Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариам и нейните малки големи истории

| обновено на 09.01.21 в 09:28

Тя е почти на 16. Открива страстта си към писането малко изненадващо преди няколко години. Тогава, когато учителката ѝ по български език и литература и разказва за конкурс, организиран в рамките на фестивала „ВарнаЛит” преди близо три години под надслов „Малки и големи семейни истории”.

А, че Мариам Аракелян има какво да разкаже е повече от сигурно.

Не само, защото семейните разкази помнят времето отпреди повече от 100 години, когато предците ѝ по чудо се спасяват от арменския геноцид в Османската империя през 1915 г., но и за трудния път до Варна, за установяването им в друг свят, с различен език и мислене, макар и с близък светоглед и вяра, а и защото има истински и неподправен писателски талант. От онези, които те карат да препрочиташ отново и отново в опит да задържиш светлината и чистотата в думите ѝ за по-дълго време.

Иначе Мариам пише най-добре на български език ( или поне само засега), макар майчиният ѝ език да е арменски, но и на френски, испански, английски...

Сред историите, писани от Мариам Аракелян, които може да прочетете, е наградената от БДЖ в конкурс от времето, пътуването беше основна част от живота ни.

Мариам казва, че чувства силна връзка с Варна - градът, който е дал ново начало на прадедите й.  С нескрита радост и много признателност към предците си споделя, че Варна е дом за четири поколения. Прадядо й Вартан съвсем сам успява да съгради основите на новата родова история.

Мариам признава, че обича да пътува много. Последните планове за любопитни пътешествия на семейството обаче се провалят заради пандемията. Тя се надява, когато този период отмине, отново да имат възможността да опознават отблизо различни култури и нови места, но казва с ръка на сърцето, че не иска да напуска Варна.

Какво разказва Мариам Аракелян може да чуете в звуковия файл.
Малката голяма семейна история на Мариам Аракелян 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 17.07.24 в 17:28

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40