Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Във Варна вече има резерв от кръвна плазма

Резерв от кръвна плазма има вече във варненския Районен център по трансфузионна хематология (РЦТХ), това каза неговият директор д-р Жанина Йорданова в предаването "Новият ден" на Радио Варна. В момента дневно даряват между 6 и 8 човека, но капацитетът ни е 12-т. Срокът на съхранение на плазмата е 24 месеца и това дава възможност, колкото повече дарители вземаме да имаме повече резерв, за да сме спокойни, че ще осигурим всички нужди по време на предстоящите празници и почивни дни. Това е нашата цел, затова в момента работим в по-засилени темпове. В Центъра консумативи има, работят с два апарата, налични са и специалните фризери, в които се съхранява плазмата, подчерта още специалистът.

За дарителите на кръвна плаза изискванията не се различават от тези към кръводарителите, но има и някои има и специфични изисквания - те трябва да са на възраст между 18 и 65 г., да са здрави, да имат определени килограми, да не приемат лекарства и да не страдат от хронични заболявания. Критериите за оценка са обявени на нашия сайт и фейсбук страницата ни, каза д-р Йорданова.  Но окончателната преценка за годността на дарителя е на медицинския екип в Центъра, в изпълнение на Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, подчерта д-р Йорданова. Това каза д-р Йорданова по повод разказа на варненеца Стоян Пенев, който се свърза с редакцията на Радио Варна, за да сподели, че е получил отказ в РЦТХ-Варна да бъде дарител. Тойсподели, че е на 62 г. навършени години и влиза в изискуемата възраст до 65 г. да бъде дарител, но все пак признава, че е претърпял операция през м.юни т.г., но се чувства в прекрасна физическа форма, вкл. след Ковид-19 и затова се чувства готов да дарява кръвна плазма.

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест против хартиените бюлетини

Множество хора се събраха на протест против хартиените бюлетини. Протестиращите блокираха пътя и това предизвика напрежение сред шофьорите, предаде БГНЕС. "Ако гражданите искат да ни подкрепят, денят е днес", обяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, цитиран от БНР. "Днес е денят, в който демократичният вот на всеки..

публикувано на 01.12.22 в 19:17

Капитан I Николай Николов е новият началник на Хидрографската служба на ВМС

Капитан I Николай Николов е новият началник на Хидрографската служба на Военноморските сили, съобщиха от пресцентъра на ВМС.  Церемонията по встъпването му в длъжност се състоя днес в присъствието на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.  А ктът за сдаване и приемане подписаха новият началник на службата капитан I..

публикувано на 01.12.22 в 17:47

Мъж, теглил пари многократно от чужди карти, получи ефективно наказание

33-годишен мъж,  използвал чужди банкови карти, е признат за виновен и получи ефективно наказание, съобщават от пресцентъра на Окръжната прокуратура във Варна.  А.Д. е осъден с „лишаване от свобода“ за срок от две години при първоначален строг режим на изтърпяване и с глоба в размер на 5000 лева. На 5 март 2020 година мъжът е проникнал в частен..

публикувано на 01.12.22 в 17:15

КЕВР реши - цената на газа за декември скача с 19 %

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена за природния газ за декември - тя е 146 лева и 9 стотинки за мегаватчас, което е с около 19% повече, предаде БНР. Това е без цена без такси (за достъп, пренос)  и налози, (акциз и ДДС). На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена..

публикувано на 01.12.22 в 17:00

Лошото време отлага поставянето на маркировка между села в Аксаковско

Лошо е състоянието на пътя за селата Крумово - Радево - Ботево - Оборище и липсва маркировка , сигнализира в предаването "В ефир сте" по Радио Варна Стефка Георгиева от с. Ботево.  Заместник-кметът на Аксаково Гергана Иванова отговори, че маркировката е планирана и има финансиране, но дейностите са забавени заради лошите метеорологични условия...

публикувано на 01.12.22 в 16:36

Окончателно: Депутатите върнаха хартиената бюлетина

Депутатите върнаха хартиената бюлетина. С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП, общо 124 окончателно беше прието в секциите с над 300 избиратели да се гласува и на хартия. "Продължаваме промяната", Демократична България,  "Възраждане" и "Български възход" - общо 95 депутати гласуваха "против", предаде БНР. Мнозинството записа на второ четене, че "в..

публикувано на 01.12.22 в 16:17
Община Каварна

Общински съветници на Каварна сезират областния управител за незаконна според тях сесия

Общински съветници на Каварна сезират областния управител на Добрич да се произнесе относно законността на проведеното на 28 ноември заседание на Общинския съвет. Според сигнала то е в противоречие на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет- Каварна. Съветниците настояват актовете да бъдат оспорени в Административния съд Добрич..

публикувано на 01.12.22 в 15:54