Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф.Петрова от БАН: Ваксината на "Пфайзер" срещу Covid-19 е абсолютно безвредна в сравнение с досегашните

Снимка: БТА

Първите ваксини срещу Covid-19 се очаква да пристигнат в България тази седмица, а първото ваксиниране да започне на 27 декември. Това съобщи главният здравен инспектор Ангел Кунчев. От Белгия ще бъдат доставени 10 000 ваксини на "Пфайзер" и "Бионтек", които ще са достатъчни за 5 000 души, тъй като ваксината се поставя два пъти през около месец. Към февруари вероятно ще дойдат и първите ваксини на Модерна, прогнозира Кунчев. Приоритетните групи, които първи ще бъдат ваксинирани са лекарите, учителите и хората над 65-годишна възраст.

В обществото, обаче, има колебания спрямо ваксините. Основателни ли са те и доколко? Какво е мнението на българските учени за ваксината срещу Covid-19 и кое е по-рисково – да преболедуваме инфекцията или да се ваксинираме против нея? Отговори дава проф.Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.



Съставът на ваксината

Ваксината на "Пфайзер" е абсолютно безвредна, особено в сравнение с досега разработваните класически ваксини. За разлика от обикновените вирусни ваксини, които съдържат цели вирусни частици, тази ваксина съдържа само информация за един къс безвреден вирусен протеин. Той служи за обучение на имунната система на хората и в бъдеще, когато те се срещнат отново с вируса, имунната им система знае как да реагира, разпознава го и го обезврежда.

Целта на ваксината е изобщо да не се заразяват повече хората с коронавирус, и то не само с този вариант, който циркулира в съответната държава, но и с други щамове, а също и с мутиращи вируси.

Опасна ли е ваксината за хората с хронични заболявания

За сега не са намерени такива случаи, но при всички положения човек трябва да се консултира с личния си лекар. Той най-добре знае здравния статус на пациентите си и може да прецени дали е рисковано или не - поставянето на ваксина.

По правило ваксините се поставят на здрави хора и ако има някакво временно неразположение е по-добре да се отложи.

Направени са проучвания по време на клиничното изпитване на ваксината на Пфайзер- Бионтек, като е обхваната една много голяма група от 43 538 души. 40% от тази група са хора над 65-годишна възраст. Те обикновено имат и хронични заболявания. Така, че може да се каже, че клиничното изпитване на фаза 3 е отговорило на въпроса и ваксината е до голяма степен безопасна за хората с хронични заболявания.

Колебанията в обществото – основателни ли са страховете на хората

Страхът на хората, че ваксината може да ги разболее или да предизвика някакво заболяване, не би трябвало да има някакво основание. Всяка новост в науката се приема с недоверие от обществата в началото. Така са приети антибиотиците, а също и първите ваксини.  Ваксинирането като превенция на смъртоносни заболявания е познато от повече от 100 години и е изкоренило болести като едрата шарка, полиомиелид, морбили, до известна степен туберкулозата в развитите страни,

а рискът от прекарване на заболяването е много по-голям, от риска от ваксината.

Българската ваксина

Българска ваксина срещу Covid-19 се създава съвместно с френския Институт „Луи Пастьор“. Тя все още е научна разработка. Българските учени са направили скрининг за най-подходящите белтъци, които да бъдат включени като антигени. Може да се каже, че ваксината е готова в епруветка. Белтъчните частици са „сглобени“ в липидните наночастици и след Нова година веднага ще започнат опити върху мишки. След това ще започне фаза 1 на клинични изпитания.

Разликата между българската ваксина и тази на "Пфайзер"

Принципът на българската ваксина е съвсем различен. Ваксината на "Пфайзер" се базира на информационна РНК, която произвежда в самата клетка вирусни белтъци.

При българската ваксина този елемент е заобиколен и в човешкия организъм ще попадат направо вирусни антигени, които могат да бъдат разпознати и да обучат имунната система директно. Това е цял „коктейл“ от антигени подбрани така, че да съдържат консервативни райони и да могат да обучават имунната система за реакция и срещу следващи коронавируси.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството решава в петък дали да бъде обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да бъде обявена..

публикувано на 25.04.24 в 19:16

Увеличават с около 20 % заплатите в туристическия сектор

Заплатите в туристическия сектор тази година ще бъдат вдигнати с около 20% на всички нива. Това обяви служебният министър на туризма Евтим Милошев от Слънчев бряг, предаде БГНЕС.  Милошев е на работно посещение в курорта, където се срещна с представители на туристическия бранш, за да обсъдят проблемите преди старта на летния сезон. „Това е добър знак..

публикувано на 25.04.24 в 19:11

Разрешение за ремонт получи пространството за култура "ReBonkers" във Варна

"ReBonkers" в бившите барутни погреби се класира за втори етап на финансиране по Световната програма на САЩ за възстановяване на сгр ади с културно значение, съобщиха от общинския пресцентър. Кметът Благомир Коцев е дал  съгласието си за извършване на текущ ремонт за консервацията на пространството за култура.  За Варна е от изключителна..

публикувано на 25.04.24 в 19:00
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли: Направленията за мамография ще важат по два месеца

Издадените от 1 юли медицински направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес, съобщава БНР.  Удължаването на валидността на направленията беше договорено по време на преговорите между Касата и Българския лекарски съюз за новия Национален..

публикувано на 25.04.24 в 18:47

Апелативният съд и Морското училище във Варна подписаха меморандум за сътрудничество

Варненският апелативен съд и Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" задълбочават сътрудничеството си и ще осъществяват повече съвместни дейности от взаимен интерес. Ръководителите на двете институции д-р Ванухи Аракелян и фл.адм. проф. Боян Медникаров  подписаха меморандум.  Партньорството е обусловено от развитието на цифровите услуги,..

публикувано на 25.04.24 в 18:39

До средата на май рибарите трябва да обявят колко лодкостоянки са необходими на Варна

До 15 май сдруженията на рибарите трябва да представят информация за броя на лодкостоянките, които са необходими за Варна. Те трябва да изготвят и да внесат в администрацията на Областната управа и предложения за местата, подходящи за лодкостоянки. Община Варна от своя страна трябва да изготви и предостави на областната управа писмена информация на..

публикувано на 25.04.24 в 17:54

Национално състезание по професии се провежда край Варна

186 са участниците от 48 професионални гимназии по туризъм  и учебни заведения по ресторантьорство и хотелиерство от цялата страна, които се включват в Националното състезание по професии, което се провежда в курорта "Златни пясъци" край Варна. Състезанието е по шест професии - барман, сладкар, готвач, хотелиер, аниматор и сервитьор...

публикувано на 25.04.24 в 17:10