Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СУ „Св. Климент Охридски“ получи дар за патронния празник

2
Снимка: Live.Varna.bg

СУ „Св. Климент Охридски“ получи бюстов портрет на патрона на училището днес. Той бе връчен от кмета на Варна Иван Портних на директора на учебното заведение Петко Петков, съобщават от общинската пресслужба. Инициативата е част от пилотна програма на Община Варна за създаване на 10 скулптурни портрета на български възрожденци, изработени в рамките на Пролетния салон на изкуствата, част от културния календар на Община Варна, обясни Антония Йовчева, директор на дирекция „Култура и духовно развитие“.

Идеята е на НЧ „Просвета“ в район Аспарухово  и е реализирана от художниците Надя Антова, Живко Дончев и Атанас Стоянов. Скулптурните портрети, изпълнени в керамична техника, са на именитите български възрожденци Св. Иван Рилски, Св. Климент Охридски, Стоян Михайловски, Отец Паисий, Добри Войников, Добри Чинтулов, Любен Каравелов, д-р Петър Берон, Георги Сава Раковски, Константин Арабаджиев. До този момент по повод на своите патронни празници бюстове са получили ОУ „Св. Иван Рилски“, ОУ „Отец Паисий и  ОУ „Добри Чинтулов“.

Кметът Иван Портних и директорът на СУ „Климент Охридски“ обсъдиха и предстоящото изграждане на допълнителна пристройка към основната сграда на училището. Това става възможно след като правителството одобри проекти на Община Варна и осигури 31,2 млн. лв. за изграждане на 12 нови сгради и пристройки на училища, детски градини и ясли в морската столица. Със средства на общината вече е основно обновен дворът на гимназията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна обработват против кърлежи и комари (ГРАФИК)

И тази седмица Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” продължава обработката на общински площи и обекти против кърлежи и комари. Графикът на дейностите за периода 5-9 август 2024 г. и включва следните обекти: - Плаж Буните, Рибарски плаж, Централен плаж, Офицерски плаж - запад – обработка против кърлежи; - ж.к...

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Варна се включва в Националната антиспин кампания

Варна се включва в Националната лятна антиспин кампания, в рамките на която специалисти от Регионалната здравна инспекция ще извършват безплатни, анонимни консултации и прегледи за ХИВ и хепатит от днес до 12 август.  Организатори на събитието са Община Варна и Регионалната здравна инспекция. Инициативата ще се проведе на две локации в града - днес, 5..

публикувано на 05.08.24 в 09:45

Експерт: Зелената вълна на светофарите е труднопостижима във Варна

На днешната дата отбелязваме Международния ден на светофара, тъй като точно преди 110 години на 5 август в Кливланд, САЩ заработва първия светофар със светлинна сигнализация. Тогава светлините са само в зелено и червено. И до ден днешен, ролята на светофарите в регулирането на движението, особено в натоварения трафик, е безспорна. От важно..

публикувано на 05.08.24 в 09:25

Каварна, Шабла и Балчик - най-пострадали от сушата, топлите ветрове и високите температури

Промените в климатичните условия в световен мащаб неминуемо се отразяват и на земеделието. Стопаните, отглеждащи земята ни, извършват производство под открито небе и много често казват сами, че аграрните специалисти каквото и да предприемат, накрая всичко е в ръцете на природата. Добруджа, известна като житницата на България, където полята с пшеница,..

публикувано на 05.08.24 в 09:20

В Русе ще бъдат отбелязани 145 години от създаването на Военноморските сили

Сто четиридесет и пет годишнината от създаването на българските Военноморски сили ще бъде отбелязана тази вечер в Русе. С концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили ще бъде отбелязана и 140-ата годишнина от създаването на флотския оркестър.  Ще бъде проведен военен ритуал по полагането на венци и цветя пред..

публикувано на 05.08.24 в 08:13

ИТН връща мандата на президента

Днес партия "Има такъв народ" връща неизпълнен третия мандат за съставяне на редовно правителство.  Конституцията предвижда президентът да насрочи  нови избори в двумесечен срок, да назначи  служебен премиер и предложен от него служебен кабинет, след като проведе консултации с парламентарните групи.  Румен Радев решава кой да е служебен..

публикувано на 05.08.24 в 06:38

Адресите без ток на 5 август

На 05.08.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – част от м-ст Прибой, електрозахранена от ТП 1621. В периода 05.08.2024 - 09.08.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности..

публикувано на 05.08.24 в 05:49