Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

7 бизнес урока от Малкия принц

Романът на Антоан дьо Сент-Екзюпери„Малкият принц“ е преведен на повече от 180 различни езика. Въпреки че изглежда като детски роман, той се чете и от деца, и от възрастни, тъй като крие полезни уроци за живота на по-големите. Разказва невинната история на момче, което живее в свят, отделен от реалността. Характерът на детето, заедно с този на лисицата, позволява книгата да съдържа онова философско богатство, което я прави вечен роман, който си заслужава да се прочете.

Философията на Малкия принц се основава на приятелство, любов, тъга или богатство. От всички тях, тези 7 могат да се прилагат всеки ден, за да бъдете по-добри в работата си, твърди „Форбс“.

1. „Ходенето по права линия не може да стигне много далеч“

Тази фраза споменава значението на допускането на грешки, за да се научите и да поемете по неочаквани пътища без страх от риск. Оставането по един и същ път не винаги ще ви помогне да напреднете, но ще приведе вашите възможности и няма да ви позволи да израствате като професионалист.

2. „Хората вече нямат време да научат нищо; купуват готови неща от търговците, но тъй като няма търговци на приятели, хората вече нямат приятели "

Прогресивната промяна в обществото влоши комуникацията и човешките взаимоотношения. Ето защо, в момент, когато технологията надделява и се изпраща текстово съобщение, вместо да отидете и да говорите лично, е много важно да се погрижите за връзката с хората около вас. По този начин общуването с вашите колеги (както вътре, така и извън работната среда) ще благоприятства работната среда и ще ви кара да ставате по-мотивирани всеки ден. Вече няма да имате колеги, а приятели.

3. „Знам планета, на която живее много колоритен човек. Никога не е помирисвал цвете. Никога не е виждал звезда. Никога не е обичал никого. Никога не е правил друго, освен да смята. Той прекарва деня си, мислейки като теб: „Аз съм сериозен човек! Аз съм сериозен човек! ”, което го кара да се надува от гордост. Но това не е човек, а гъба! "

С тази фраза Малкият принц призовава към любовта и необходимостта човек да не забравя корените си. Разбира се, работата е важна, тя е съществена част от живота днес, но не може да бъде централната сърцевина на живота, защото в крайна сметка, степента на стрес и обсебване ще бъде такава, че няма да можете да бъдете щастливи и да се радвате на живота.

4. „Всеки трябва да бъде попитан какво е по силите му да направи“

Идея, която илюстрира амбициите на човек да иска да обхване области, за които неговите способности не достигат. Това не е лошо, просто е необходимо да го осъзнаете, за да знаете до какво ниво на търсене можете да достигнете и да не бъдете потопени в ореол от недоволство, когато се опитате да направите нещо и не успеете. Важното е да знаете докъде можете да стигнете, така че докато го правите, да ви е приятно и да не се превръща в главоболие.

5. „Много по-трудно е да осъждаш себе си, отколкото да съдиш другите. Ако успеете да се прецените правилно, вие сте истински мъдрец "

Този урок на Малкия принц има определена връзка с предишния и тя е, че когато работите, е важно да познавате себе си, като знаете силните и слабите страни на всяко едно. Това, което добавя тази фраза, е, че не е градивно да се живее с предразсъдъци и критики към другите за това какви са уменията, които имат в работата. Необходимо е да работите и да живеете с уважение към другите, както и към себе си, защото в това, което сте слаби, другият може да блести и обратно.

6. „Нищо във Вселената не остава същото, ако някъде, не се знае къде, агне, което не знаем, е изяло, или не, роза".

Всички решения, които вземаме, и действията, които предприемаме, имат последствия в някакво отношение. Не непременно веднага, но трябва да сте наясно, че не само сте на работа, вие сте екип, така че е важно, ако ще вземете решение, което може да повлияе на компанията, да го обмислите добре и дори да чуете други мнения.

7. „Запазете илюзията и невинността въпреки лошите преживявания“

Много пъти нещата не вървят според очакванията: бизнесът трябваше да се затвори, промоцията, която очаквахме, не беше постигната и т.н. Малкият принц обаче ви предлага да продължите напред, да се поучите от препятствия и лошите преживявания и да не се отказвате, докато не постигнете мечта си.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравният министър е водач на листата на ГЕРБ във Варна. Музикантът Стоян Михалев е водач на листата на „Демократична България”

Десет листи с кандидати за депутати   са регистрирани досега в Районната избирателна комисия във Варна,регистрацията продължава до 17 часа на трети март. Вече са известни повечето от водачите на листи в морската столица. Здравният министър проф. Костадин Ангелов е водач на листата на ГЕРБ, лидерът на социалистите във Варна Борислав Гуцанов води..

публикувано на 28.02.21 в 17:33

Близо 40 процента е избирателната активност в село Слънчево

Избирателната активност в село Слънчево, община Аксаково към този час е 54% процента, гласували са 412 души от 765, които имат право на глас. Изборният процес протича нормално, няма сигнали за нарушения.Изборите започнаха нормално, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Ирина Добрева. Жителите на селото избират между трима кандидати –..

обновено на 28.02.21 в 16:12

Нови дози от ваксината на "Астра Зенека" се очакват във Варна

326 дози от ваксината на "Астра Зенека" се очаква да пристигнат в късния следобед в Регионалната здравна инспекция във Варна, съобщи д-р Дочка Михайлова, директор на инспекцията. Това означава, че близо 3260 души ще бъдат ваксинирани с първа доза от ваксината. Утре ваксинационните кабинети в РЗИ и ДКЦ ще работят с нормално работно време, зелените коридори..

публикувано на 28.02.21 в 16:08

"В името на България" - мотошествие за 3 март във Варна

С традиционно шествие под надслов „В името на България“ мотористи от Варна ще отбележат 3 март в деня на националния празник. Сборният пункт е в 12 часа пред Катедралния храм, а шествието ще премине по булевардите "Мария Луиза", "8 Приморски полк", "Васил Левски" и "Владислав Варненчик". И тази година се очаква в събитието да участват мотористи не..

публикувано на 28.02.21 в 15:18

Пускат зелените коридори там, където има чакащи

Там, където има чакащи, пуснете зеления коридор за ваксиниране. Очакваните утре дози ваксини на „Пфайзер/Бионтек“ ги пазите за СИК-овете и РИК-овете – с тези думи, цитирани от БГНЕС, премиерът Бойко Борисов се обърна към здравния министър проф. Костадин Ангелов. Днес министър-председателят беше в „Пирогов”, където разгледа детското отделение на..

публикувано на 28.02.21 в 13:41

Масови проверки на МВР за пияни и дрогирани шофьори

Продължават масовите проверки на МВР за пияни и дрогирани шофьори. От Пътна полиция посочват, че всички екипи на МВР, които извършват проверки, са оборудвани с тестове за наркотици. Как полицаите вземат решение дали да проверят даден шофьор, обясни инспектор Николай Крушарски от МВР: „Първото и най-важно, което следят колегите, това са реакциите на..

публикувано на 28.02.21 в 13:37

Моржуването - хоби или устойчив имунитет

Да живееш здравословно, за едни е мода. За други – напълно необходимо условие в днешния забързан живот. Едни ходят на фитнес или бягат сред природата, други обиколят планините, трети, особено ако живеят до морето, правят студени бани. Според мнозина – моржуването или потапянето в ледена вода, е един от най-добрите методи за създаване на устойчив имунитет...

публикувано на 28.02.21 в 12:38