Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят се 50 доброволци във Варна

3
Отрядът доброволци към Община Варна
Снимка: личен архив



26 доброволци работят в момента към Доброволческото формирование към община Варна. По норматив за град като Варна трябва да са до 76 души. Това каза за Радио Варна, ръководителят на отряда Руси Русев Той призовава всички хора, които имат желание да помагат, да се включат към отряда доброволци. Ще бъдат обучени в рамките на 1 година, за да участват пълноценно при нужда.

От този месец членовете на отряда помагат на медиците от "Бърза помощ" при пренасянето и транспортирането на трудноподвижни болни. Първият сигнал, на който се отзовават, е за транспортирането на жена от дома й до центъра по хемодиализа във Варна. Доброволците помагат когато в конкретен случай не може да се отзове втори медицински екип или такъв на службите на пожарна безопасност. Екипирани са с гащеризони, маски, шлемове и ръкавици и спазват всички мерки за безопасност при оказване на помощ.

По време на първата изолация много хора не можеха да излязат от дома си, за да си набавят необходими продукти и тогава тази работа поеха доброволците от отряда, разказа Руси Русев. Реагирали са на 7-8 повиквания на ден. Той посвещава голяма част от времето си на доброволен труд още от 2013 година. Днес е на 35 години и убеждението да помага на хората е още по-силно. Руси Русев е сред първите, които тръгват по магазини и аптеки да купуват продукти на възрастни хора в началото на ковид-пандемията.

Не се страхува, че може да се зарази с коронавирус, защото го е преболедувал скоро. Смята, че е нормално хората да се притесняват да не се заразят. Сред доброволците от отряда, обаче,  няма голям страх от зараза. Всеки, който е станал доброволец е една идея по-безстрашен, споделя Русев.

След всяка доброволческа акция се усеща голямо удовлетворение сред отряда, раказва още той. Хората им благодарят, отправят им най-добри пожелания - да са здрави и да не спират да помагат. Това е нашата награда, казва още доброволецът.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Адреси без ток

Без ток днес във Варна ще са следните адреси:  • 09:00 ч. до 17:00 ч. – карето, заключено между ул. Тодор Влайков, ул. Филип Тотю, ул. Константин Доганов, ул. Григорий Цамблак, електрозахранени от ТП 303; •08:30 ч. до 17:00 ч. – част от м-ст Боровец Север и Боровец Юг; Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:30 ч. до 17:00 ч. в..

публикувано на 11.07.24 в 06:38

Горещо и ветровито в четвъртък

Днес ще има променлива облачност, постепенно намаляваща до слънчево. Ще духа умерен север-североизточен вятър, следобед ще се обърне от изток-североизток и във вътрешността ще отслабне. Максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието от 29° до 34°, за Варна около 34°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°...

публикувано на 11.07.24 в 05:53

Силна буря повали десетки дървета в Провадия

Силна буря се разрази за кратко в Провадия. Вятърът е повалил много дървета из града и населените места.  Наложило се временно затваряне на пътни участъци.  Щети са нанесени на десетки автомобили. Няма пострадали хора.  На място работят екипи на пожарната от Варна и Общината, както и много доброволци, каза  Янко Янков, директор на дирекция "Местни..

публикувано на 10.07.24 в 17:58

На няколко места във Варна утре ще мерят кръвно и ще раздават вода в жегите

Във Варна разкриват мобилни медицински пунктове във връзка с обявения жълт код и очакваните високи температури. На три локации в града ще бъдат поставени шатри, в които ще се предлагат безплатно измерване на кръвното налягане и минерална вода. Пунктовете ще бъдат разположени до градинката на Варненската търговска гимназия, на площад „Независимост“,..

публикувано на 10.07.24 в 17:07

Спират продажбата на предплатени карти за градския транспорт заради неработещите валидатори

Преустановена е продажбата на предплатените карти за пътуване в градския транспорт във Варна заради неработещите валидатори, съобщават от общинския пресцентър. Пътниците, които вече са закупили предплатени карти, могат да продължат да ги ползват до изчерпване на ресурса в тях в превозни средства с работещи валидатори.  Ако предплатената карта не се..

публикувано на 10.07.24 в 17:02

Три деца пострадаха за ден на детска площадка във Варна

Три деца пострадаха за ден на детска площадка във Варна, намираща се в района на ул. "Патриарх Евтимий" 25,  разказват очевидци. Те са получили охлузвания на крачетата при пропадане в дупка, образувала се на платформата от шперплат на пързалката.  Площадката винаги е много оживена, събират се по 30 деца, разказаха Вирджиния Цветкова и Детелина..

публикувано на 10.07.24 в 15:18
Проект ОУ

Местят учениците на ОУ "Васил Друмев" в две училища заради разширението

В ход са дейностите по разширението на Основното училище „Васил Друмев“ във Варна. Кварталното училище в централната част на града  ще се сдобие с нова пристройка и физкултурен салон, които по проект трябва да бъдат изградени за 1 година от началото на строителните дейности. В момента тече обществената поръчка по избор на фирма строител и оферти..

публикувано на 10.07.24 в 14:55