Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проект ще помага на мигранти

Диана Радославова - „Център за правна помощ – Глас в България”
Снимка: https://cscd-bg.org

Проект ще помага на мигранти, на които им е отказана държавна подкрепа и те трябва да бъдат върнати в родната си страна. В следващите две години по него ще бъдат обхванати 80 чужди граждани, които са в България. Проектът „Подкрепа на уязвими лица измежду граждани на трети страни в процедура по връщане чрез прилагане на метода кейс мениджмънт и на алтернативи на задържането“ се изпълнява по Национална програма на България по фонд „Убежище, миграция и интеграция“ 2014-2020 година. Той се изпълнява от фондациите „Център за правна помощ – Глас в България” и „Мисия криле”.

"Това са или лица, които са непълнолетни, непридружени в повечето случаи, или самотни родители с непълнолетни или малолетни лица, бременни жени, хора с различни здравословни или психически проблеми, при които има трайни признаци на увреждане и се нуждаят от подкрепа поради това състояние, в което се намират, също така и лица, които са били жертва на трафик, или са били жертва на тежки форми на изтезание, или на физическо, психическо, или сексуално насилие в даден момент от живота си."

Чужденците, с които ще се работи по проекта са без документи и в процедура на връщане, каза за Радио Варна Диана Радославова, съучредител на фондация „Център за правна помощ – Глас в България”.

Повече за проекта чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Списъци, пари и примерни бюлетини откриха при спецакцията във Варна (ВИДЕО)

Множество списъци с имена и лични данни, пари в копюри по 100 и 50 лева, примерни форми на изборни бюлетини с попълнени квадратчета за определена партия и преференция, разчети за разходи за деня на изборите (най-вероятно за превоз на гласоподаватели по населени места, автомобили и съответните суми пари) са открити при специализираната полицейска..

публикувано на 30.03.23 в 15:52

Започва мащабен ремонт на операционните във Военна болница

Започва мащабен ремонт на операционните зали на Военноморска болница - Варна. Те ще бъдат изградени по модела на операционния център в столичната военна болница, съобщават от лечебното заведение. От болницата припомнят, че залите не са ремонтирани от построяването й преди повече от 70 години.  Ние трябва да сме адекватни на нуждите на нашите..

публикувано на 30.03.23 в 15:29

83 автобусни спирки във Варна вече с Wi-Fi

Осигурено е Wi-Fi покритие в зоната на 83 автобусни спирки във Варна, оборудвани с машини за продажба на билети и карти. По такъв начин се осигурява достъп до интернет за варненци и гости на града, посредством който те могат да получат информация за маршрутите и разписанието на градския транспорт и за културните и туристически локации,..

публикувано на 30.03.23 в 14:57

Свещеникът, който ще служи в новия храм в кв. "Изгрев": Това място е благословено

С благотворителен концерт в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна започва събирането на средства за строителството на храм във варненския квартал "Изгрев". Концертът започва от 18:30 часа на 1 април, събота. На място ще бъдат поставени кутии, а вече има и банкова сметка, където могат да бъдат дарени средства за изграждането на параклиса, казаха..

публикувано на 30.03.23 в 13:27

Директор на варненско училище обяви 31 март за неучебен, но присъствен ден

За неучебен, но присъствен ден, е обявен 31 март, петък, за варненското Средното училище с езиково обучение "Ал. С. Пушкин". За учениците ще бъдат организирани дейности извън сградата на училището. Децата ще получат информация за тях от класните си ръководители, уточняват от училището. Решението на директора е във връзка с писмо на Регионалното..

публикувано на 30.03.23 в 13:10

Задържаха четирима за купуване на гласове във Варненско

Четирима са задържани във Варна и региона за купуване на гласове в рамките на специализирана полицейска операция, съобщиха от Областната дирекция на МВР.  До този момент са образувани 3 досъдебни производства, както и едно бързо производство.  По време на акцията срещу битовата престъпност са задържани общо 37 души, издирени са трима души, обявени..

публикувано на 30.03.23 в 12:25

Зърнопроизводители блокираха границите към Румъния при Кардам и Дуранкулак

Зърнопроизводители блокираха границите към Румъния при село Кардам и Дуранкулак. Земеделската техника е препречила основните пътища към граничните пунктове. Протестите продължават днес и утре, докато искането за отпадането на регламента за безмитен внос на селскостопанска продукция от Украйна не отпадне. Над сто украински тежкотоварни автомобила са..

публикувано на 30.03.23 в 11:45