Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Варна вече има резерв от кръвна плазма

Резерв от кръвна плазма има вече във варненския Районен център по трансфузионна хематология (РЦТХ), това каза неговият директор д-р Жанина Йорданова в предаването "Новият ден" на Радио Варна. В момента дневно даряват между 6 и 8 човека, но капацитетът ни е 12-т. Срокът на съхранение на плазмата е 24 месеца и това дава възможност, колкото повече дарители вземаме да имаме повече резерв, за да сме спокойни, че ще осигурим всички нужди по време на предстоящите празници и почивни дни. Това е нашата цел, затова в момента работим в по-засилени темпове. В Центъра консумативи има, работят с два апарата, налични са и специалните фризери, в които се съхранява плазмата, подчерта още специалистът.

За дарителите на кръвна плаза изискванията не се различават от тези към кръводарителите, но има и някои има и специфични изисквания - те трябва да са на възраст между 18 и 65 г., да са здрави, да имат определени килограми, да не приемат лекарства и да не страдат от хронични заболявания. Критериите за оценка са обявени на нашия сайт и фейсбук страницата ни, каза д-р Йорданова.  Но окончателната преценка за годността на дарителя е на медицинския екип в Центъра, в изпълнение на Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, подчерта д-р Йорданова. Това каза д-р Йорданова по повод разказа на варненеца Стоян Пенев, който се свърза с редакцията на Радио Варна, за да сподели, че е получил отказ в РЦТХ-Варна да бъде дарител. Тойсподели, че е на 62 г. навършени години и влиза в изискуемата възраст до 65 г. да бъде дарител, но все пак признава, че е претърпял операция през м.юни т.г., но се чувства в прекрасна физическа форма, вкл. след Ковид-19 и затова се чувства готов да дарява кръвна плазма.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Предлагат забраната за пушене на закрито да е и за наргилета

Забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да обхване пушенето на всякакви устройства и изделия, включително наргилета, предлагат депутати с проект на промени в Закона за здравето.  Предвижда се и повишаване на глобите за обекти, в които се нарушава забраната, съобщава БНР. Законопроектът въвежда понятието "употреба на тютюневи и свързани..

публикувано на 22.04.24 в 20:01

В събота запретваме ръкави за по-чиста Варна

На 27 април, събота, по инициатива на Община Варна ще се проведе мащабна кампания за почистване на града под наслов „Мисли глобално, действай локално!“. Инициативата предвижда освежаване на междублокови пространства, обществени паркове и градинки, места за отдих, детски и спортни площадки във всички райони на територията на общината. В мащабното..

публикувано на 22.04.24 в 18:13
архив

Над 110 милиона лева ще влязат за образованието във Варна

Над 110 милиона лева ще бъдат инвестирани във варненското образование по различни програми, включително по Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви във Варна министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.  17 училища във Варна имат сключени договори за финансиране изграждането на т.нар.  STEM - центрове (специализирани..

публикувано на 22.04.24 в 17:40
Определиха номинираните за награда

Предлагат 20 личности и колективи за награда "Варна" в сферата на науката и образованието

Общо 20 личности и колективи са предложени за удостояване с награда „Варна“ в сферата на науката и образованието тази година. Номинациите бяха одобрени на днешното заседание на  ресорната комисия към Общинския съвет по предложение на Експертната комисия за присъждане на награда „Варна“. В системата на предучилищното и училищното образование имаше по..

публикувано на 22.04.24 в 15:30

Продължава пролетното косене във Варна

Дейностите по първото за годината косене на тревните площи във Варна вървях по график, съобщиха от общинския пресцентър. Т В район „Одесос“ голяма част от терените са окосени. В навечерието на Великденските празници с приоритет ще се работи около храмовете и централните градинки. По план върви и пролетната коситба в район „Приморски“, където вече..

публикувано на 22.04.24 в 14:48

Поставят паметник на Любен Каравелов в двора на едноименното училище във Варна

Поставянето на бюст паметник на Любен Каравелов в двора на едноименното училище във Варна одобриха общинските съветници от комисията по култура.  През 2022 г. СУ „Любен Каравелов“ отбеляза 60-годишнина от създаването си. По този повод педагогическият колектив и ученическият съвет инициираха поставянето на бюст-паметник на своя патрон в двора на..

публикувано на 22.04.24 в 14:20

Варненски хор ще носи името на маестра Захарина Милкова

Хорът на варненски девойки и жени при Хорова школа „Проф. Марин Чонев“ към Община Варна да носи името на маестра Захарина Милкова. Това гласува комисията по култура към местния парламент по инициатива на настоящи и бивши хористи, както и на други творчески личности от Варна. Хорът, един от трите състава в рамките на Хорова  „Проф. Марин Чонев“, е..

публикувано на 22.04.24 в 14:16