Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Търсят се 50 доброволци във Варна

3
Отрядът доброволци към Община Варна
Снимка: личен архив26 доброволци работят в момента към Доброволческото формирование към община Варна. По норматив за град като Варна трябва да са до 76 души. Това каза за Радио Варна, ръководителят на отряда Руси Русев Той призовава всички хора, които имат желание да помагат, да се включат към отряда доброволци. Ще бъдат обучени в рамките на 1 година, за да участват пълноценно при нужда.

От този месец членовете на отряда помагат на медиците от "Бърза помощ" при пренасянето и транспортирането на трудноподвижни болни. Първият сигнал, на който се отзовават, е за транспортирането на жена от дома й до центъра по хемодиализа във Варна. Доброволците помагат когато в конкретен случай не може да се отзове втори медицински екип или такъв на службите на пожарна безопасност. Екипирани са с гащеризони, маски, шлемове и ръкавици и спазват всички мерки за безопасност при оказване на помощ.

По време на първата изолация много хора не можеха да излязат от дома си, за да си набавят необходими продукти и тогава тази работа поеха доброволците от отряда, разказа Руси Русев. Реагирали са на 7-8 повиквания на ден. Той посвещава голяма част от времето си на доброволен труд още от 2013 година. Днес е на 35 години и убеждението да помага на хората е още по-силно. Руси Русев е сред първите, които тръгват по магазини и аптеки да купуват продукти на възрастни хора в началото на ковид-пандемията.

Не се страхува, че може да се зарази с коронавирус, защото го е преболедувал скоро. Смята, че е нормално хората да се притесняват да не се заразят. Сред доброволците от отряда, обаче,  няма голям страх от зараза. Всеки, който е станал доброволец е една идея по-безстрашен, споделя Русев.

След всяка доброволческа акция се усеща голямо удовлетворение сред отряда, раказва още той. Хората им благодарят, отправят им най-добри пожелания - да са здрави и да не спират да помагат. Това е нашата награда, казва още доброволецът.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

С последно поколение скенер диагностицират пациентите в УМБАЛ "Св. Марина"

С последно поколение скенер ще диагностицират пациентите в УМБАЛ "Св. Марина". Здравният министър даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф.  С новата апаратура ще се разширят възможностите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните заболявания, както и за изследване функцията на белия дроб. УМБАЛ „Св. Марина“ изнесе на..

публикувано на 26.02.21 в 13:27
Костадин Ангелов

Костадин Ангелов във Варна: С добър темп на ваксиниране ще имаме пълен контрол над вируса до изборите

Ако запазим темпа на ваксинация от последната седмица, до месец и половина ще имаме пълен контрол над епидемият от COVID-19. Това каза здравният министър Костадин Ангелов във Варна, където днес даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф в УМБА "Света Марина". Той коментира, че отварянето на зелените коридори зависи от новите доставки..

публикувано на 26.02.21 в 11:39

Приеха проектобюджета за туристическата реклама на Варна

Мащабна програма е подготвила Община Варна за отбелязване на 100-годишнината от обявяването на града за морски курорт. Цялата 2021 година ще мине под знака на вековния юбилей, беше изтъкнато на днешното заседание на ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“. Съветниците одобриха разчета на разходите по бюджета, финансирани от събрания туристически..

публикувано на 26.02.21 в 11:38

Вече се правят резервации за заведенията във Варна за март

Вече се правят резервации за заведения във Варна за предстоящите празници 3 и 8 март. Българите проявяват активност относно отварянето на заведенията от понеделник,  защото на всички ни липсва социалния живот. Това заяви във Варна Павлин Косев-председател на местната организация на БХРА. „Определено на всички нас ни липсва социалния..

обновено на 26.02.21 в 10:50

Във Варна наградиха социални работници

Областният управител Стоян Пасев и зам.-областният Илиян Карагьозов връчиха грамоти на служители в сферата на социалното подпомагане за всеотдайната им работа за провеждане на държавната политика в тази сфера.

публикувано на 26.02.21 в 10:24
Проф. Костадин Ангелов

Здравният министър Костадин Ангелов на посещение във Варна

Днес в УМБАЛ "Света Марина“ - Варна, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф в лечебното заведение. С новата апаратура ще се разширят възможностите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните заболявания, както и за изследване функцията на белия дроб.

публикувано на 26.02.21 в 09:46

Ясно е новото жури за присъждане на награди "Варна" в областта на културата за 2021г.

Журито беше определено с пълно единодушие от комисията по култура и духовно развитие.  По правилник начело на 7-членното жури е председателят на ресорната комисия към Общинския съвет Мария Тодорова, а по традиция в състава му влизат част от миналогодишните носители на наградата.  Сред тях е Петър Тодоров , който през 2020 г. получи голямата награда..

публикувано на 26.02.21 в 08:55