Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна е отличник на имотния пазар в България

На фона на кризата, породена от пандемията, имотният пазар във Варна остава стабилен. Това каза в интервю за „Радио Варна” председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти” Добромир Ганев.

Той обясни положителните тенденции с това, че в нестабилната и несигурна обстановка, хората виждат възможност да запазят своите спестявания чрез покупката на имот.

„За отделните видове имоти, кризата се отрази по различен начин. Най-сериозен ръст на сделките в големите градове се наблюдава при жилищните имоти”, поясни специалистът.

„За първото деветмесечие на 2020 година, във Варна има най-малък спад на обема от сделки в цялата страна. През второто тримесечие, когато беше първия локдаун в държавата Варна дори отчита ръст между 3 и 5%”, каза Ганев.

Търговски и извънградски имоти

Според Добромир Ганев сега е най-подходящия момент за придобиването на търговски имоти, тъй като много от наемните цени са намалели, а в същото време има много свободни обекти. 

В опит да избягат от шумната градска среда, все повече варненци се ориентират и към имоти във вилните зони или близките села, които са с добре уредена инженерна и социална инфраструктура.

„Имаше леко повишение на интереса към покупката на ваканционни имоти в някои от черноморските общини, но и при този вид сделки се наблюдава отлив в сравнение с предходната година”, заяви Ганев.

Цени

Статистиката отчита скок на цените на имотите през второто тримесечие на миналата година.

„Жилищата ново строителство запазват същите нива на цените. В някои райони поради по-малкото предлагане, имаше и покачване на стойностите. При някои имоти се наблюдава и спад на цените. Най-често при стари сгради или панелни жилища”, поясни Добромир Ганев.

Жилищно строителство

Варна е сред първите три града в страната по обем на жилищното строителство. За първите 9 месеца на миналата година, разгърната застроена площ (РЗП) в морската столица е 350 хиляди квадратни метра. Според Добромир Ганев, и по отношение на започнатото ново строителство в България се наблюдава спад, но във Варна той е най-малък.

„Хубавото е, че една част от предприемачите спряха своите проекти и ги отложиха. По-малкото предлагане на ново строителство се отрази благоворно на пазара, защото задържа цените”, коментира Ганев.

Той очаква 2021 година отново да бъде трудна.

„Никой не може да предвиди какво ще се случи. Не трябва да забравяме, че ще има и избори, а те винаги създават една „доза” неяснота”, каза ганев и напомни, че в такава среда на неяснота, пазара на недвижими имоти често се представя добре.

Подробности чуйте от разговора на Иван Барбов с Добромир Ганев:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

След сигнал за осквернен гроб в Тополи, възстановяват щетите за сметка на дружеството

Сигнал за счупени дървени кръстове на няколко гроба в гробищен парк "Тополи" подаде към редакцията на Радио Варна Пламен Дочев, който наскоро е загубил близък и е потърпевш от това поругаване на паметта на починалия. Оказва се, че на Задушница съседният гроб е със счупен кръст, а след няколко дни същото се случва и с гробното място, на което отива Дочев...

публикувано на 28.03.24 в 14:50

Ректорът на ИУ-Варна: Свиване на приема „Държавна поръчка“ и прекласиране на студентите всяка година ще повишат мотивацията

До 2030 г. 30% от българите в активна възраст да имат възможност да преминат през допълнително обучение, квалификация, етл. преквалификация. Това е една от големите цели на Министерство на труда и социалната политика, обяви във Варна ресорният министър в оставка Иванка Шалапатова. Към момента едва 7 % от трудоспособните българи преминават..

публикувано на 28.03.24 в 14:42

Прехвърлят собствеността на салона на VII СУ „Найден Геров“ на Община Варна

Собствеността върху изградения физкултурен салон на VII СУ „Найден Геров“ ще бъде прехвърлена на Община Варна, а след това ще бъдат предприети действия по завършване на базата.  Кметът на Варна Благомир Коцев и неговият екип проведоха поредица от срещи с представители на Министерството на младежта и спорта и на строителната фирма по повод решаването..

публикувано на 28.03.24 в 13:15

ОбС-Варна одобри продължаване на процедурата за изграждане на нова база на МГ

Общинският съвет във Варна даде съгласието за продължаване на процедурата по изграждане на нова учебна база на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Решението беше взето на днешното заседание на местния парламент с пълно единодушие, с 46 гласа „за“. Предвижда се модерният кампус да бъде изграден върху два имота – на ул. „Акад. Андрей Сахаров“ №..

публикувано на 28.03.24 в 13:01

ИТН върна веднага папката с мандата на президента (ВИДЕО)

Има такъв народ" върна веднага папката с третия проучвателен мандат. Румен Радев започва консултации за формиране на служебен кабинет, предаде репортер на БГНЕС. Представителите на ПГ на „Има такъв народ“ - в лицето на Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев, благодариха за доверието на президента за третия мандат. Напълно ви..

публикувано на 28.03.24 в 11:02

Обработват Морската градина срещу кърлежи

От 28 март започва първата за 2024 г. обработка против кърлежи на терени с обществено значение във Варна. Дейностите се извършват от общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация“. Графикът предвижда първо да се обработят тревните площи в Морската градина и Зоопарка. Това ще стане в дните 28 и 29 март. В периода от 1 до 5 април ще бъдат..

публикувано на 28.03.24 в 10:37

Днес местният парламент гласува важни решения за новата база на МГ и Рибарско пристанище – Варна

Редовното заседание на Общински съвет – Варна ще се проведе днес, от 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 9 точки. Една от тях е продължаване на процедурата по изграждане на нова учебна база на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Изборът на постоянни и временни членове на Експертния съвет към..

публикувано на 28.03.24 в 09:40