за театъра през човешката съдба

За любовта към театъра, за театъра през човешката съдба, за богатия творчески път, за публиката, за ценните приятелства, вдъхновението и за хората, които не могат без морето разказва актьорът Свилен Стоянов в интервю на Даниела Стойнова.

Актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ бе удостоен с годишната награда на клуб „Отворено общество“ „За принос в областта на културата на град Варна“ 2020.

От позицията на човек, който има 40 творчески сезона, сигурно е шаблонно да се каже така, но сигурно животът Ви е театър?

Да. Когато поглеждам назад във времето, във връзка и със 100- годишнината на театъра,  която ще отбележим след 4 месеца, наистина мога да кажа, че това е много интересен път за мен. Казвам го леко дистанцирано от себе си, винаги съм го твърдял.  Продължавам да считам, че развитието на един артист, по същество, е тогава, когато той влиза в редица заглавия, различни жанрове, в една трупа, която по някакъв начин го отглежда.  Имах голям шанс да бъда в трупата на варненския театър, да се срещна с невероятни творци от различни поколения, които да ме респектират, да изискват от мен, и добронамерено и приятелск да се опитат да подксакажат посоките,  където има какво да се усъвършенсвта.

Нека да кажем имена, защото сигурно са изиграли голяма роля при формирането Ви като актьор?

Една личност, която българската публика обича и много цени. Това е голямата българска актриса Грациела Бъчварова. За нея мога да говоря с часове, а може би безкрай. Шансът ми беше да я срещна в първия ми камерен диопломен спектакъл – „Салют, динозаври“,  да направим 55 предтавления заедно, да станем приятели и духовно близки хора за цял живот. И досега  ние си сверяваме часовника в отношението към един или друг спекаткъл, ние анализираме по свой начин, имаме сходни виждания за търсенето на театъра през човешката съдба.

Колко години имате на сцената и как човек гледа на наградите от тази позиция?

Тази награда (Наградата на клуб „Отворено общество“ – бел.ред.) много ме зарадва, защото идва в един етап, в който аз правя някаква равносметка в моя творчески път. Тъй като влизам в 40-ия си творчески сезон и той е изцяло посветен на варненската публика. Моето развитие е свързано с живота на варненския театър. Затова гледам на тази награда с особена светлина.  Тя за мен е знакова от гледна точка на отношението на широката общественост, както към моето изкуство, така и към моя театър, на който аз съм се посветил.

След толкова години остана ли роля, която си казвате „не можах да изиграя, а толкова исках“?

Аз съм щастлив, защото съм играл в различни постановки. (…) Изключително много се радвам, но винаги актьорът се разминава с неща, които би искал да играе.  Все повече се оказват желанията и идеаите, а тяхната реализация е донякъде.

Много искам да направя спектакъл за морските хора и морето. Проивличат ме Варна и морето. Ако намеря подходящия тектм, искам да разкажа за хората, които живеят при морето, които се събуждат до морето и не могат да дишат без него.  Така че, това ще е един спектакъл за морето и хората, които не могата без него.

Цялото интервю на Даниела Стойнова със Свилен Стоянов чуйте в звуковия файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мая Танева: Ултрамаратоните са прекрасен начин да поддържаш форма и да се срещаш с природата

Ултрамаратоните стават все по-популярни. Както каза наскоро за Радио Варна съорганизаторът на „Персенк Ултра” Иван Димитров, при първата обиколка на Витоша е имало четиресет бегачи. На последното – десет пъти повече. А и днес, във времена на социална дистанция, пробягването на 100-150 километра по пресечен терен със сигурност дистанцира. Мая..

публикувано на 26.01.21 в 10:48

Даниел от Чили, който говорейки за България вече отдавна казва "ние"

Емигрантите у нас са все още остават подценен пазар. Според статистиката преди пандемията, у нас преди около 12 месеца живееха постоянно между 150 и 160 хил. емигранти от повече от 80 държави. Koлко от тях обаче са останали в България в последната година? Няма отговор на въпроса, но пък има и чужденци - предимно от страните от..

публикувано на 25.01.21 в 13:02

Бъдещи лекари, доброволци в ковид отделението в Девня: Трудните времена изискват по-рисковани действия

Трудните времена изискват по-рисковани действия, казва студентът по медицина 4 курс Стилиян Христов , който заедно със своите състуденти и приятели Георги Райков и Момчил Вилиянов , влязоха в ковид отделението в болницата в Девня , като доброволци.  Тримата учат за лекари в Медицинския университет във Варна , споделят, че са нямали и капка..

обновено на 22.01.21 в 13:58

Варненка издава тайните на вкусния домашен шоколад

Йоана Иванова има изкусително хоби  - приготвя домашен шоколад за близки и приятели за различни поводи. Сладките изкушения имат най-различни форми, а в състава им сладкарката по душа добавя разнообразни вкусове. С нея разговаря Олга Добрева дни преди коледните празници.  Съвсем любителски започнах с направата на шоколад, разказва Йоана. Лека..

публикувано на 21.01.21 в 09:31

Излезе лимитирано издание на „Записките“ по първообраза от 1884, 1887 и 1892 година

Тритомникът се издава по случай 170-годишнината от рождението на Захарий Стоянов. Научната редакция и бележките са на литературоведа проф.  Иван Русков , ръководител на Катедра „История на литературата и сравнително литературознание“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Книгата излиза от варненското издателство LiterNet,..

публикувано на 20.01.21 в 10:10

Монети или как да станем финансово грамотни чрез игра

Monety - така се нарича най-новата опция за обучаване в основно финансови понятия в България. Настолна игра, която цели да ограмоти финансово децата, но и родителите у нас. Зад стартъпа , който само преди броени дни извади, че дори почти успя и да реализира първия тираж, стоят няколко души с различен опит и умения, но всички те обединени от идеята, че..

обновено на 18.01.21 в 14:27

Режисьорът Пламен Марков: Театърът предизвиква асоциации извън преките си намерения

„Отело“ от Шекспир е част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския театър. Един многопластов прочит на вечния сюжет за любовта, ревността и предателството, който изтъкнатият режисьор Пламен Марков превръща във вълнуващо и неочаквано представление. Това е едва третата постановка в историята на театъра. Тя идва почти век след първата на Стоян..

публикувано на 17.01.21 в 13:29