Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Румънският президент приветства завършването на първата фаза от газопровода БРУА

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънският президент Клаус Йоханис поздрави днес компанията Трансгаз за приключването на първата фаза от газопровода БРУА, определяйки го като „най-амбициозния проект от сферата на енергетиката”, съобщи в. „Адевърул”.
„Поздравявам компанията Трансгаз и ръководството й за финализирането на първата фаза на най-амбициозния проект от областта на енергетиката - газопровода БРУА – проект, осъществен до голяма степен и с европейски средства. Това е изключително постижение, което носи и символичен заряд, тъй като, на прага на националния празник (1 декември), бележи осъществяването на една изключително важна цел за Румъния”, заяви държавният глава.
Той добави, че чрез свързването с газопровода БРУА и чрез предстоящата експлоатация на ресурсите в Черно море Румъния затвърждава позицията си на енергийния пазар.
„Развитието на националната система за транспорт на газ по коридора БРУА е съществен етап от засилването на енергийната сигурност както на нашата страна, така и на Европейския съюз и на черноморския регион”, посочи Йоханис, като добави, че това не само ще донесе на Румъния по-добра позиция на енергийния пазар, но и ще осигури „по-високо ниво на предсказуемост и сигурност на доставките” за румънските потребители.
Първата фаза от проекта БРУА включва изграждането на газопровод между населените места Подишор (окръг Гюргево) и Рекаш (окръг Тимиш) с дължина 479 км, както и на три компресорни станции.
Проектът БРУА (България, Румъния, Унгария, Австрия) има за цел да осигури достъп до нови източници на газ и да улесни транспорта на каспийски газ към пазарите в Централна и Източна Европа. Проектът осигурява капацитет за двупосочен транспорт от 1,5 млрд. куб. м годишно от или към България и 4,4 млрд. куб. м годишно от или към Унгария.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Омбудсманът поиска отмяна на матурите за IV и X клас

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев с настояване да бъдат отменени изпитите за Национално външно оценяване (НВО) след завършване на IV и X клас през настоящата учебна година Повод за препоръката на доц. Ковачева са жалби и подписки на родители до..

публикувано на 22.01.21 в 18:00

До края на деня включват Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" в енергийната система

Очаква се до края на деня Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде включен в енергийната система, предаде БНР. Блокът беше аварийно спрян през нощта след задействане на защита на реактора при рутинна процедура. Изключването не е довело до изтичане на радиация или проблеми с електрозахранването. „В 1 часа и 16 минути бе изключен 5-и блок от енергийната..

публикувано на 22.01.21 в 17:30

12-те млрд. евро от ЕС да са и за зелен рестарт на българската икономика и стартъп компании

За това настоява Коалиция “За зелен рестарт” и поиска спешно да бъде преработен Националният план за възстановяване и устойчивост на България, с който се кандидатства пред Европа. Европейският парламент одобри седемгодишния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. Дългосрочният бюджет на ЕС, съчетан с механизма “Следващо поколение ЕС” — временният..

обновено на 22.01.21 в 17:11

Гърция удължи ограничителните мерки до 8 февруари 2021 г.

Гръцкото правителство удължи до 8 февруари 2021 г. ограниченията за всички пристигащи с въздушен, сухоземен или морски транспорт в страната , съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи /МВнР/. От пътниците се изисква да представят негативен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването, както и попълнена PLF..

публикувано на 22.01.21 в 16:50

За година разчистиха 780 трошки от улиците във Варна

780 излезли от употреба автомобила са премахнати от улиците на Варна през миналата година. 119 от тях са репатрирани принудително от ОП „Общински паркинги и синя зона“, а останалите 661 броя са премахнати доброволно от собствениците след направени предписания. Акцията по разчистването на стари коли от обществени пространства започна през ноември 2017..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

Кипър отваря границите за туристи от всички страни на 1 март

Кипър отваря границите и летищата за туристи от всички страни от 1 март, съобщава Turprom с позоваване на държавния телевизионен канал CyBC. Пристигащите чужденци ще трябва да предоставят отрицателен резултат от тест за коронавирус. Освен това гостите от "червената" зона, в допълнение към теста, направен в тяхната страна, ще трябва да направят още един..

публикувано на 22.01.21 в 15:34

Активираха мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ след изключването на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Електроенергийният системен оператор активира заместващи мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната за компенсиране на генерацията при изключването на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ от електроенергийната система в 1 часа и 16 минути на 22 януари 2021 г. Електроенергийният системен оператор осигурява стабилната и непрекъсната работа на електроенергийната..

публикувано на 22.01.21 в 15:27