Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Езическата история на днешните коледни празници

Каква е истинската история и произход на Коледа? Днес празникът се фокусира върху честването на раждането на Исус Христос на 25 декември, но истината е, че много преди християнството да разкаже тази история и създаде празник, има и други езически традиции, които по някакъв начин по-късно се свързват и са в основата на нашата Коледа, пише историческия портал Sobrehistoria.com

Сатурналиите били последният празник в римския календар и се празнували между 17 и 25 декември, шестнадесет дни преди януарските календи, когато към началото на зимата или през зимното слънцестоене слънцето достига своята най-ниска точка в небето и дните отново започват да се удължават, като по този начин се осигурява нов земеделски сезон. Според поета Катул, „това са най-красивите дни в годината. Посветени са на Сатурн, бог на митичния „златен век“. Наречен е така, защото в този рядък период хората са живели в мир, без да е необходимо да работят, и е бил свързан с природните цикли с промяна на сезоните или по-общо с течение на времето, всъщност божеството, съответстващо на Сатурн в гръцката митология, е Кронос, баща на Зевс и Титан на времето.

Религиозните обреди, характеризиращи празника се провеждали във Форума, последвани от един вид карнавал, белязан от най-пълната свобода на поведение, прегрешение и разврат. Ритуалът, посветен на Сатурн в Сатурналиите, започва с тържествено жертвоприношение в храма, посветено на божеството, запалване на свещи около свещената сграда и с назначаването на принц Сатурналий, известен още като „цар на шегата“, лицето, отговарящо за Празникът.

За да помнят и в знак на почит към равенството на „златните дни“ се давала свобода на робите, на които в тези дни беше позволено да празнуват със своите господари и дори да бъдат обслужвани от тях. Хората се разхождаха маскирани, докато това, което днес бихме нарекли улични артисти, импровизирали своите представления навсякъде. Разменяли се и малки подаръци и фигурки от теракота, восък или дори хляб, наречен „сигилярия“, който подсказва, че хората са подвластни на съдбата и играта на боговете.

Връщайки се в наши дни, ако преразгледаме съвременния коледен празник, е лесно да забележим как религиозните и фолклорни модели на Сатурналиите са запазени с неизбежната разлика и се припокриват, дори през хиляди години.

Размяната на подаръци, свещеният аспект на божественото тържество, спирането на работните дейности характеризират, както днес, Сатурналии и Коледа и показват как влиянията между културите са най-разнообразни и многообразни.

Римският фестивал на Сатурналиите завърши на 25 декември, деня на „natalis solis invicti“ или „раждането на непобедимото слънце“. През 274 г. . е постановен от император Аврелиан като празник на зимното слънцестоене, а от 529 г., след като християнството става официална държавна религия на Римската империя, император Юстиниан превръща Коледа в граждански празник, дата за празнуване на раждането на Сина на Светлината. Изглежда обаче, че Христос не се е родил в края на декември, а в неуточнен есенен период. Поради състоянието на анархия, в която са действали, ранните християни са преместили Коледа във времето на Сатурналиите, за да привлекат възможно най-малко внимание към себе си, докато празнуват празниците си.

Сатурналиите, разбира се, отбелязвали, че Сатурн е богът на сеитбата (от латинското satus, след което името saturnus), защото слънчевата топлина е необходима, за да позволи сеитбата и началото на растежа на културите.

Едиктът на Константин от 313 г.., който установява толерантността сред религиите, присъстващи на територията на Римската империя, и Солунският едикт от 380 г., който обявява християнството за официална религия на империята, слага край на езическото тържество. Но има много паралели между римските и съвременните традиции. Това е съвсем очевидно по отношение на светлините и запалването на свещи около храма, посветен на божественост. В страни с католическа традиция свещите и светлините несъмнено са важен аспект на коледното тържество, както от религиозна, така и от светска гледна точка.

Заедно със Сатурналиите като един от езическите произходи на христианската Коледа, традицията на Юл, с келтски и викингски произход, е друго от езическите тържества, тясно свързани с нашите коледни празници.

Това е честването на зимното слънцестоене на народите от германски произход в Северна Европа, традиция, която и днес се празнува в Скандинавия и следователно е известна по някакъв начин като „Викингска коледа“. В юлската традиция се празнува краят на цикъла, пристигането на ново слънцестоене и по-специално поклонението и почитането на скандинавските богове – закрилници на плодородието ,Фрейр и Тор.

Сред юлските ритуали, извършвани от викингите, е било и жертвоприношение в чест на боговете, в допълнение към запазването на месото, за да може да се снабдява хората през студените месеци. Банкетите, пълни с храна и напитки, и централното ястие, juilskinka (коледната шунка), също са част от това тържество и ако се замислим, това е нещо доста подобно на това как се празнува Коледа в момента.

Празнува се и изгарянето на дънера Юл или „Юл рог“, дънер, който се пази през годината и изгаря по време на Юле, за да прогони злите духове. Освен това се вярвало, че ако пепелта се разнесе на полето, ще има добра реколта през новата година.

Жертвата на Юлската коза е друга от езическите традиции, която е свързана с Коледата, която познаваме. Този ритуал е посветен на бог Тор, който защитава човечеството на гърба на колесница, теглена от магическите овни Tanngnjóstr и Tanngrisnir, нещо,в което го превръща в Joulupukki - персонаж, подобен на Дядо Коледа.

И още!

Как елхата се превръща в коледна традиция?

В исторически план коледното дърво не винаги е било такова, каквото го познаваме днес, нито е имало същото значение. Независимо от малките разлики, които могат да съществуват между различните държави днес, произходът на коледното дърво е общ за всички тях, обяснява „CurioSfera“.

