Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БХРА доставя безплатен обяд на 565 лекари в страната

Снимка: Община Мездра

Безплатен топъл обяд на 565 лекари в страната доставят членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в 10 града, съобщиха от организацията.
Инициативата за осигуряване на вкусни ястия на медиците от първа линия в борбата срещу COVID-19 е започнала по идея на регионалната структура на асоциацията - БХРА-Велико Търново и впоследствие в нея са се включили ресторанти, хотели и свързани с туристическия бизнес фирми и хора от цялата страна. 

Във Велико Търново 15 заведения са обединили сили и осигуряват всеки ден топъл обяд на 57 медици в града, е обяснил председателят на БХРА-Велико Търново Петър Стефанов.
Грижата за най-много медици са поели от БХРА-Русе. Те носят всеки ден топъл обяд на лекарите в три болници в града, като общо 152 медици получават вкусна и прясна храна всеки ден, благодарение на инициативата. Направен е график от 14-те заведения, които се включиха в кампанията, като всяко от тях прави доставките за по една седмица. По този начин ще успеем да осигурим топъл обяд на лекарите от ковид отделенията в града до края на февруари-март, е казал председателят на БХРА-Русе Красимир Иванчев.

Съюзът на хотелиерите във Варна и Съюзът на собствениците в Златни пясъци, регионални структури на БХРА осигуряват топъл обяд всеки ден на 120 медици от 6 болнични заведения в морската ни столица. 

В инициативата са се включили вече 35 заведения, двама хотелски мениджъри, 4 представители на туроператори и 2 неправителствени организации, е обяснил председателят на БХРА Георги Щерев.

В Стара Загора членовете на БХРА показват признателността си за усилията на 57 медици да преборят коронавируса. В кампанията са се включили 11 заведения в града, като идеята е подкрепена и от много бизнеси извън туристическия сектор и се е развила като обща за региона, е казал председателят на регионалната структура на БХРА в Стара Загора Вени Петрова.

Във Велинград местният туристически бизнес от регионално Сдружение на хотелиери и ресторантьори - Велинград и Западни Родопи всеки ден доставя топъл безплатен обяд на 23 медици от двете болници в града, които се борят всекидневно на първа линия срещу COVID-19.

Сред първите членове на БХРА, които веднага се включили в инициативата, е била структурата на асоциацията в Поморие. В инициативата в морския град са се включили 6 заведения, един магазин с топла точка и един санаториум, е обяснил председателят на регионалната структура на БХРА в града Георги Тръпков. Всеки ден те доставят топъл обяд на петима лекари в града, които са на първа линия в битката срещу коронавируса.

Тридесет и пет са медиците, които всеки ден получават благодарността на своите съграждани от хотелиерски и ресторантьорски бизнес в Ловеч. Освен топла храна за обяд, често им се доставя такава и за вечерните смени, е казал председателят на регионалната структура на БХРА - Сдружение на ресторантьорите, хотелиерите и питиепродавците "Мелта" Петко Игнатов.

В Кюстендил всеки ден топъл обяд получават 30 лекари от града, като за да осигурят вкусните ястия сили са обединили 10 заведения в града, е казал Станислав Георгиев, председател на регионалното сдружение на хотелите и ресторантите в Кюстендил.

В Сливен инициативата се разраства почти всеки ден. В нея вече са се включили 15 заведения, които доставят топъл обяд на общо 56 медици в три болници в града, е обяснил председателят на БХРА в Сливен Христо Стоянов.

В Сандански хотелите и ресторантите в града доставят топла храна на 30 медици, е казал председателят на местната структура на БХРА Арбен Караджа.

В инициативата за подпомагане на лекарите от първа линия, въпреки трудностите за бизнеса им предвид наложените мерки, вече са се включили и други членове на БХРА в страната, както и други колеги от туристическия сектор и извън него.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Кунчев

Доц. Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюша

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи за БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш. Според Кунчев не се налагат извънредни мерки, а карантина ще се въвежда само в конкретни училища и..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Днес трябва да бъде последният работен ден на депутатите от 49-ото Народно събрание. Заседанието ще се проведе без председател на институцията, след като в четвъртък бе гласувана оставката на Росен Желязков. Парламентът освободи предсрочно председателя на НС Росен Желязков Очаква се депутатите да гласуват на първо четене забраната на реклама на..

публикувано на 26.04.24 в 08:35

Започва изплащането на великденските добавки на пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Майските пенсии ще се изплащат..

публикувано на 26.04.24 в 08:18

Правителството решава днес дали да бъде обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството днес,  съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да бъде обявена..

публикувано на 26.04.24 в 08:00

Адресите без ток на 26 април

На 26.04.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Люлебургаз бл. 1, бул. Чаталджа 22, ул. Лозенград 3, ул. Уилям Гладстон 2, 4, 6, 8, 10, 12, ул. Черна 1, 3, ул. Джеймс Баучер 1,..

публикувано на 26.04.24 в 06:14
Есенно море

Утрото започва с облаци, през деня ще е слънчево

Утрото в петък ни посреща с повечко облаци и лек хладен вятър. Днес сутринта ще има разкъсана ниска и средна облачност, която по-късно ще намалее, временно до слънчево. Вятърът ще е умерен от запад-северозапад, привечер ще отслабне. Минимални температури между 7° и 12°, за Варна около 11°, максималните ще са между 16° и 21°, за Варна..

публикувано на 26.04.24 в 06:13

Увеличават с около 20 % заплатите в туристическия сектор

Заплатите в туристическия сектор тази година ще бъдат вдигнати с около 20% на всички нива. Това обяви служебният министър на туризма Евтим Милошев от Слънчев бряг, предаде БГНЕС.  Милошев е на работно посещение в курорта, където се срещна с представители на туристическия бранш, за да обсъдят проблемите преди старта на летния сезон. „Това е добър знак..

публикувано на 25.04.24 в 19:11