Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Шопов: Обичайте се, целувайте се и благодарете, че сте заедно!

Георги Шопов
Снимка: Д.Дончева

С оптимизъм, че идват по-добри дни, изпраща 2020 година музикантът Георги Шопов. Варненецът, който стана Гласът на България тази година, вярва че най-лошото е зад гърба ни. Винаги на Коледа той е с най-близките си хора у дома в спокойствието и радостта на семейния уют. Продължава да твори и да пише нови песни, а последната му  нова песен излезе в началото на декември. За музиката, вярата в доброто и Коледа – Георги Шопов сподели...



Коледа винаги съществува, така че трябва да сме усмихнати, да се обичаме, да се целуваме и да се прегръщаме и това е най-хубавото. Маските ще минат, така или иначе, но Коледа остава. На Коледа вкъщи сме най-близките хора, така че маските остават за навън.

Каква беше за теб 2020 година?

2020 година, на мен специално, ми донесе голям успех със спечелването на „Гласът на България“. Като цяло годината е крива и неудобна за всички. Но най-хубавото е, че това ще мине и ще дойде 2021 година, която ще е по-добра, а след 2023 година съм убеден, че ще стават чудеса в България. Вътрешно го усещам.

Този вирус как се отрази на твоя мироглед, на творчеството ти и въобще на живота ти?

Имам крайна позиция и затова няма да говоря, за да не настройвам никого. Мисля, че това е постановка за икономиката, да живеем в страх. Да, има вируси. Кофти е, че починаха много светли хора. Затова от нас зависи да си помагаме с каквото можем и да правим заедно положителните неща. Както казвам в песента ми „България“ – „Само заедно можем да направим нещо хубаво!“.

Сега като няма концерти липсват ли ти тези срещи с публиката – ти да пееш и тя да пее с теб?

Как да не ми липсва това нещо – аз за това съм роден! Компенсирам като записвам песни. Обещах да направя песни и ги правя. В момента работя с моята жена, правим дует.

Каква е твоята Коледа?

Моята Коледа това са семейството и щастливото ми слънчево дете, с което играем постоянно.

Готвиш ли нещо специално за празниците?

Готвим вкусни неща. Имам специалитет - в едно фолио слагам месо, лук, подправки и разни други неща, каквото си измисля. Завивам го като един голям кебап, отварям печката, която е на дърва и го слагам вътре при огъня. После го отваряш и е направо мозък!

Кой е най-ценният подарък?

Здравето. Като не си здрав всичко друго се обезсмисля.

Новата ти песен „Молитва“ излезе съвсем скоро, за какво разказваш в нея?

„Молитва“ е откровение, благодарност от това, че си с човека до теб. Всъщност това е част от нашата житейска история с Ива /бел.авт. – съпругата на Георги Шопов/. Прошката, уважението, себеотдаването и да уважаваш другия такъв, какъвто е – това е най-ценното.

Какво да очакваме?

Един дует с Ива, моята любов. Песента се казва „Много те обичам“. Много различна песен, от това, което хората очакват от мен. Отделно подготвям песен с тежко, здраво рок изпълнение, каквото ми е в кръвта.

Какъв е твоят поздрав за слушателите на Радио Варна?

На всички пожелавам да бъдете по-добри. Обичайте се и да си го казвате. Прегръщайте се и благодарете, че сте заедно, защото по-скъпо нещо от това да сме един с друг и да сме здрави няма.

Целият разговор с Георги Шопов можете да чуете в прикачения по-горе звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10