Традиционното коледно дърво се прави от ела. Тясно свързан с езическите обичаи в Северна Европа (особено в Германия), преди векове елата е дължала своя престиж на хипотетичната си способност да привлича мълнии.

В древни времена се е смятало, че мълнията е от божествен произход: помните ли фигурата на бога от гръцката митология Зевс, който носи мълния в ръка.

Следователно, всичко, което привлича мълниите трябва да е свещено. Германската предхристиянска традиция на Лихтенбаум е свързана с ритуалите на мълния.

Друго допълнително обстоятелство, превърнало елата във вълшебно дърво е германскита традиция и легенди, които разказват, че това дърво е местообитание на елфи, които живеят в ствола му.

Елфите като горски духове, каквито са били, биха могли да се намесят в живота на хората. Поради тази причина дърварите бяха изключително внимателни, когато доставяли дърва за огрев, за да не счупят клоните им или да им навредят. Досаждането на елф се заплащало с живот. Легенда, която не само спасява това дърво, но и му придавва определено измерение.

Известно е, че използването му като коледно дърво е продължение на това, което дъбът първоначално е имал сред германците - дърво, което също е било свещено за тях и около което са се измършвали обреди.

Необикновено съвпадение обединява съдбите и значенията на двете дървета. Когато свети Бонифаций, проповядващ християнството на тези народи, отсича дъб през VIII век и когато той пада, мачка много храсти, но оцелява малка ела е светецът казва: „Ето дървото Господне; наречете го отсега нататък Дървото на детето Исус “(Ecce arbor Domini; vocate illum abies Yhesu).

Обичаят на елата става много популярен и вече през европейското средновековие е честа практика да се характеризира Коледа с него. През ХVI век обичая е толкова широко разпространен, че един елзаски указ от 1560 г. разпорежда никой да няма повече от едно дърво и височината му да не надвишава осем фута.

В ранните дни на коледното дърво по клоните му се окачвали хартиени рози, бонбони, златни листа, ябълки и захарни бонбони.

Изглежда, че Мартин Лутер, идеолог на протестантската реформация в Германия, е добавил свещи, обичай от древен суеверен произход: запалените светлини представляват душите на мъртвите предци.

В текст, запазен и до днес от ХVII век, написан от германски духовник на име Данхауер, може да се прочете: „В днешно време в къщите на християнските семейства са подредени дървета, където блестят предмети и малки играчки, които привличат и харесват децата, които съзнателно се втурват към тях на Коледа ”.

Той не знае откъде е дошъл този обичай, но е възможно това да се дължи на намерението да насочи малките към дървото на нашия Господ.

Скоро практиката се радва на обща благосклонност и към ХVIII век дървото на Христос, Кристбаумът на германците, се е утвърдило в повечето страни от Европа.

Това поклонническо дърво, както го наричат в сервантесова Испания се радва на добра репутация. Но въпреки християнската му употреба, магическото му измерение никога не е било забравено: местообитание на омагьосани духове, които често се забавляват като причиняват различни шеги на хората. Вечер, далеч от населено място, една ела може да бъде източник на неприятни изненади.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В детска градина във Варна отглеждат билки и зеленчуци

В детска градина "Слънчева дъга" във Варна си направиха зеленчукова градина. Първоначално засяват само 8 билки, но вече в двора на заведението се отглеждат зеленчуци, някои от тях дори в оранжерия. Това разказа Янка Иванова, директор на детската градината. Децата с голяма отговорност и радост се включват в грижите за растенията още от поставянето на..

публикувано на 16.04.24 в 16:59

Жълт код за силен вятър във Варна в сряда, в Добрич се очакват гръмотевични бури

Жълт код е обявен за утре в областите Варна, Бургас и Добрич, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.  Във Варненско и Бургаско се очаква умерен до силен вятър с пориви до 24 метра в секунда.  Синоптиците предупреждават, че в област Добрич вечерта се очакват гръмотевични бури, като ще има и условия за градушки.

публикувано на 16.04.24 в 14:24

Създават ли изпитите по НВО в 10. клас напрежение и кой има полза от тях?

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване /НВО/ за учениците в 10. клас. Датите са 10 юни по български език и литература /БЕЛ/ и 12 юни по математика. Това, което следва от тях е, че ученикът получава документ за завършен първи етап на средно образование, но той не се равнява на документ за завършено средно образование и с него не може..

публикувано на 16.04.24 в 09:01

Ден на Българската конституция

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България. На тази дата през 1879 г. е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на..

публикувано на 16.04.24 в 08:05

Лесна работа: Празник на училището

Моето училище празнува половинвековен юбилей. Днес е тържественият концерт. А празникът? Той е нещо лично и много специално. Половин век, през който се случиха толкова много неща - цветни, интересни, невероятни, увлекателни, забавни и не толкова. С много съученици изгубихме връзка през годините и това е нещо естествено, наречено живот. Но,..

публикувано на 15.04.24 в 17:05
Посетител разглежда копие на Мона Лиза на Леонардо да Винчи на изложба в Лувъра, Париж.

15 април - Световен ден на културата и изкуството

На 15 април честваме Световния ден на културата и изкуството. Началото е поставено с т. нар. Пакт Рьорих или Вашингтонски пакт – на 15 април 1935 г., съобщава БТА. По инициатива на живеещия в емиграция след революцията в Русия художник Николай Рьорих (1874-1947) в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт е подписан първият Международен договор..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Диетата с периодично гладуване води до позитивни промени в мозъка

Учените, които се опитват да се справят с продължаващата криза със затлъстяването, са направили важно откритие: Периодичното ограничаване на калориите води до значителни промени както в червата, така и в мозъка, което може да открие нови възможности за поддържане на здравословно тегло, съобщи Science alert. Изследователи от Китай са изследвали 25..

публикувано на 14.04.24 в 10:12