Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БХРА доставя безплатен обяд на 565 лекари в страната

Снимка: Община Мездра

Безплатен топъл обяд на 565 лекари в страната доставят членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в 10 града, съобщиха от организацията.
Инициативата за осигуряване на вкусни ястия на медиците от първа линия в борбата срещу COVID-19 е започнала по идея на регионалната структура на асоциацията - БХРА-Велико Търново и впоследствие в нея са се включили ресторанти, хотели и свързани с туристическия бизнес фирми и хора от цялата страна. 

Във Велико Търново 15 заведения са обединили сили и осигуряват всеки ден топъл обяд на 57 медици в града, е обяснил председателят на БХРА-Велико Търново Петър Стефанов.
Грижата за най-много медици са поели от БХРА-Русе. Те носят всеки ден топъл обяд на лекарите в три болници в града, като общо 152 медици получават вкусна и прясна храна всеки ден, благодарение на инициативата. Направен е график от 14-те заведения, които се включиха в кампанията, като всяко от тях прави доставките за по една седмица. По този начин ще успеем да осигурим топъл обяд на лекарите от ковид отделенията в града до края на февруари-март, е казал председателят на БХРА-Русе Красимир Иванчев.

Съюзът на хотелиерите във Варна и Съюзът на собствениците в Златни пясъци, регионални структури на БХРА осигуряват топъл обяд всеки ден на 120 медици от 6 болнични заведения в морската ни столица. 

В инициативата са се включили вече 35 заведения, двама хотелски мениджъри, 4 представители на туроператори и 2 неправителствени организации, е обяснил председателят на БХРА Георги Щерев.

В Стара Загора членовете на БХРА показват признателността си за усилията на 57 медици да преборят коронавируса. В кампанията са се включили 11 заведения в града, като идеята е подкрепена и от много бизнеси извън туристическия сектор и се е развила като обща за региона, е казал председателят на регионалната структура на БХРА в Стара Загора Вени Петрова.

Във Велинград местният туристически бизнес от регионално Сдружение на хотелиери и ресторантьори - Велинград и Западни Родопи всеки ден доставя топъл безплатен обяд на 23 медици от двете болници в града, които се борят всекидневно на първа линия срещу COVID-19.

Сред първите членове на БХРА, които веднага се включили в инициативата, е била структурата на асоциацията в Поморие. В инициативата в морския град са се включили 6 заведения, един магазин с топла точка и един санаториум, е обяснил председателят на регионалната структура на БХРА в града Георги Тръпков. Всеки ден те доставят топъл обяд на петима лекари в града, които са на първа линия в битката срещу коронавируса.

Тридесет и пет са медиците, които всеки ден получават благодарността на своите съграждани от хотелиерски и ресторантьорски бизнес в Ловеч. Освен топла храна за обяд, често им се доставя такава и за вечерните смени, е казал председателят на регионалната структура на БХРА - Сдружение на ресторантьорите, хотелиерите и питиепродавците "Мелта" Петко Игнатов.

В Кюстендил всеки ден топъл обяд получават 30 лекари от града, като за да осигурят вкусните ястия сили са обединили 10 заведения в града, е казал Станислав Георгиев, председател на регионалното сдружение на хотелите и ресторантите в Кюстендил.

В Сливен инициативата се разраства почти всеки ден. В нея вече са се включили 15 заведения, които доставят топъл обяд на общо 56 медици в три болници в града, е обяснил председателят на БХРА в Сливен Христо Стоянов.

В Сандански хотелите и ресторантите в града доставят топла храна на 30 медици, е казал председателят на местната структура на БХРА Арбен Караджа.

В инициативата за подпомагане на лекарите от първа линия, въпреки трудностите за бизнеса им предвид наложените мерки, вече са се включили и други членове на БХРА в страната, както и други колеги от туристическия сектор и извън него.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради високите температури спират камионите във Варненско днес

От 13 ч. до 21 ч. днес поради очакваните високи температури над 35 градуса, ще бъде ограничено движението на камиони над 20 т по пътни участъци на територията на областите Варна, Разград, Шумен и Силистра, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".  В областите Шумен и Варна временно ще бъде ограничено движението в отсечка от АМ..

публикувано на 19.07.24 в 12:23

В Дропла затварят пътища: На село не ни смятат за хора! Искаме вода!

Една седмица безводие се канят да "честват" жителите на балчишкото село Дропла на 20 юли. Възрастните хора в селото не помнят за такъв дълъг период да е липсвала питейната течност в селото. От миналия четвъртък село Сенокос също е без вода. Там и в село Дропла в ниските части снощи започна да се появява водата, но днес отново намалява, песимист е..

публикувано на 19.07.24 в 12:15

Поставят пътни ограничители на опасен участък по пътя за кв. „Виница“

Днес бяха поставени пътни ограничители, тип делинеатори, на опасен участък на бул. "Осми приморски полк" по пътя за кв. „Виница“. На място, за да проследи работния процес, присъства заместник-кметът по сигурността и обществения ред Илия Коев, съобщава общинският пресцентър.  До края на деня трябва да бъдат поставени общо 480 фосфоресцентни..

публикувано на 19.07.24 в 12:12

Президентът ще връчи втория мандат в понеделник

На 22 юли, понеделник, от 11 часа на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание – тази на „Продължаваме Промяната-Демократична България“.  Припомняме, че ПП-ДБ обявиха, че са готови да върнат..

публикувано на 19.07.24 в 10:57
Снимката е илюстративна

Варненски полицаи иззеха фалшиви дрехи и обувки за над 45 хиляди лева

Дрехи за над 45 000 лева са иззели вчера служители на Икономическа полиция-Варна, при проведена специализирана операция по линия „Интелектуална собственост“. Полицаите са извършили проверка на търговски обект със собственик и управител 30-годишен варненец. В хода на инспекцията са установени и иззети 410 броя дрехи, аксесоари и спортни обувки с..

публикувано на 19.07.24 в 10:48

Срив в IT мрежата спря полети и влакове в цял свят, блокира работата на банки и медии

Технически срив засегна институции в цял свят, сред които авиокомпании, медии и банки, предаде Би Би Си. На летището в Берлин всички полети са спрени до 10:00 ч местно време. В съобщението се посочва като причина техническа неизправност. За мащабни ИТ проблеми съобщават и железниците във Великобритания.  Британската телевизия "Скай..

публикувано на 19.07.24 в 10:32

Шестима мигранти бяха задържани при опит да преминат от Турция в България

Шестима нелегални мигранти са опитали да преминат границата между Турция и България, но са били задържани от областната жандармерия в Одрин, предаде агенция "Ихляс хабер ажансъ". Мигрантите са били задържани при контролен патрул в село Хамзабейли, окръг Лалапаша. Жандармеристите са установили, че задържаните нямат документи и са били предадени на..

публикувано на 19.07.24 в 10:12