Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

1,57% от БВП на РС Македония – за подмладяване и оптимизиране на армията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бюджетът за отбрана на РС Македония за 2021 г. възлиза на 11,97 млрд. денара или 1,57% от БВП. Предложеният бюджет, според министъра на отбраната Радмила Шекеринска, осигурява непрекъснато увеличаване на бюджета на Министерството на отбраната с 0,2 процентни пункта, пълна военна интеграция в структурите на НАТО, подмладяване на армейския персонал и подобряване на стандарта на армията, финансиране на започналия процес на оборудване и модернизация на армията, както и реконструкцията и обновяване на съоръженията.

Министърът на отбраната заяви, че увеличаването на бюджета за отбрана с 0,2 процентни пункта ще продължи и през 2021 г., но ще продължи и през следващите две години, когато се достигне нивото от 2% от БВП, което е втората част от задължението, поето на Срещата на върха в Уелс.

Тя посочи, че за оборудване и модернизация на армията са отпуснати 25% от общия бюджет. „През последните години сме увеличили заплатите с поне 16%, а в някои категории дори повече, за да подобрим стандарта на армията“, каза Шекеринска.

Тя информира, че са направени изменения в Закона за военната служба и други подзаконови актове, за да се осигурят наистина качествени войници и офицери, да се укрепят и подмладят служителите на всички нива и да се повиши интереса към военната професия. „Ще продължим процеса на подмладяване и подобряване на личния състав в армията. До края на тази година ще имаме 270 новонаети професионални войници в армията, а през 2021 г. този брой ще се увеличи с още 200, което отново ще подмлади структурата на армейския състав, особено в областта на професионалните войници“, каза министърът на отбраната.

Тя посочи, че 2021 г. започва със 73 членове на армията, участващи в международни мисии и операции. „В края на 2021 г. планираме да имаме 199 миротворци, отчитайки интереса на членовете на армията да участват в международни мисии“, каза Шекеринска. „Ще увеличим броя на нашите войници в Косово, Ливан, Афганистан, мисията на ЕС в Централна Африка, мисиите на НАТО в Ирак и балтийските държави“.

Министърът на отбраната подчерта, че средствата за оборудване и модернизиране на армията са се увеличили с 38% спрямо 2020 г. и възлизат на около 2,8 млрд. денара. /БГНЕС

ВИЖТЕ ОЩЕ

Омбудсманът поиска отмяна на матурите за IV и X клас

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев с настояване да бъдат отменени изпитите за Национално външно оценяване (НВО) след завършване на IV и X клас през настоящата учебна година Повод за препоръката на доц. Ковачева са жалби и подписки на родители до..

публикувано на 22.01.21 в 18:00

До края на деня включват Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" в енергийната система

Очаква се до края на деня Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде включен в енергийната система, предаде БНР. Блокът беше аварийно спрян през нощта след задействане на защита на реактора при рутинна процедура. Изключването не е довело до изтичане на радиация или проблеми с електрозахранването. „В 1 часа и 16 минути бе изключен 5-и блок от енергийната..

публикувано на 22.01.21 в 17:30

12-те млрд. евро от ЕС да са и за зелен рестарт на българската икономика и стартъп компании

За това настоява Коалиция “За зелен рестарт” и поиска спешно да бъде преработен Националният план за възстановяване и устойчивост на България, с който се кандидатства пред Европа. Европейският парламент одобри седемгодишния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. Дългосрочният бюджет на ЕС, съчетан с механизма “Следващо поколение ЕС” — временният..

обновено на 22.01.21 в 17:11

Гърция удължи ограничителните мерки до 8 февруари 2021 г.

Гръцкото правителство удължи до 8 февруари 2021 г. ограниченията за всички пристигащи с въздушен, сухоземен или морски транспорт в страната , съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи /МВнР/. От пътниците се изисква да представят негативен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването, както и попълнена PLF..

публикувано на 22.01.21 в 16:50

За година разчистиха 780 трошки от улиците във Варна

780 излезли от употреба автомобила са премахнати от улиците на Варна през миналата година. 119 от тях са репатрирани принудително от ОП „Общински паркинги и синя зона“, а останалите 661 броя са премахнати доброволно от собствениците след направени предписания. Акцията по разчистването на стари коли от обществени пространства започна през ноември 2017..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

Кипър отваря границите за туристи от всички страни на 1 март

Кипър отваря границите и летищата за туристи от всички страни от 1 март, съобщава Turprom с позоваване на държавния телевизионен канал CyBC. Пристигащите чужденци ще трябва да предоставят отрицателен резултат от тест за коронавирус. Освен това гостите от "червената" зона, в допълнение към теста, направен в тяхната страна, ще трябва да направят още един..

публикувано на 22.01.21 в 15:34

Активираха мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ след изключването на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Електроенергийният системен оператор активира заместващи мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната за компенсиране на генерацията при изключването на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ от електроенергийната система в 1 часа и 16 минути на 22 януари 2021 г. Електроенергийният системен оператор осигурява стабилната и непрекъсната работа на електроенергийната..

публикувано на 22.01.21 в 15:27