Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Разкриват нов приют за бездомни във Варна до две години

Снимка: БГНЕС

Разкриват нов приют за бездомни във Варна до две години. Членовете на ПК „Социални дейности и жилищна политика“ дадоха съгласието си Община Варна да подаде проектно предложение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 за разкриване на социална услуга „Приют“ с капацитет 50 места.

„През октомври 2019 г. Община Варна подписа административен договор за ремонт и реконструкция на Приют за временно настаняване на бездомни лица и на Кризисен център. Административният договор обхваща двете общежития, които се намират на ул. „Петко Стайнов“ 7 – бившия СУПЦ. Към момента в едно от общежитията Община Варна финансира социална услуга „Приют“ с капацитет 100 места. Имаме покана от заместник-министъра на труда и социалната политика да кандидатстваме и да разкрием нова услуга с капацитет 50 места, като двете услуги ще се помещават в едно общежитие“, поясни Таня Василева, цитирана от пресслужбата на ОбС- Варна.

Предвижда се новата услуга да стартира след завършване на ремонтните дейности на общежитието през април 2022 г. До края на 2023 г. – т.е. 18 месеца, тя ще бъде финансирана по ОП „Развитие на човешките ресурси“, след което ще стане държавно делегирана дейност. Варна има потребност от тази услуга, тъй като през зимния период през Приюта за временно настаняване преминават средно около 200-250 души без дом, каза в заключение директорът на дирекция „Социални дейности”.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни изследвания във Варна по повод Световния ден за борба със СПИН

Безплатно и анонимно изследване за ХИВ статуса ще се проведе днес, 29 ноември, от 11 до 13 ч., в Икономическия университет;  на 30 ноември от 11 до 14 ч. - в Техническия университет; на 1 декември от 10 до 13 ч. - в Медицинския университет и от 17 до 19,30 ч. - пред голям търговски център на бул. "Сливница". Инициативата е част от кампанията „Пазя себе..

обновено на 29.11.22 в 09:00

Тежка катастрофа с пътнически автобус в Турция

Автобус се преобърна в турската провинция Бартин в северната част на страната, като в катастрофата са ранени най-малко 39 души, съобщи телевизия TRT, цитирана от БГНЕС.  "Пътнически автобус, пътуващ от град Ризе за Зонгулдак, се е преобърнал, по предварителни данни 39 души са ранени", съобщава каналът. Пострадалите са настанени в болница и е..

публикувано на 29.11.22 в 08:54
Снимката е илюстративна

Учен: Замърсяването на Черноморието ни се увеличава

Три вдъхновяващи български жени-учени ще бъдат отличени за техните дръзки изследователски идеи като стипендиантки по програмата за 2022 г. Наградата „За жените в науката“ се равнява на 5 000 евро и има за цел да подкрепи жените-учени до 35-годишна възраст в реализирането на техните научни мечти и да ги мотивира да продължат кариерата си в..

публикувано на 29.11.22 в 08:30

Депутатите заседават извънредно по бюджета

 48-ото Народно събрание ще проведе извънредно заседание днес.  На него ще бъдат разгледани удължаването на бюджетите на Държавното обществено осигуряване, на Здравната каса и на Държавния бюджет. Тогава ще се проведе и отмененият в петък контрол върху изпълнителната власт. С мотива, че за бюджетната рамка се изисква в средносрочна перспектива да..

публикувано на 29.11.22 в 08:23

Общинският съвет в Балчик заседава днес

Редовно заседание на Общинския съвет в Балчик ще се проведе от 9.00 часа днес в заседателната зала на администрацията. Започва се с предложение за отмяна на решение от предната сесия, касаещо повишаване цените на таксиметровия превоз през 2023 година. Сред проектопредложенията, внесени от кмета на общината, е да са отпуснат средства за купуване на..

обновено на 29.11.22 в 08:20

Подновяват издирването на изчезналите рибари

Спасителните екипи в Бургас подновяват издирването на двамата рибари, изчезнали в езерото Мандра край Бургас. Те са в неизвестност от вчера. От полицията призоваха в акцията да се включат и доброволци с лодки, но те задължително да бъдат със спасителни жилетки. В издирването на двамата рибари от Средец и Бургас ще се включат служители на..

публикувано на 29.11.22 в 08:11
Община Каварна

ОбС в Каварна одобри заем от около 20 млн. лв.

Общинският съвет на Каварна одобри изтегляне на дългосрочен кредит до 20,6 милиона лева за изпълнение на 4 инфраструктурни проекта. Близо 10 милиона от средствата са предназначени за ремонт на улица, водеща до централния плаж в крайморския град. Съветниците, които гласуваха "против", се опасяват, че сумата е непосилна за толкова..

публикувано на 29.11.22 в 06:56