Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Балтов: Прекалено рано е за масово тестване

Снимка: БГНЕС

Програма и план за ваксинация ще има в началото на декември

Случаите на новозаразените ще намалеят наполовина в рамките на две седмици, прогнозира директорът на „Пирогов" проф. Асен Балтов в интервю за БНТ.

По думите му повишаването на индекса на строгост на мерките от 48 до над 70% е достатъчно за понижаване на случаите и намаляване на смъртността. „Наложи се да се повиши тази строгост и да се въведат допълнителни ограничаващи мерки; една от тях е ограничаване на свободното движение на младите хора, 1,2 милиона ще имат по-малко комуникация помежду си и по този начин ще спрем циркулацията и предаването в семействата и в общите колективи", каза проф. Балтов.

Системата е изключително натоварена, лекарите са на предела на силите си. Дългите дежурства предразполагат грешки, не трябва да се допуска свръхнапрегнатост и невъзможност за адекватно лечение на всички пациенти, отбеляза Балтов. „Искам да дадем глътка въздух на системата на здравеопазването и да се позволи на колегите да видят, че стоим зад тях и че за лекарите, които работят в COVID отделенията, нещата наистина олекват. Искаме не облекчение за себе, а хората да разберат, че здравето е приоритет. Животът е най-ценното нещо, което имаме. Защо трябва да пропиляваме живота си заради неща, които търпят отлагане?", попита директорът на „Пирогов".

Той изрази надежда, че три седмици след въвеждането на по-строгите мерки смъртността ще намалее значително. 

Според него новите мерки няма да засегнат толкова много бизнеси: „Все пак има някакви възможности за компенсации".

Колкото до ваксините – трябва да са в България след 15 януари. Те ще бъдат доброволни и напълно безплатни. Програма и план за ваксинация ще има в началото на декември, заяви Балтов. Според него ваксинирането показва отговорно поведение. „В „Пирогов" има фризер на -70 градуса и ако доставят такива ваксини на съхранение, сме готови да ги приемем", каза проф. Балтов. Процесът на ваксинацията ще започне буквално след Нова година, заяви той. 

Прекалено рано е за масово тестване, категоричен е той.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Омбудсманът поиска отмяна на матурите за IV и X клас

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев с настояване да бъдат отменени изпитите за Национално външно оценяване (НВО) след завършване на IV и X клас през настоящата учебна година Повод за препоръката на доц. Ковачева са жалби и подписки на родители до..

публикувано на 22.01.21 в 18:00

До края на деня включват Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" в енергийната система

Очаква се до края на деня Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде включен в енергийната система, предаде БНР. Блокът беше аварийно спрян през нощта след задействане на защита на реактора при рутинна процедура. Изключването не е довело до изтичане на радиация или проблеми с електрозахранването. „В 1 часа и 16 минути бе изключен 5-и блок от енергийната..

публикувано на 22.01.21 в 17:30

12-те млрд. евро от ЕС да са и за зелен рестарт на българската икономика и стартъп компании

За това настоява Коалиция “За зелен рестарт” и поиска спешно да бъде преработен Националният план за възстановяване и устойчивост на България, с който се кандидатства пред Европа. Европейският парламент одобри седемгодишния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. Дългосрочният бюджет на ЕС, съчетан с механизма “Следващо поколение ЕС” — временният..

обновено на 22.01.21 в 17:11

Гърция удължи ограничителните мерки до 8 февруари 2021 г.

Гръцкото правителство удължи до 8 февруари 2021 г. ограниченията за всички пристигащи с въздушен, сухоземен или морски транспорт в страната , съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи /МВнР/. От пътниците се изисква да представят негативен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването, както и попълнена PLF..

публикувано на 22.01.21 в 16:50

За година разчистиха 780 трошки от улиците във Варна

780 излезли от употреба автомобила са премахнати от улиците на Варна през миналата година. 119 от тях са репатрирани принудително от ОП „Общински паркинги и синя зона“, а останалите 661 броя са премахнати доброволно от собствениците след направени предписания. Акцията по разчистването на стари коли от обществени пространства започна през ноември 2017..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

Кипър отваря границите за туристи от всички страни на 1 март

Кипър отваря границите и летищата за туристи от всички страни от 1 март, съобщава Turprom с позоваване на държавния телевизионен канал CyBC. Пристигащите чужденци ще трябва да предоставят отрицателен резултат от тест за коронавирус. Освен това гостите от "червената" зона, в допълнение към теста, направен в тяхната страна, ще трябва да направят още един..

публикувано на 22.01.21 в 15:34

Активираха мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ след изключването на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Електроенергийният системен оператор активира заместващи мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната за компенсиране на генерацията при изключването на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ от електроенергийната система в 1 часа и 16 минути на 22 януари 2021 г. Електроенергийният системен оператор осигурява стабилната и непрекъсната работа на електроенергийната..

публикувано на 22.01.21 в 15:27