Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нови билети за многократно пътуване в обществения транспорт във Варна

Снимка: Сияна Спиридонова, Радио Варна

Въвеждат нови билети за многократно пътуване в обществения транспорт във Варна.

За това гласуваха днес общинските съветници от ПК "Финанси и бюджет". "За" гласуваха 11, трима се въздържаха и един беше "против". Новите билети ще са за време, а не за изминато разстояние. 

Радио Варна припомня, че с досегашния билет от един лев хората могат да се возят един час. 

Времевите билети, които ще бъдат на стойност от 1,50  и1,80 лв., ще могат да се използват съответно за час и половина и два, с неограничен брой прикачвания по всички линии на общинския превозвач. Другата възможност е и целодневен билет за 4 лева. Ще има карта за десет лева, с възможност за 11 пътувания, съобщи зам. кметът Пейчо Пейчев. 

Хартиен билет, закупен от машината в автобуса или тролейбуса, не е необходимо да се валидира. Това е задължително при прекачване в друго превозно средство.

Остава и досегашното изискване, при закупуване на хартиен билет от машина за продажба на билети, намиращи се на спирките, той да се валидира в превозното средство. 

Промените в Наредбата за реда и условията за пътуване в обществения транспорт на Община Варна определя новите цени на превозните документи, като билетите ще се два вида - на хартиен носител от машините за продажба, и електронни, които ще се закупуват от сайт или мобилно приложение.

Председателят на бюджетната комисия Бранимир Балачев обясни, кое е новото в този метод за разплащане:

Решението на съветниците трябва да бъде гласувано или отхвърлено на общинската сесия, която  ще се състои тази седмица.

Какъв билет можем да закупим?

1. Билет за пътуване на хартиен носител от МПБ

60 минути - 1,00 лв.

90 минути - 1,50 лв.

120 минути - 1,80 лв.

Целодневен -4,00 лв.

2. Електронен билет за пътуване

60 минути – 1,00 лв.

90 минути – 1,50 лв.

120 минути – 1,80 лв.

Целодневен – 4,00 лв.

3. Извънреден билет за пътуване (системен бон)

60 минути – 1,00 лв.

90 минути - 1,50 лв.

120 минути - 1,80 лв.

Целодневен - 4,00 лв.

4. Билет за нередовен пътник;

60 минути ~ 30,00 лв.

5. Електронна предплатена карта за пътуване 10 лева - 11 часа времепътуване */1 пътуване бонус Картата може да се зарежда с различна сума.

На всеки 10,00 лв. се получава 1 пътуване в рамките на 1 час бонус. 6. Електронна абонаментна карта - Свободна: 1 линия 1 месец - 35,00 лв. Всички линии 1 месец - 50,00 лв. 7. Изгубена повредена от пътника електронна карта - 2,00 лв.

 8. Дефектна карта – подновява се без допълнително заплащане;

При възникване на въпроси, гражданите, ползващи градския транспорт във Варна, могат да се обръщат към ОП "ТАСРУД" на телефон 0700 20 280 или tasrud@mail.bg.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"AstraZeneca" няма да се прилага при жени под 60 г., застрашени от тромбози

„Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г., които са с повишен риск от тромбози. Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани лекарствени реакции, могат да се реваксинират със същата ваксина". Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС...

публикувано на 19.04.21 в 16:28

"Росенец" е вече официално плаж

Плажът в „Росенец“, за който имаше масов протест през миналото лято, вече официално е плаж. Теренът, който досега се водеше земеделска земя, вече е нанесен в кадастралната карта като крайбрежна плажна ивица. След като Министерството на туризма констатира през миналата година, че пясъчната ивица в „Росенец“, в непосредствена близост до т. нар. летни..

публикувано на 19.04.21 в 16:16

Христо Иванов: Основният ни фокус е да има правителство

Втората сила получи мнозинството от гласовете на гражданите, желаещи промяната. Отговорността е възложена на ИТН, ако бъде потърсена нашата подкрепа ние ще подходим отговорно и конструктивно без да поставяме условия предварително, но с ясна ориентация към нашата програма за това какво трябва да свърши едно правителство. Това заяви Христо Иванов от..

публикувано на 19.04.21 в 16:08

Времето утре - дъждовно и ветровито

Ще преобладава облачно време с валежи от дъжд, които през деня постепенно ще отслабнат. Вятърът ще е предимно слаб от север, но през деня временно ще се усили до умерен и ще се преориентира от запад, по Черноморието от югозапад. Минималните температури ще са между 5° и 8°, а максималните от 10° до 13°. За Варна минимална температура 8°, а..

публикувано на 19.04.21 в 15:30

Адресите без вода този следобед

Варна: - част от курортен комплекс Чайка от 10,30 часа до около 17 часа; - районът около ф-ка "Христо Ботев" и Барутен погреб от 12 ч. до около 17 ч.; - част от кв."Трошево" от 13 ч. до около 19 ч.; - районът между улиците: "1-ви май";"Г.Стаматов";"Нишава" и "Св.Кирил и Методи" от 9 ч. до около 17 ч. Добрич: ул...

публикувано на 19.04.21 в 15:21

280 възрастни хора от Варна ползват патронажна грижа

Българският червен кръст във Варна и общината осъществяват съвместен проект "Патронажна грижа", който обхваща близо 500 възрастни хора, за които полагат грижи 48 медицински сестри, социални работници и психолози. Досега са обхванати 280 души, но интересът към услугата е голям. Tова съобщи Милена Сиракова-директор на БЧК. Даниела Стойнова разговаря..

публикувано на 19.04.21 в 15:16
Държавният глава Румен Радев се срещна за консултации с представители на парламентарната група на ДПС. На снимката: Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Аймед Ахмедов.

ДПС с подкрепа за правителство от трите нови партии в Народното събрание

Имахме възможност вечерта на изборите, а и след това да изразим нашата оценка за провелите се избори и сега ще повторим. Ние разчитаме вота на избирателите като ясно изразено желание за промяна, промяна в няколко насоки – да спрем омразата на разделението, противопоставянето, арогантността и агресията в политиката, да възстановим политическата..

публикувано на 19.04.21 в 15:01