Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

4 млрд. лв европари по програмата за човешки ресурси през 2021 г.

Дарителска кампания
Снимка: pixabay

Бюджетът на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ през следващата година ще бъде над 4 милиарда лева. Инвестициите ще са насочени в различни сфери за деинституционализация на социалните услуги, което ще бъде едно от най-големите пера. Това съобщи във Варна министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, която подписа споразумение за сътрудничество с Икономическия университет.

„Така, както в момента имаме ангажимент да закрием всички институции за деца до 2025 г., сега започваме процеса да закрием всички домове за възрастни, за хора с увреждания и за хора с психични проблеми до 2037 г. Една значителна част от институциите трябва да бъде пребазирана още до 2025 г. По отношение на пазара на труда повече от 500 млн. лв. ще бъдат инвестирани в обучение за дигитални умения, както за хора, които ще бъдат потребители на различни видове услуги, така и за хора, които ще работят с тези дигитални умения, за да създават стоки и услуги. Ще има сериозен компонент върху младежката безработица, върху хората, които нито учат, нито работят. Социалната икономика също ще бъде един от основните акценти. Най-основното ще бъде програмата, която е свързана с непрекъснатото обучение през целия живот".

Подробностите чуйте в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 23 юни, сряда

в периода 09:00 ч. до 17:00 ч. поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна, м-ст Свети Никола, ул. Арх. Георги Ганев, ул. Арх...

публикувано на 23.06.21 в 06:42

И в сряда не забравяйте чадърите

И днес ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и около и след обяд ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, възможни са градушки. Ще е почти тихо, слeдобед със северен вятър, по крайбрежието ще духа от южна четвърт. Преобладаващи максимални температури между 26° и 31°, по Черноморието малко по-ниски, за Варна около 27°...

публикувано на 23.06.21 в 05:51

Дълбока дупка се отвори при ремонт на квартална улица

Сигнал за дълбока дупка по натоварена вътрешна улица в кв.Левски", на ул.“Арх.Петко Момилов“, пред номер 23 А получихме в редакцията ни. Проверка на Радио Варна установи, че в ремонт е цялата отечка от тази улица, между пресечките с ул.“Евлоги Георгиев“ и ул.“Д-р Басанович“. Има участъци с чакъл, такива с нов асфалт и множество неравности (вж.снимки)...

публикувано на 22.06.21 в 19:03
Община Варна

Община Варна запазва висок кредитен рейтинг

Община Варна запазва висок кредитен рейтинг, което е доказателство, че се намира в добра финансова кондиция, съобщи днес пред журналисти кметът на Варна Иван Портних. Рейтинговият комитет на Българската агенция за кредитен рейтинг /БАКР/ потвърждава оценката за дългосрочен кредитен рейтинг /ВВВ/; перспектива: стабилна. Краткосрочен - /А-3/,..

публикувано на 22.06.21 в 18:00

Цените за потребителски стоки в България са най-ниски в ЕС

През 2020 г. равнищата на цени за потребителски стоки и услуги се различават значително в 27-те държави - членки на ЕС. Дания (141% от средното за ЕС) има най-високо равнище на цените, следвана от Ирландия и Люксембург (по 136%), Швеция (130%) и Финландия (126%). Най-ниско е равнището на цените в Румъния (55%), България (56%) и Полша (58%). С други..

публикувано на 22.06.21 в 17:36

Всеки ден над 1 милиард пушачи по света палят цигара

До края на века жертвите на цигарите ще достигнат 1 млрд. души ако не се промени отношението към тютюнопушенето и не се приложи подходът за намаляване на вредата от цигарите. Около това мнение се обединиха международни специалисти по обществено здраве, учени, медици и експерти по контрол на тютюнопушенето по време на 8-я Глобален форум за никотина..

публикувано на 22.06.21 в 17:20

Москва с температурен рекорд

Москва беше засегната от гореща вълна тази седмица, като температурите достигнаха 120-годишен рекорд поради ефектите от изменението на климата, съобщи руската метеорологична служба. В понеделник температурата в руската столица достигна 34,7 градуса по Целзий, съобщи Росхидромет, което..

публикувано на 22.06.21 в 16:35