Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект ще помага на мигранти

Диана Радославова - „Център за правна помощ – Глас в България”
Снимка: https://cscd-bg.org

Проект ще помага на мигранти, на които им е отказана държавна подкрепа и те трябва да бъдат върнати в родната си страна. В следващите две години по него ще бъдат обхванати 80 чужди граждани, които са в България. Проектът „Подкрепа на уязвими лица измежду граждани на трети страни в процедура по връщане чрез прилагане на метода кейс мениджмънт и на алтернативи на задържането“ се изпълнява по Национална програма на България по фонд „Убежище, миграция и интеграция“ 2014-2020 година. Той се изпълнява от фондациите „Център за правна помощ – Глас в България” и „Мисия криле”.

"Това са или лица, които са непълнолетни, непридружени в повечето случаи, или самотни родители с непълнолетни или малолетни лица, бременни жени, хора с различни здравословни или психически проблеми, при които има трайни признаци на увреждане и се нуждаят от подкрепа поради това състояние, в което се намират, също така и лица, които са били жертва на трафик, или са били жертва на тежки форми на изтезание, или на физическо, психическо, или сексуално насилие в даден момент от живота си."

Чужденците, с които ще се работи по проекта са без документи и в процедура на връщане, каза за Радио Варна Диана Радославова, съучредител на фондация „Център за правна помощ – Глас в България”.

Повече за проекта чуйте в звуковия файл.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предлагат забраната за пушене на закрито да е и за наргилета

Забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да обхване пушенето на всякакви устройства и изделия, включително наргилета, предлагат депутати с проект на промени в Закона за здравето.  Предвижда се и повишаване на глобите за обекти, в които се нарушава забраната, съобщава БНР. Законопроектът въвежда понятието "употреба на тютюневи и свързани..

публикувано на 22.04.24 в 20:01

В събота запретваме ръкави за по-чиста Варна

На 27 април, събота, по инициатива на Община Варна ще се проведе мащабна кампания за почистване на града под наслов „Мисли глобално, действай локално!“. Инициативата предвижда освежаване на междублокови пространства, обществени паркове и градинки, места за отдих, детски и спортни площадки във всички райони на територията на общината. В мащабното..

публикувано на 22.04.24 в 18:13
архив

Над 110 милиона лева ще влязат за образованието във Варна

Над 110 милиона лева ще бъдат инвестирани във варненското образование по различни програми, включително по Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви във Варна министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.  17 училища във Варна имат сключени договори за финансиране изграждането на т.нар.  STEM - центрове (специализирани..

публикувано на 22.04.24 в 17:40
Определиха номинираните за награда

Предлагат 20 личности и колективи за награда "Варна" в сферата на науката и образованието

Общо 20 личности и колективи са предложени за удостояване с награда „Варна“ в сферата на науката и образованието тази година. Номинациите бяха одобрени на днешното заседание на  ресорната комисия към Общинския съвет по предложение на Експертната комисия за присъждане на награда „Варна“. В системата на предучилищното и училищното образование имаше по..

публикувано на 22.04.24 в 15:30

Продължава пролетното косене във Варна

Дейностите по първото за годината косене на тревните площи във Варна вървях по график, съобщиха от общинския пресцентър. Т В район „Одесос“ голяма част от терените са окосени. В навечерието на Великденските празници с приоритет ще се работи около храмовете и централните градинки. По план върви и пролетната коситба в район „Приморски“, където вече..

публикувано на 22.04.24 в 14:48

Поставят паметник на Любен Каравелов в двора на едноименното училище във Варна

Поставянето на бюст паметник на Любен Каравелов в двора на едноименното училище във Варна одобриха общинските съветници от комисията по култура.  През 2022 г. СУ „Любен Каравелов“ отбеляза 60-годишнина от създаването си. По този повод педагогическият колектив и ученическият съвет инициираха поставянето на бюст-паметник на своя патрон в двора на..

публикувано на 22.04.24 в 14:20

Варненски хор ще носи името на маестра Захарина Милкова

Хорът на варненски девойки и жени при Хорова школа „Проф. Марин Чонев“ към Община Варна да носи името на маестра Захарина Милкова. Това гласува комисията по култура към местния парламент по инициатива на настоящи и бивши хористи, както и на други творчески личности от Варна. Хорът, един от трите състава в рамките на Хорова  „Проф. Марин Чонев“, е..

публикувано на 22.04.24 в 14:16