Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петя и Георги Банови създадоха платформа за търсещи и дарители на кръвна плазмаПлатформа „Дари живот“ https://dari-jivot.eu за търсещи и дарители на кръвна плазма за лечение на болни от Ковид-19 вече е активна в интернет пространството. Нейни създатели са Петя и Георги Банови от София. Платформата е безплатна и има за цел да свърже по възможно най-бързия начин даряващи кръвна плазма с нуждаещи се от такава.

Петя е звукорежисьор в БНР, а съпругът й Георги е уеб-дизайнер. Приемат създаването на платформата като лична кауза в днешните трудни времена, в които всеки живот е важен и трябва да направим всичко по силите ни, за да бъде спасен.

В „морето“ от публикации в социалните мрежи на търсещи и даряващи кръвна плазма, тези призиви за помощ отпадат много бързо и реално не достигат до нуждаещите се хора, сподели за Радио Варна Георги Банов. Затова семейството създава платформата, където по най-лесен и достъпен начин хората да се свързват помежду си. Обмислят всеки детайл и днес вярват, че тя може да е в помощ и на центровете за даряване на кръвна плазма и на болниците в цялата страна.

Публикуването на обяви в платформата е изключително лесно, каза Георги Банов:

„Въвеждат си потребителското име и имейл. Потвърждават по имейл съответно регистрацията. Копират си паролата, която автоматично се генерира от системата. Въвеждат си потребителското име и генерираната парола  в платформата и след това могат да публикуват своята обява дали търсят или даряват кръвна плазма.“

Всеки регистриран потребител може да сподели две обяви в рамките на един месец. Целта на това ограничение е една и съща обява да не се повтаря прекалено много и всички потребители да имат реален шанс да намерят това, което търсят.

8 обяви са публикувани в сайта до момента. За един от хората в критично състояние вече е намерена кръвна плазма и неговото състояние се подобрява.

„Платформата е кауза. С нас работят юрисконсулт и длъжностно лице по защита на личните данни. Реално сме екип от четирима души, които работим безвъзмездно с идеята да помогнем. Всички вярваме, че когато можеш да помогнеш и искаш – трябва да помогнеш. Ако не можеш, просто не трябва да пречиш.“, убедена е Петя Банова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Предаваме капачки в помощ на недоносените бебета тази събота

Мащабно събитие за събиране на пластмасови капачки в помощ на недоносените бебета организират тази събота във Варна. Кампанията под наслов "Аз Вярвам и Помагам", която стартира от град Варна през 2015г.,  тази седмица ще се състои на 17 април 2021 (Събота) от 9 ч до 15 ч на площада пред Катедрален храм "Св. Успение Богородично". Всеки желаещ ще има..

обновено на 16.04.21 в 17:11

Депутатите гласуваха Бойко Борисов да се яви на 21 април в парламента

Депутатите задължиха премиера Бойко Борисов да се яви на 21.04 в парламента, за да представи Националния план за развитие и устойчивост на България. Решението беше взето със 135 гласа "за". Единствените против бяха от ГЕРБ, които поискаха прегласуване. Последваха възгласи и викове в залата. 145 от депутатите подкрепиха искането на второто..

публикувано на 16.04.21 в 16:42

Средният осигурителен доход за февруари е 1149,49 лева

Размерът на средния осигурителен доход за страната за месец февруари 2021 г. е 1149,49 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.03.2020 г. до 28.02.2021 г. е 1088,23 лв., съобщиха от НОИ. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии..

публикувано на 16.04.21 в 16:16

Президентът започва консултации за съставяне на нов кабинет в понеделник

В съответствие с Конституцията - чл. 99, ал. 1, президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание , преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях. Предвидените в Конституцията консултации с парламентарните групи ще..

публикувано на 16.04.21 в 15:27

Курсанти от Морското училище ще направят пролетно почистват около храмовете във Варна

Пролетно почистване ще се проведе утре (17.04., събота) около храмовете „Св. Николай Чудотворец“, „Свети Архангел Михаил“, „Света Петка“ и „Светни Атанасий“ . Организатори на акцията преди Великденските празници са Висшето Военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, съвместно с Варненската и Великопреславска митрополия. Ще бъдат осигурени чували и ръкавици..

публикувано на 16.04.21 в 14:57

Парламентът създаде комисия за проверка на предишното управление

Депутатите създадоха специална комисия, която да провери предишното управление. 214 депутати подкрепиха предложението. Думата "ревизия" в името на комисията бе гласувано да бъде заменена с "проверка".  Мая Манолова е председател на временната комисия за проверка на злоупотреби. Първоначалното предложение на "Изправи се! Мутри вън!" беше комисията да..

публикувано на 16.04.21 в 14:47

За covid-19 пандемията вярваме най-много на лекари и експерти, по-малко на властите

#COVID19 пандемията засили здравната несигурност, в която живеем повече от година, тласна повече хора към бедност и задълбочи социалните неравенства. Различни новини, информации, слухове... Всички те "биещи се" често едни с други. Понякога дори пълни с грешки и сериозна дезинформация. Един от начините да се преборим с това, но също така и да..

обновено на 16.04.21 в 13:56