Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дълги опашки пред Бюрото по труда във Варна

Снимка: Радио Варна

От началото на пандемията във Варна се отчита сериозен ръст на безработицата. Особено след края на лятото, когато много сезонни работници бяха освободени по-рано. Статистиката сочи, че за септември и октомври, хората останали без работа във Варна са 7500, което е с 3000 повече в сравнение със същия период на 2019 година.

От месеци насам, дълга опашка от чакащи се извива всеки ден пред централния офис на Бюрото по труда във Варна. В момента там се регистрират основно хора, работили в сферата на хотелиерството, ресторантьорството, търговията и услугите, които са сред най-засегнатите от ковид-кризата.

Добромир Колев доскоро е работел в курорт край Варна.

На опашката за регистрация срещам и немалко бивши кондуктори от градския транспорт във Варна, които от 1 януари останаха без работа след въвеждането на автоматизираната билетна система. Валентина е една от тях.

Сред чакащите има и хора, които се отписват от борсата. Като младият графичен и уеб дизайнер Миряна, която вече е успяла да си намери работа в своята сфера.

Заявленията за получаване на обезщетения за безработица, както и за регистрация в Бюрото по труда, могат да се подават по електронен път на сайтовете на НОИ и Агенцията по заетостта. Там са описани подробно всички необходими стъпки. Голяма част от хората обаче предпочитат да се регистрират на 

Иван Барбов
ВИЖТЕ ОЩЕ
Слави Трифонов

Слави Трифонов с положителен тест за Ковид-19

Слави Трифонов е с коронавирус. Това съобщи зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов с писмо до медиите. "Kакто знаете г-н Трифонов имаше симтоми на COVID-19 и днес тестът му излезе положителен. Г-н Трифонов е добре, под карантина и спазва всички изисквания и правила на Националния оперативен щаб", съобщи Йорданов. По-рано..

публикувано на 10.04.21 в 19:23

Сдружението на кметовете призовава за цялата тежест на закона срещу побойниците на белгунския кмет

Побоят извършен над кмета на каварненското село Белгун Благомир Станев беше осъден от Националното сдружение на кметовете на кметства. Сдружението призовава да бъде приложена цялата тежест на закона срещу побойниците, съобщава БНР. "Освен справедливост за него, тази присъда ще бъде за уродливите процеси, опорочаващи избори, политика и..

публикувано на 10.04.21 в 17:36

Златен медал за варненец на астрономическа олимпиада

Маргулан Исмолдаев, ученик в математическата гимназия "Д-р Петър Берон" и кръжочник в НАОП "Николай Коперник" във Варна, спечели златен медал от астрономическа олимпиада в Санкт Петербург . Това съобщават от обсерваторията на страницата си. Маргулан се е отличил сред 4500 ученици от Русия, България, Словения, Украйна, Сърбия, Хърватия и други. XXVIII..

публикувано на 10.04.21 в 16:19

Защо изостава дигиталната трансформация у нас

Дигиталната трансформация на бизнеса е нещото, за което в последните 12 месеца се говори повече от активно. Разбираемо - пандемията ускори в световен мащаб процесите на дигитализация между 7 и 10 пъти. България обаче е по-скоро изключение. Причините за това са не само във факта, че сме малък пазар, но и в обстоятелството, че при нас преобладават..

публикувано на 10.04.21 в 08:43

Дойде ли времето за повече рециклиране

За по-строги правила за потреблението и рециклирането призовават европейските депутати. През февруари  европарламентът прие доклад, според който до 2050 г., икономиката в рамките на съюза, освен все по-неутрална спрямо въглеродните емисии, екологично устойчива и нетоксична, трябва да бъде и все по-кръгова.  Европарламентът настоява още, през..

публикувано на 10.04.21 в 08:37

Земетресение в Румъния

Земетресение с магнитуд 4,8 бе регистрирано в югоизточната част на Румъния в петък, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център. Според него епицентърът на трусовете е бил разположен на 79 км северозападно от град Бъзъу с население от около 130 000 души. Огнището на труса е било на дълбочина 80..

публикувано на 10.04.21 в 07:01

$5 милиарда ще струва възстановяването на пристанището в Бейрут

Проектът за реконструкция на пристанището в Бейрут, представен от германски компании, ще струва 5 милиарда долара и ще създаде допълнителни 50 000 работни места. Това разкри Мишел Наджар, изпълняващ длъжността министър на транспорта и благоустройството на Ливан, пред вестник Es-Sahm...

публикувано на 10.04.21 в 06:59