Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. Чорбанов: Прототипът на българската ваксина срещу COVID-19 ще е готов до края на годината

| обновено на 29.11.20 в 11:29
Андрей Чорбанов
Снимка: БГНЕС

Прототипът на българската ваксина срещу коронавируса ще бъде готов до края на годината. Това съобщи в предаването „Позиция” на Радио Варна доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН. Той подчерта, че на този етап не е ясно как ще бъде финансирано производството на ваксината:

"Държавата не проявява никакъв интерес към българската разработка. Когато сме готови, ние, разбира се ще представим прототипа пред властите, но е възможно финансирането да дойде и от частна организация. Проблемът с имунизацията е сложен, защото ваксина се поставя на здрави хора, но при тази пандемия е много трудно да се каже кой е наистина здрав или не е вирусоносител".

Микробиологът напомни, че ако дадена ваксина е произведена в друга държава, за да бъде използвана у нас, тя трябва да мине регистрация, която отнема около година.

Новите ограничителни мерки няма да доведат до значително намаляване на натиска върху здравната система, коментира още Андрей Чорбанов. Според него, мерките са били анонсирани твърде рано, което е позволило много хора да посетят заведенията и моловете преди те да бъдат затворени.

Доц. Чорбанов съобщи още, че реалните вирусоносители са поне 10 пъти повече от обявените. Той каза, че е скептичен относно броя положителни тестове, защото често на пациент се правят няколко теста, но те биват отчетени като индивидуален брой, без да се уточнява, че са на един човек.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Да можем да купуваме ток по "директен кабел" предлагат от Българската соларна асоциация

Да можеш да купиш слънчева енергия от съседа си, предвижда предложена промяна в закона за енергетиката.  Производителите на енергия настояват вече да могат да продават енергия с директен електропровод и през електропреносната мрежа не само на небитови, но и на битови клиенти. Българската соларна асоциация(БСА) е внесла мотивирано допълнение относно..

публикувано на 21.01.21 в 07:50

Ще се затопли

Днес ще е предимно слънчево. Със слаб, а в следобедните часове умерен вятър от юг-югозапад ще продължи да нахлува топъл въздух. Максималните температури ще се повишат до 6°-11°, за Варна 10°. Вълнението на морето ще се увеличи до 2-3 бала. Температура на морската вода 7°-9°. Изгрев на Слънцето за Варна в 7 часа и 33 минути, залез в 17 часа и 7..

публикувано на 21.01.21 в 05:56

Къде спира токът днес

В периода  20.01.2021 - 05.02.2021 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Синдел – абонатите, електрозахранени от ТП 4. Прекъсването ще бъде само в делничните дни за посочения период. В периода  20.01.2021 -..

публикувано на 21.01.21 в 05:30

Йонко Мермерски за клетвата на Джо Байдън: Човек, който разделя столицата с бодлива тел, не може да бъде обединител на нацията

Встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън ще се случи на церемония без публика. За инаугурацията са мобилизирани над 20 000 войници от Националната гвардия.   Досега събитието по приемане на властта от новоизбрания президент е събирало над милион американци на церемонията, този път празненствата ще са по-скромни, както..

обновено на 20.01.21 в 19:47

Френски медици: Не носете домашно ушити маски

Френски здравни служители посъветваха хората да не носят домашно ушити маски от плат, тъй като предлагат по-малка защита срещу силно заразните нови варианти на COVID-19. Според тях е малко вероятно такива маски да спрат разпространението на „английския..

публикувано на 20.01.21 в 18:19

Няма да е все така – варненци коментират смяната на властта в САЩ

Прорицатели, скептици, ентусиасти – фигурата на американския президент фокусира цяла палитра от настроения. Часове преди иногурацията на Джо Байдън, продавачи и клиенти на един от пазарите в центъра на Варна споделят своите очаквания за новия и оценка за отиващия си президент на САЩ. Експресна социология или Ганковото кафене – чуйте в анкетата на Таня..

публикувано на 20.01.21 в 18:17
Д-р Антония Григорова

Д-р Антония Григорова: Ефектът на ваксините трябва да се обяснява разбираемо

Ефектът на ваксините трябва да се обеснява на разбираем език, буквално в такава ситиуация нещата трябва да се рисуват, ако трябва в картинки, да се обясняват за да могат хората да повярват, да знаят какви са рисковете и какви са ползите, за да вземат едно информирано решение. Тов а смята  д-р Антония Григорова, магистър по психология, сертифициран..

обновено на 20.01.21 в 17:36