Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Декември без отпадъци" вдъхновява за живот с нулев отпадък

Кампанията „Декември без отпадъци“ е естествено продължение на успешната „Юли без пластмаса“, която вдъхнови хиляди българи да кажат “НЕ“ на еднократната пластмаса. „Декември без отпадъци“ цели да окуражи аудиторията за по-устойчиви и осъзнати избори – натурална украса на дома, пазаруване на необходими и природосъобразни подаръци, без свръхконсуматорство и разхищение на храна. Това каза за Радио Варна Вера Маркова от Green Revolucia, организатори на инициативата. През целия месец декември, в специално фейсбук събитие „Декември без отпадъци“ организаторите ще споделят полезна информация, съвети и препоръки. Участниците ще могат да си сложат и специална рамка с посланието „Моят декември е без отпадъци“.

ВИЖТЕ ОЩЕ

РЗИ проверява сигнали за мътна питейна вода в Добрич

След постъпили сигнали за мътна вода, подавана във водопроводната мрежа на гр. Добрич и горната зона на курорта Албена, Регионалната здравна инспекция в Добрич е взела проби вода от различни места в областния град и курорта. Пробите ще бъдат анализирани по физико-химични и микробиологични показатели. До излизане на лабораторните..

публикувано на 20.06.21 в 13:19

Водолази извадиха килограми отпадъци от морето до Св. Анастасия

Близо 30 водолази от цялата страна се включиха в екологичната инициатива за по-чисто Черно море. За пета поредна година те се гмурнаха на дъното на морето край остров Света Анастасия край Бургас. Оказа се, че в сравнение с минали години, тази година морското дъно е по-чисто. Вероятно заради пандемията, от водата бяха..

публикувано на 20.06.21 в 12:09

Подпорна стена и част от велоалея се срутиха върху коли във Варна

Подпорна стена в близост до велоалея на булевард "Янош Хуняди" във Варна се е срутила върху паркинг под нея. При инцидента, станал в близост до сградата на Пътна полиция, са повредени няколко коли. От общината извършват проверка на място, очаква се становище за мерките за укрепване, които ще бъдат взети. Част от подпорна стена е пропаднала..

обновено на 20.06.21 в 11:44

20 юни - Световен ден на бежанеца

На 20 юни отбелязваме Световния ден на бежанеца в израз на съпричастност и солидарност със съдбата на милиони хора, принудени да напуснат родината си поради конфликти и преследване. По-рано тази седмица Агенцията на ООН за бежанците призова световните лидери да удвоят усилията си за насърчаване на мира, стабилността и..

публикувано на 20.06.21 в 10:57

Късна жътва с високи добиви прогнозират експерти

Двойни добиви на пшеница и ечемик т.г., благодарение на дъждовете, прогнозира агрометеорологът в НИМХ-клон Варна Мирослав Ганчев. Според него на фона на миналогодишните 100-150 кг. от декар, сега се очакват 350-400 кг. Тази година жътвата ще закъснее с около две седмици Причината е хладната пролет, която забави засаждането и дъждовете. За..

публикувано на 20.06.21 в 10:30

Очаква ни дъждовна неделя

Днес ще бъде предимно облачно, с прекъсвания ще вали дъжд. Вятърът ще е слаб, във вътрешността от северозапад, по крайбрежието от юг. Минимални температури между 14° и 19°, максимални 19°-24°. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода между 18° и 20°. Във Варна атмосферно налягане 1012 хПа – близко до средното за..

публикувано на 20.06.21 в 06:52

Русия възобновява полетите с България

По информация на посолството ни в Москва за България се възстановяват полетите по маршрутите Москва - София, Москва - Варна, Москва - Бургас с честота от четири полета седмично по всеки маршрут и Екатеринбург - Бургас, Екатеринбург - Варна, Минерални води - Варна, Самара -..

обновено на 19.06.21 в 19:13