Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

United Airlines започна доставки на ваксината на Pfizer в САЩ и Европа

Снимка: Pixabay

Американската авиокомпания „Юнайтид еърлайнс” вчера започна да доставя ваксина срещу коронавируса, произведена от фармацевтичната компания „Пфайзер”, до складове в САЩ и в Европа, съобщи вестник „Уолстрийт джърнъл”.
По данни на вестника, „Юнайтид еърлайнс”, в сътрудничество с „Пфайзер” е започнала доставките на ваксината с товарни чартърни полети. В момента се зареждат складове в американския щат Мичиган и в Белгия.
По-късно са планирани доставки в щата Уисконсин и в Германия.
За извършване на доставките авиокомпанията е поискала от федералното авиационно управление (ФАУ) на САЩ разрешение за транспорт на 6,8 тона сух лед, което е пет пъти повече от разрешеното по закон.
Ледът е необходим за поддържане на ниска температура на борда, за да може ваксината да се съхранява безопасно.
Миналата седмица германската фармацевтична компания БиоНТек и нейният американски партньор „Пфайзер” изпратиха до управлението по санитарен надзор на качеството на хранителните продукти и медикаменти в САЩ искане за регистрация на ваксината срещу коронавирус.
Специалисти от надзорния орган ще проучат искането, а след това то ще бъде разгледано и от колегия независими експерти, които трябва да се съберат на 10 декември.
По този начин, използването на ваксината в извънредни ситуации може да бъде одобрено около средата на декември.
По-рано БиоНТек и „Пфайзер" казаха, че са готови да започнат разпространение на ваксината до няколко часа след одобрението й и че ефективността й е 95 процента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ИТН започват разговори за кабинет с третия мандат

Започват разговорите на "Има такъв народ" с останалите парламентарно представени политически формации в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат, връчен вчера от президента. Партията предлага експертен кабинет с програма с конкретни срокове и ограничен мандат. Първите срещи днес са с депутатите, които не членуват в парламентарни..

публикувано на 30.07.24 в 09:42
Снимката е илюстративна

РИОСВ: Авария е причина за оцветяването на водата край Офицерския плаж

Оцветяването на водите в района на Офицерския плаж във Варна е заради аварийно изтичане на вода от магистрален водопровод на кръстовището на ул. „Мир“ и ул. „Христо Смирненски“ във Варна. Това установи проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна , извършена във връзка със сигнали за оцветяване на морските води от вливането..

публикувано на 30.07.24 в 09:15
Коритото на Луда Камчия след свиването на най-западния ръкав на язовир Цонево.

Водата в язовир Камчия ще стигне за година напред

На фона на летните жеги, засушаването и липсата на достатъчно дъждове, на много места в страната се говори за воден режим, включително и във Варненско. Наскоро от ВиК Варна призоваха хората да бъдат по-пестеливи с питейната вода и да не я разхищават, например поливайки градината или миейки колата си. Това предизвика вълна от реакции, но и..

публикувано на 30.07.24 в 09:10

Затвориха за движение бул. "Христо Смирненски" от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“

До 17:00 ч. днес е затворен за движение част от бул. „Христо Смирненски“ - от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“. В този участък полагат плътният асфалтов слой и ще бъде нанесена  хоризонтална маркировка. Затворени са и всички пътни връзки към посочения участък. Целта е от 2 август да бъде възстановен маршрутът на линия номер 10 на градския транспорт...

обновено на 30.07.24 в 08:22
Задръстване заради ремонтите на улица

Кметът на Варна: Ремонтът на улица "Девня" ще приключи скоро

Ремонтът на улица "Девня" във Варна е пред приключване. Това съобщи кметът Благомир Коцев, по време на вчерашната сесия на Общинския съвет, без да уточни кога точно се очаква ремонтните дейности да бъдат финализирани. Първоначално изпълнителят съобщи, че те трябва да приключат до 20 февруари. По-късно бе казано, че има забавяне и ремонтът ще..

публикувано на 30.07.24 в 06:36

Адресите без ток на 30 юли

На 30.07.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Белослав – жилищни блокове в кв. Младост и промишлени зони в района, електрозахранени от ТП 11. Временни смущения в електрозахранването са възможни от..

публикувано на 30.07.24 в 06:21
Есенно море, ноември

Денят започва с облаци, следобед ще е слънчево

Утрото във вторник ни посреща със сутрешна прохлада, повечко облаци и лек вятър по морето. От запад на изток облачността ще намалее и следобед ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен вятър от север-североизток. Тмпературите ще се понижат средно с около 5 градуса спрямо вчерашните и преобладаващите максимални ще..

публикувано на 30.07.24 в 05:52