Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници гласуваха:

Няма да закриват детската кухня във Варна

Снимка: Десислава Андреева

Общинското предприятие "Комплекс за детско хранене" не беше закрито след решение на общинските съветници на днешната десета сесия.
Съветниците отхвърлиха предложението на кмета на Варна Иван Портних. Сред аргументите на администрацията бяха, че предприятието трябва да се оптимизира с цел по-добра икономия и ефективност. Освен това, според администрацията, предприятието изисква увеличаване на щата, допълнителен финансов ресурс, закупуване на автомобили и обзавеждане. 
За това предложението беше "Комплекс за детско хранене" да бъде обединено с "Ученическо и столово хранене" АД.
Всички дейности, инвентар, дълготрайни активи, майките кухни, разливочните и блоковете в детските ясли, ще бъдат прехвърлени в "Ученическо и столово хранене", се казваше в становището на общината. Всички работещи от закритото предприятие, трябваше да бъдат назначени в новото обединено акционерно дружество. Опозицията съзря частни интереси в закриването на общинското предприятие, а след гласуването Стела Николова от "Демократична България" и Костадин Костадинов от "Възраждане" благодариха на колегите си, които, "са се противопоставили срещу личния, за сметка на обществения интерес".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Варна е в стабилно финансово състояние

Кредитният рейтинг на община Варна към ноември миналата година е стабилен. Това посочи директорът на дирекция "Финанси и бюджет" Кирил Симеонов преди обсъждането на отчета за общинския бюджет за 2023 година: "Няма просрочени плащания, спазваме всички фискални лимити. Това, което мога да спомена е, че за 2023-а остатъчния дълг на общината се е покачил с..

публикувано на 10.09.24 в 17:06

Направиха "кардиограма" на 140 дървета в градинката зад театъра

Близо 140 дървета в градската градина зад ДТ „Стоян Бъчваров“ са обстойно обследвани за скрити кухини и заболявания с т.нар. уред резистограф, съобщават от общинския пресцентър. Уредът открива скрити кухини и загнивания във вътрешността на ствола. Пробите с апаратурата се правят обичайно в случаи, когато дървото има привидно здрав вид и клоните му са..

публикувано на 10.09.24 в 16:50
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: Доган се намира или в Русия, или в имение в Родопите

Ахмед Доган се намира или в Русия, или в имение в Родопите. Това каза за Радио Варна бившият зам.-председател на ДПС и лидер на НДПС Гюнер Тахир. Според него, войната в движението не е за политически идеи, а за пари и влияние. „Почетният лидер на движението е виновен за конфликта, защото направи Пеевски съпредседател и допусна този дуализъм в..

публикувано на 10.09.24 в 15:54

Въздушната линейка отива на сервиз, ще я заместват военни хеликоптери

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева проведе разговор с министъра на отбраната Атанас Запрянов , за да се увери в готовността за използването на военен въздушен транспорт в случай на необходимост от оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. Поводът е предстоящите задължителни мероприятия за техническо обслужване на медицинския..

публикувано на 10.09.24 в 15:52
Добрич

Как жителите на област Добрич гледат на случващото се в политическия живот на страната?

Една от най-отдалечените от централната власт области в страната – Добрич, продължава своето изоставане по редица показатели . Средната работна заплата по данни на Националния статистически институт я нарежда на 13-то място отдолу нагоре, въпреки че областният център е  деветият по големина в България. Област Добрич се подрежда и на незавидната втора..

публикувано на 10.09.24 в 15:10

Протестът на жителите в местност Пчелина без резултат, готови са да блокират улици

Лошото състояние на пътната инфраструктура продължава да е огромен проблем за живеещите в местността Пчелина, които се оплакват от труден достъп до домовете си. П ротестиращи в Пчелина: Не издържаме вече! Фирмата-изпълнител: До 6 септември улиците ще бъдат възстановен Месец след протеста им, обещанията от страна на пътната фирма, че улиците ще бъдат..

публикувано на 10.09.24 в 15:00

3362 пожара във Варна и региона от началото на годината

От началото на годината досега на територията на Варна и областта са станали 3362 пожара, има петима загинали, 18 са пострадалите. 1 000 декара пасища и сухи треви и 1500 декара гори са изгорели по време на пожарите до селата Припек и Слънчево. Това съобщи старши комисар Тихомир Тотев, директор на Областната дирекция противопожарна безопасност и..

публикувано на 10.09.24 в 12:30